Către,
Instituţiile publice, persoanele juridice şi fizice cărora Consiliul Judeţean Harghita refacturează energia electrică

Prin prezenta dorim să vă informăm că actualul furnizor de energie electrică nu este dispus de a prelungi contractul de furnizare al energiei electrice existente, fapt ce a fost motivat de către societate cu lipsa de lichiditate a mecanismului de plafonare a preţurilor la gaze naturale şi compensarea facturilor din perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Măsurile de sprijin au fost impuse de Parlament/Guvern, dar, în primă fază au fost implementate pe banii companiilor furnizoare, care urmau să îşi recupereze banii de la stat. Procedura impusă prin OUG 118 nu a funcţionat, deoarece solicitările nu au fost decontate. Totodată solicitările de plată nu au putut fi încărcate pe platformele autorităţilor pentru că acestea au fost nefuncţionale, etc. Creanţele de recuperat nu sunt finanţabile de către Instituţiile Bancare, fapt ce accentuează deficitul de cash.

Ca urmare pe data de 30 septembrie 2022 se va desfăşura o licitaţie la Bursa Română de Mărfuri pentru încheierea unui nou contract de furnizare a energiei electrice.

Ţinând cont de faptul că furnizorii de servicii a energiei electrice rămân deoparte şi nu depun oferte la Bursa Română de Mărfuri sau la SEAP, este foarte probabil ca nici pentru Judeţul Harghita nu se vor depune oferte în cadrul licitaţiei în vederea încheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice.

Astfel în cazul în care nu vom putea încheia un nou contract de furnizare electrice cu un furnizor şi luând în considerare legislaţia în vigoare, Judeţul Harghita - în cazul de faţă numit CLIENT - va fi preluat de un furnizor de ultimă instanţă. Acest furnizor va factura energia electrică consumată conform prevederilor de la lit. e) din art. 1 al OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv: "maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute la lit. d). Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1)".