Psihologia şi ştiinţele cognitive clujene în liga academică internaţională

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţia 642 în domeniul Psihologie-Ştiinţe cognitive, fiind singura universitate din România inclusă în clasamentul URAP (University ranking by Academic Performance - https://urapcenter.org/), dat publicităţii la începutul lunii august 2022.

Psihologia clujeană, în general sau prin specializarea "cognitivă", este una de referinţăţie internaţională de mai mulţi ani - lucru confirmat de prezenţa în rankingurile internaţionale, prin savanţi incluşi în top 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă ai lumii etc. -, iar zona de ştiinţe cognitive este marca psihologiei clujene.

Din anul universitar 2022-2023 va funcţiona la UBB şi un program de licenţă în limba engleză în domeniul Psihologie-Ştiinţe cognitive, care se va înscrie astfel natural în ciclurile academice deja existente în acest domeniu în psihologia clujeană la nivel de masterat-doctorat-postdoctorat-cercetare avansată.

"Programul Psihologie-Ştiinţe Cognitive este conceput, dezvoltat şi implementat printr-o colaborare între Departamentele de Psihologie şi Psihologie clinică şi psihoterapie. Resursa umană, didactică şi de cercetare, cu vizibilitate internaţională este reprezentată de specialişti în domeniul psihologiei cognitive cărora li se alătură cei din domenii cheie ale familiei Ştiinţelor cognitive: neurostiinţe cognitive, informatică, lingvistică cognitivă, filozofie prin logică, filozofia minţii şi epistemologie etc. Specializarea are ca misiune centrală o formare iniţială de înaltă calitate a viitorilor specialişti în domeniul psihologiei şi al ştiinţelor cognitive conexe. Ca obiectiv specific, programul îşi propune să asigure o pregătire interdisciplinară robustă, care să faciliteze înţelegerea şi operarea cu cunoştinţe fundamentale specifice psihologiei şi altor ştiinţe cognitive înrudite, în vederea valorificării lor în contexte stiintific-investigative şi practic-aplicative", afirmă decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UBB, prof. Univ. Dr. Adrian Opre.

"Mă bucur că, pe lângă activitatea de cercetare în domeniul ştiinţelor cognitive deja tradiţională la Cluj, am completat recent toate nivelurile educaţionale şi cu componentă de ştiinţe cognitive.

De asemenea, mă bucur să văd confirmarea şcolii clujene de psihologie şi de ştiinţe cognitive în rankingurile internaţionale. Vom colabora strâns cu toate centrele academice din ţară, acum mai ales cu colegii de la Universitatea din Bucureşti - care au iniţiat deja la rândul lor un program de licenţă în Psihologie-Ştiinţe cognitive -, pentru a continua diseminarea paradigmei cognitive în întregul mediu academic de profil din România", declară rectorul UBB, prof. Univ. Dr. Daniel David.

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani - 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor.

În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. Unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/ augmentată/ mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată că prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/ research-intensive, a primit distincţia europeanăHR Award for Excellence,iar din 2021/ 2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB