"Caravana filmului românesc" poposeşte la Zilele Oraşului Călan

Şi anul acesta, "Caravana filmului românesc - Capodopere ale cinematografiei naţionale" va ajunge la Bază Sportivă Victoria din Călan, cu ocazia Zilelor Oraşului. Timp de trei seri, în perioada 17 - 19 august, de la ora 21.00, spectatorii sunt invitaţi să vizioneze filme pentru toate gusturile.

Programul începe miercuri, 17 august, cu hohote de râs provocate de aventurile lui "Nea Mărin miliardar" (regia: Sergiu Nicolaescu), filmul care se află pe primul loc în topul celor mai vizionate filme romaneşti din toate timpurile, ai cărui protagonişti sunt interpretaţi cu umor inconfundabil de Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu.

Joi, 18 august spectatorii sunt aşteptaţi să vizioneze "Dimineaţa care nu se va sfârşi", un film independent realizat de preotul Ciprian Mega. Scenariul este inspirat din fapte reale din viaţa comunităţii romaneşti din Cipru şi spune o poveste dureroasă, personală, într-o perioadă în care emigraţia şi suferinţa sunt exprimate mai mult prin cifre statistice. Rolurile principale sunt interpretate de Ela Ionescu, Ovidiu Crişan şi Valeriu Andriuţă.

În ultima seară, adică vineri, 19 august, micuţilor spectatori le este dedicat muzicalul "Veronica" (regia: Elisabeta Bostan), unul dintre filmele care a încântat de-a lungul timpului copilăria multor generaţii care au urmărit cu emoţie aventurile Veronicăi (Lulu Mihăescu), ale Motanului Dănilă (Dem Rădulescu) sau ale Vulpii (Vasilică Tastaman).

***

Programul Caravanei filmului românesc - Capodopere ale cinematografiei naţionale la Bază Sportivă Victoria din Călan este următorul:

Miercuri, 17 august, ora 21.00: NEA MĂRIN MILIARDAR
Regia: Sergiu Nicolaescu;
Scenariul: Vintilă Corbul, Eugen Burada, Amza Pellea;
Cu: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu
(comedie /1979 /88 de min. )

Joi, 18 august, ora 21.00: DIMINEAŢA CARE NU SE VA SFÂRŞI
Scenariul şi regia: Ciprian Mega
Cu: Ela Ionescu, Ovidiu Crişan, Valeriu Andriuţă
(dramă /2016/ 95min. )

Vineri, 19 august, ora 21.00: VERONICA
Regia: Elisabeta Bostan; Scenariul: Vasilică Istrate, Elisabeta Bostan;
Cu: Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Lulu Mihăescu, Vasilică Tastaman, Angela Moldovan, George Mihăiţă
(muzical /1974 /90 min.)

***
Scopul "Caravanei filmului românesc - Cartea şi filmul/ Capodopere ale cinematografiei naţionale", proiect aflat la a X-a ediţie, este acela de a promova filmul autohton, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravană care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. "Caravana filmului românesc" aduce filmul în atenţia spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr şi le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creaţii cinematografice romaneşti.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.

***
PARTENER PRINCIPAL al "Caravanei filmului românesc": RADIOCOM - Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A.

Proiect realizat cu sprijinul CNC - Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN - Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA - Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF - Arhiva Naţională de Filme;

Parteneri media: All About Romanian Cinema - AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Go Next, Biz Plus, Cinefan, Roportal, Cinefilia, Comunicate de afaceri, Boio.

La Călan, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Oraşului Călan şi al Consiliului Local Călan