Asociaţia Zi de Bine în colaborare cu Asociaţia 321Sport lansează #Pesemne.ro, prima platformă digital-interactivă din România pentru persoanele cu deficienţe de auz şi tipice

Bucureşti, 6 septembrie 2022: Asociaţia Zi de Bine în colaborare cu Asociaţia 321Sport lansează prima platformă digital-interactivă din România pentru persoanele cu deficienţe de auz şi tipice.

La nivel mondial, doar aproximativ 5% dintre persoanele cu deficit de auz cunosc limbajul semnelor, fapt care formează o barieră între ei şi ceilalţi oameni, şi care totodată îngreunează integrarea lor în societate. #Pesemne.ro va fi prima platformă care va facilita învăţarea limbajului semnelor, pentru a deschide comunicarea între o categorie de oameni care are nevoie să fie înţeleasă, sprijinită şi auzită dincolo de cuvinte.

Partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România şi UniCredit Bank vor oferi 38.000 euro pentru realizarea acestui proiect.

"Pesemne.ro este o platformă atât de necesară în acest moment în România, când numărul persoanelor cu deficienţe de auz este în creştere. Această platformă îi va putea aduce împreună pe oamenii tipici, deschişi să înveţe rapid limbajul semnelor şi bineînţeles pe oamenii cu deficienţe de auz. Odată învăţat limbajul mimico-gestual, comunicarea dintre noi toţi va deveni mai facilă, iar distanţele se vor micşora semnificativ" au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

La nivel mondial peste 360 de milioane de oameni au probleme de auz, dintre care doar 70 de milioane folosesc limbajul semnelor, mai exact 5% dintre aceştia. În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici, 5.000 dintre ei fiind copii, iar în următorii cinci ani se anticipează o creştere considerabilă.

Pesemne.ro va fi prima bază de date video de limbaj al semnelor din România, care va funcţiona ca un dicţionar video de cuvinte şi expresii care să ajute rapid la construirea de fraze conversaţionale. Platforma va grupa cele mai importante 1.000 de cuvinte, pentru fiecare cuvânt se va înregistra un scurt video care va reprezenta traducerea acestuia în LMG (limbaj mimico gestual).

Asociaţia 321Sport este una dintre cele mai responsabile comunităţi sportive din România care a adus mişcarea în vieţile a mii de români. Echipa 321Sport le oferă amatorilor de sporturi în echipă prietenie, inspiraţie, educaţie, sfaturi, susţinere şi experienţe de creştere şi dezvoltare.

"Suntem norocoşi că putem să auzim şi putem să ne bucurăm de toate simţurile. Însă vrem ca şi oamenii cu deficienţe de auz să se simtă integraţi în societate în fiecare zi, printr-un efort comun pe care noi, toţi ceilalţi, simţim nevoia şi ne dorim să îl facem, tocmai pentru că incluziunea socială este cel mai bun lucru la care cu toţii putem contribui", a declarat Radu Restivan, Preşedinte 321Sport.

Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naştere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociaţia Zi de BINE

Scopul Asociaţiei Zi de Bine este acela de a crea comunităţi, de a sprijini mii de oameni aflaţi în situaţii vulnerabile şi de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociaţia va susţine câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociaţia Zi de Bine se adresează unei comunităţi şi se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcţionare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunţa cauza susţinută şi se vor descrie nevoia şi beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii şi vor fi invitaţi să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveţi un proiect în care credeţi dar pentru care nu aţi găsit încă finanţare, îl puteţi înscrie pe www.zidebine.ro.

Pentru mai multe informaţii:

Asociaţia Zi de BINE
Email: [email protected]