Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Astăzi, 23.09.2022, la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a fost organizată o conferinţă de presă susţinută de dl. comisar şef de poliţie penitenciară dr. Dan HALCHIN, alături de doi dintre directorii generali adjuncţi, respectiv dl. comisar şef de poliţie penitenciară Marian ILIE şi dl. comisar şef de poliţie penitenciară Claudiu ROMANU.

Subiectele abordate au atins următoarele aspecte:

I. Stadiul dezvoltării infrastructurii - a fost trecut în revistă angajamentul statului român de dezvoltare a infrastructurii de cazare a persoanelor private de libertate, asumat de Guvernul României prin Memorandum în anul 2020. Astfel, la nivelul anului 2021 au fost planificate 210 noi locuri de detenţie (au fost realizate 216). La nivelul anului 2022 sunt planificate 445 de noi locuri de detenţie (sunt în grafic a fi realizate 448), iar la nivelul anului 2023 sunt planificate 1275 de noi locuri de detenţie, care, în pofida unor dificultăţi şi întârzieri, vor fi gata la termenul prevăzut,

Tot la acest punct a fost prezentat şi stadiul celor două noi penitenciare, respectiv Berceni - 1.000 de locuri şi Unguriu - 900 de locuri, care se află în ultima fază de verificare a proiectelor tehnice, urmând ca în luna octombrie să aibă loc licitaţiile pentru atribuirea contractelor de execuţie.

Lucrările efective sunt estimate a fi demarate în perioada martie-aprilie 2023.

II. Un demers pilot iniţiat conceptual în luna martie 2022, de actuala conducere a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se va materializa începând cu data de 26.09.2022 la nivelul Penitenciarului Ploieşti. Demersul constă în relaţia contractuală dintre penitenciar şi un agent economic, cel din urmă fiinddispus să pună la dispoziţie spaţii de cazare pe cheltuiala proprie pentru persoanele private de libertate custodiate în regim deschis, care doresc să muncească în cadrul acestei firme. Contractul este semnat pentru un număr de 40 de persoane private de libertate, cu posibilitatea de a suplimenta numărul până la 50.

Spaţiile de cazare sunt dotate corespunzător (foto ataşat). Facem precizarea că un demers similar se află în stadii avansate de negociere şi operaţionalizare şi la nivelul Penitenciarului Timişoara, pentru un număr de 60 de persoane private de libertate. Cu acest prilej, a fost făcut apel către agenţii economici în căutare de forţă de muncă, pentru a lua în considerare şi colaborarea cu unităţile penitenciare, fiind o forţă de muncă sigură.La nivelul sistemului penitenciar românesc există aproximativ 5.000 de persoane private de libertate apte şi disponibile pentru angrenarea în diverse activităţi productive.

III. Situaţia domeniului medical din sistemul penitenciar - s-a reiterat deschiderea manifestată în raport cu opinia publică, prin organizarea la nivel naţional în data de 26.07.2022 a evenimentului "Ziua Porţilor Deschise", la nivelul celor 6 unităţi penitenciare-spital. Eforturile corpului medical sunt circumscrise asistenţei acordate celor aproximativ 7.000 de bolnavi cronici, fiind înregistrate un număr aproximativ de 550.000 de consultaţii anuale, în condiţiile unui deficit de personal, din categoria medicilor, de aproximativ 50%. Eforturile de încadrare în acest domeniu se materializează cu încadrări într-un ritm anevoios, însă chiar şi în aceste condiţii s-a reuşit în ultimul an creşterea personalului medical (cadre medicale cu studii medii şi superioare) de la un procent de 41% la 72%. La acest moment sunt în procedură de concurs un număr de 26 de posturi de medici şi 25 de posturi de asistent medical.

A fost adus în discuţie efortul corpului medical, dar şi a tuturor celorlalţi poliţişti de penitenciare, pe parcursul pandemiei, fapt ce a ţinut departe problemele pe care le-am regăsit în societatea civilă sau în alte sisteme penitenciare în care s-au înregistrat revolte, agresiuni, clustere de decese, incendii s.a.m.d . Acest efort continuu, determină ca mortalitatea în sistemul penitenciar să fie de 4 ori mai scăzută decât cea regăsită la nivel naţional (0.47% vs 1.86%).

Totodată, a fost făcută precizarea iniţierii unui demers de revizuire a reglementărilor interne care să permită persoanelor aflate în situaţii medicale să beneficieze de dialog cu familia, ori să poată beneficia de suportul acesteia în materie de hrană ori bunuri de o anumită necesitate, în afara drepturilor prevăzute de Legea de executare a pedepselor privative de libertate. Raţionamentul avut la bază este acela că, aceste vizite, conversaţii ori bunuri trebuie circumscrise demersurilor de asistenţă socială, nu celor de aplicare a regimului de executare a pedepsei.

IV. Ultimul punct al conferinţei a fost reprezentat de condiţiile de muncă pentru poliţiştii de penitenciare. Au fost adresate aprecieri organizaţiilor sindicale reprezentative pentru faptul că aduc în atenţie constant acest subiect, pentru proiectele pe care le derulează, precum şi pentru faptul că semnalează nevoile punctuale din cadrul unor unităţi penitenciare. Este avută în vedere o suplimentare a bugetului pe această linie cu 20% pentru anul 2023, dacă situaţia economică va permite acest fapt.

Vor fi luate în considerare îmbunătăţirea spaţiilor administrative şi dotările necesare. Un aspect din acelaşi registru îl constituie şi demararea lucrărilor de reabilitare la sediul principal al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, situat pe str. Maria Ghiculeasa nr. 47, care a presupus mutarea întregului colectiv în sediul provizoriu din Calea Floresca nr. 39. Relocarea este aproape de final, tot personalul şi toate materialele fiind deja în noua locaţie.

O ultimă etapă rămasă de parcurs este mutarea arhivei D.G.P.A. (fosta S.I.P.A.) care se va realiza în perioada imediat următoare, într-o locaţie pusă la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale, instituţie căreia i-au fost transmise toate aprecierile pentru sprijinul acordat. Întreaga activitate de relocare se va realiza în baza unei hotărâri de guvern, cu respectarea legislaţiei privind zona arhivistică, dar şi cea referitoare la protecţia informaţiilor clasificate.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.