Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

BULETIN INFORMATIV privind evenimente şi activităţi din perioada 12-15 august 2022

Discuţii ale ofiţerilor de la Siguranţă Şcolară cu elevii participanţi la programul" Vara împreună 2022"

În data de 12 august a.c. poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară au desfăşurat activităţi preventive la Parohia" Sfântul Iosif" Buzău.

Parteneri de dialog le-au fost 35 de elevi participanţi la programul" Vara împreună 2022".
Poliţiştii le-au oferit tinerilor recomandări privind siguranţa personală pe timpul vacanţei de vară şi cum să îşi formeze deprinderi de recunoaştere şi gestionare a situaţiilor de pericol cu care se pot confrunta în perioada vacanţei de vară

Poliţiştii de la Siguranţă Şcolară au abordat inclusiv subiectul substanţelor psihoactive şi despre cum acestea pot interfera cu dezvoltarea armonioasă a tânărului.

Elevii au fost informaţi cu privire la efectele nocive privind consumul de droguri sau alte substanţe psihoactive şi au primit recomandări privind siguranţa personală prin prisma administrării controlate a diverse substanţe, medicaţii, tratamente, dar şi a interdicţiilor specifice (autoadministrarea nesupravegheată a acestora, precum şi consumul de alcool/tutun/ alte substanţe interzise).

Poliţiştii le-au adus la cunoştinţa tinerilor despre faptul că drogurile au implicaţii adânci la nivel social, ele pot avea consecinţe negative nu numai asupra persoanelor care le consumă, ci şi pentru familiile acestora.

În plus, pentru o mai bună înţelegere a efectelor negative, au fost folosiţi ochelarii tematici, care simulează intoxicarea cu alcool şi substanţe psihoactive.

Acţiuni preventiv-informative ale poliţiştilor de la Prevenire

În ziua de 16 august a.c., poliţiştii Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, în colaborare cu Asociaţia OvidiuRo, au desfăşurat o activitate preventivă în cadrul atelierelor de vară de la Grădiniţa Fluturaşii Veseli, din localitatea Ulmeni.

Prin jocuri şi poveşti, copiilor le-au fost explicate situaţiile de risc la care se pot expune dacă nu adoptă un comportament preventiv, dar şi despre soluţiile pentru gestionarea acestora.

De asemenea, poliţiştii au discutat cu alţi localnici din Ulmeni pentru ca aceştia să conştientizeze necesitatea adoptării unei atitudini prudenţe în raport cu locuinţa şi bunurile proprii, precum şi a consecinţelor neluării unor măsuri preventive.

Le-au fost aduse în atenţie modurile de operare cel mai frecvent folosite de infractori şi principalele măsuri de protejare a locuinţei şi a bunurilor personale.

Acţiuni ale poliţiştilor de la rutieră şi ordine publică pentru depistarea celor care produc disconfort fonic în proximitatea blocurilor de locuinţe sau în trafic, prin adoptarea unui stil de a conduce agresiv.

În perioada 11 - 15 august a.c., în intervalul orar 20.00 - 02.00, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier şi Biroului de Ordine Publică de la Poliţia municipiului Buzău au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă în municipiul reşedinţa de judeţ.

Acţiunea a vizat combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, descurajarea consumului de droguri şi alcool, menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona blocurilor de locuinţe, dar şi a parcărilor centrelor comerciale, depistarea celor care produc disconfort fonic prin adoptarea unui stil de a conduce agresiv.

Au fost legitimate peste 355 de persoane, cu privire la 24 fiind efectuate verificări în bazele de date, iar 32 au fost avertizate cu privire la modul de comportare în locurile publice. De asemenea, au fost efectuate 27 de controale corporale sumare şi 22 de controale ale bagajelor.

Poliţiştii rutieri au oprit pentru verificări aproximativ 300 de autovehicule, conducătorii auto fiind testaţi cu aparatele etilotest şi drugtest pentru depistarea celor care s-au urcat băuţi sau sub influenţa substanţelor interzise la volan.

Au fost constatate două infracţiuni şi aplicate 73 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 14 sancţiuni pentru abateri prevăzute de Legea 61/ 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială şi 59 pentru încălcări ale normelor rutiere, valoarea amenzilor fiind de aproximativ 30.000 de lei.

Unul dintre dosarele penale a fost întocmit pe numele unui tânăr de 27 de ani, din Buzău. Buzoianul a fost oprit pentru control în trafic, iar în urma testării cu aparatul drugtest, acesta a indicat valoare pozitivă la cannabis.

Un alt tânăr a fost depistat de poliţiştii rutieri în timp ce conducea autoturismul pe strada Transilvaniei din municipiul Buzău, cu toate că acesta consumase băuturi alcoolice. Etilotestul a indicat valoarea de 0,87 mg/ l alcool pur în aerul expirat. Şoferul a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Nereguli la regimul silvic

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii din cadrul secţiilor de poliţie rurală au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii tăierilor ilegale, a furturilor de material lemnos şi pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în ceea ce priveşte transportul de materiale lemnoase.

Astfel, poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Berca, au depistat vineri, un bărbat în vârstă de 69 ani, din Tisău, în timp ce transporta cu autoutilitara lemn din specia gorun. În continuarea verificărilor pentru stabilirea provenienţei lemnului, poliţiştii au stabilit că bărbatul ar fi tăiat 7 arbori de esenţă gorun din fondul forestier al comunei Tisău. Arborii tăiaţi nu prezentau amprenta dispozitivului special de marcat.
Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Silvic.

Sâmbătă, poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Beceni au depistat un bărbat, în vârstă de 38 de ani, din Lopătari, în timp ce transporta cu autoutilitara pe DJ 203K, în localitatea de domiciliu, lemn rotund din speciile brad şi molid.

În urma verificării documentelor pentru cei aproximativ 8 metri cubi de material lemnos transportat - poliţiştii au constatat că există anumite neconcordanţe din punct de vedere cantitativ între încărcătura efectivă şi avizul prezentat.

Poliţiştii au luat măsura sancţionării contravenţionale conform Legii nr.171/ 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice faţă de emitentul avizului, un operator economic de profil din aceeaşi localitate.

În ambele cazuri, materialul lemnos fără documente de provenienţă a fost ridicat şi predat reprezentanţilor silvici.

Sancţiuni aplicate de poliţişti în cadrul controalelor efectuate pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit cu ocazia producerii, prelucrării şi comercializării produselor agroalimentare

Vineri, 12 august, în intervalul 10.00-14.00, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au continuat activităţile pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor şi au desfăşurat acţiuni punctuale pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit cu ocazia producerii, prelucrării şi comercializării produselor agroalimentare.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale la la O.U.G. nr.28/ 1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale şi Legea 145/ 2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de aproximativ 10.300 de lei.

De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 970 de lei.

Controale la deţinătorii legali de arme şi muniţii

În ziua de 13 august a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat controale la deţinătorii legali de arme şi muniţii de pe raza municipiului Buzău şi în zona Pogoanele.

Poliţiştii au vizitat 7 deţinători legali de arme.

În urma verificărilor efectuate la domiciliul unui buzoian de 54 de ani, deţinător legal de armă, s-a constatat că acesta nu a solicitat prelungirea valabilităţii permisului de deţinere armă, înainte că documentul să expire.

Faţă de acesta s-a luat măsura sancţionării contravenţionale conform Legii nr.295/ 2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, totodată fiind dispusă şi măsura complementară de anulare a dreptului de a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii.

Bănuit de furt de cereale de pe câmp, identificat de poliţişti

În data de 14 august a.c., în urma activităţilor specifice desfăşurate, poliţiştii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Costeşti au identificat un bărbat, în vârstă de 52 de ani din Costeşti, bănuit de comiterea unui furt.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, în în cursul aceleiaşi zile, bărbatul ar fi sustras cereale de pe un teren ce aparţinea unui bărbat de 67 de ani, de asemenea din Costeşti.

Prejudiciul a fost recuperat şi predat părţii vătămate.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru furt calificat iar poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

Peste 600 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri ca urmare a abaterilor constatate în weekend

În perioada 12 - 15 august a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 655 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 63 de permise de conducere că urmare a neregulilor constatate în trafic.

Aparatele radar au înregistrat 356 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 40 de conducători auto s-a luat pe lângă sancţiunea contravenţională şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile.

Cu cea mai mare viteză - 169 km/ h a fost înregistrat autovehiculul unui gălăţean de 50 de ani, care rula peDN2B, în localitatea Cilibia.

Alte sancţiuni au fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (71), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (20), dar şi 88 pentru alte abateri în trafic.

Alte 23 de permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare, pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, pentru neprezentarea la Poliţie în termen de 24 de ore de la implicarea într-un eveniment soldat doar cu pagube materiale, pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea drumului şi autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi pentru circulaţia pe sensul opus de mers.

Poliţiştii rutieri au acţionat pentru depistarea conducătorilor auto care s-au urcat la volanul maşinilor după ce au consumat alcool. Aparatele etilotest au indicat consumul de alcool în 10 situaţii. În cazul a 6 şoferi, alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/ l alcool pur în aerul expirat, aşa că şoferii s-au ales cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul altor 4 şoferi depistaţi băuţi la volan s-a impus întocmirea de dosare penale. Cea mai mare valoare a alcoolemiei - 0,87 mg/ l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui bărbat de 34 de ani, din Buzău, care a decis să îşi conducă autoturismul în municipiul Buzău.

Poliţiştii rutieri au mai întocmit un dosar penal care a vizat circulaţia pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere.

Poliţiştii au avut în vedere respectarea regulilor de circulaţie şi de către alţi participanţi la trafic, pentru neregulile constatate fiind sancţionaţi 30 de pietoni, biciclişti şi căruţaşi.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 272.000 de lei.

RECOMANDĂRI ÎN ATENŢIA CONDUCĂTORILOR AUTO:
Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere !

Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic !

Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare !

Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă !

Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule !

Folosiţi centura de siguranţă - vă poate salva viaţa în caz de accident;
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;
Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi ! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele !

Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune !

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.