Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Campania de prevenţie a UMFCD - Asumă-ţi să fii sănătos! - Litoral 2022

Screening medical oferit de 26 de medici dermatologi şi endocrinologi - 15-20 august

Pentru al doilea an consecutiv, campania de prevenţie "Asumă-ţi să fii sănătos!" a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti va ajunge pe litoralul românesc şi va oferi turiştilor prezenţi în 5 staţiuni de la Malul Mării Negre consultaţii gratuite în specialităţile endocrinologie şi dermatologie.
Campania ce va fi realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi Societatea Română de Endocrinologie (SRE) cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale se va derula în perioada 15-20 august şi va beneficia de voluntariatul medicilor rezidenţi şi specialişti, precum şi de suportul coordonatorilor principali ai acestui eveniment: Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al U.M.F.C.D., Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Prorector al U.M.F.C.D. şi Preşedinte al S.R.E., Dr. Alin Nicolescu, Secretar General S.R.D., Conf. Univ. Dr. Magda Constantin, precum şi Ec. Cristina Ecaterina Schipor, Director Executiv al D.S.P. Constanţa.

Numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate în cadrul primei ediţii a campaniei de prevenţie "Asumă-ţi să fii sănătos!"- Litoral 2021- a fost 2.066 din care 913 consultaţii de dermatologie pentru screening melanom; iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 444 pentru screening osteoporoză.

"În contextul în care prima ediţie a campaniei de prevenţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila -Asumă-ţi să fii sănătos!- a înregistrat, anul trecut, un interes crescut din partea turiştilor aflaţi la malul Mării Negre, aceştia beneficiind, în mai puţin de o săptămână, de peste 2.000 de consultaţii gratuite în specialităţile dermatologie şi endocrinologie am decis, împreună cu cele două societăţi medicale de profil, să repetăm experienţa din 2021 şi am convingerea că şi această a doua ediţie va contabiliza, la finalul său, rezultate cel puţin similare celor anterioare, iar pentru realizarea acestui important proiect ţin să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri şi în mod special celor 26 de medici care s-au implicat în acest program de voluntariat" a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

Pe parcursul celor şase zile ale Campaniei - Asumă-ţi să fii sănătos! -Litoral 2022 toţi cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice şi endocrinologice vor putea apela la profesionalismul celor 26 de medici (rezidenţi şi specialişti) care vor fi prezenţi în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spaţioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afişate bannere ale campaniei) în următoarele staţiuni: Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Olimp. Consultaţiile se vor face în perioada 15-20 august în intervalele orare 09.00 - 12.00 si 15.00 - 18.00, cu excepţia zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineţii.

Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere:

1. Baze salvare acvatică-salvamar şi punct de prim ajutor - plajă Neptun

2. Baze salvare acvatică-salvamar şi punct de prim ajutor - plajă Mangalia

3. Plaja Phoenicia Blue View - Olimp

4. Containere Smurd - ISU - plajă Costineşti

5. Containere Smurd-ISU - plajă Saturn

Asumă-ţi să fii sănătos!"

Campanie de screening cancer cutanat (15-20 august 2022)

Societatea Română de Dermatologie (S.R.D.):

8% din popuaţie suferă de o afecţiune cutanată cu potenţial precanceros

Societatea Română de Dermatologie continuă seria campaniilor de prevenţie Euromelanoma alăturându-se şi anul acesta proiectului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti - "Asumă-ţi să fii sănătos!" -Litoral 2022 şi, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie, va oferi consultaţii medicale dermatologice tuturor turiştilor aflaţi pe litoralul românesc în perioada 15-20 august.

De altfel, de-a lungul celor 8 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 15.000 de români au beneficiat de consultaţii dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care îşi pot expune pielea, dar şi cum se poate preveni apariţia unei afecţiuni cutanate.

Cel mai recent studiu clinic realizat de către grupul internaţional Euromelanoma relevă faptul că 8% din popuaţie suferă de o afecţiune cutanată cu potenţial precanceros. Această amplă analiză ştiinţifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populaţiei , iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalenţă de 8,2% a keratozei actinice (o afecţiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular).

Având ca scop principal determinarea prevalenţei keratozei actinice în rândul populaţiei europene, studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% şi 13,5% (prevalenţa totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de ţări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vărsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinaţie de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi şi independenţi pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, vârsta, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie/adolescenţă, lipsa aplicării de protecţie solară, petrecerea mai mult de un an într-o ţară mai însorită, vacanţe însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezenţa leziunilor de daună solară şi a leziunilor cutanate suspecte.

Nevii displazici sunt aluniţe care au o forma mai mare şi neregulată decât o aluniţă obisnuită, o culoare neuniformă, cu centru maro închis şi margini mai deschise, neuniforme.

Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de aluniţe şi risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate să se dezvolte dintr-o aluniţă atipică.

Aluniţele atipice NU sunt melanom.

Aluniţele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apar adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. Deşi nu toate aluniţele atipice sunt aluniţe precanceroase, pot deveni aluniţe canceroase sau melanom.

În cadrul campaniei "Asumă-ţi să fii sănătos! -Litoral 2022", S.R.D. va evidenţia principalii factori consideraţi de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat:

- Utilizarea de solare;

- Expunere frecventă intenţionat la soare;

- Expunere în timpul activităţilor profesionale la soare;

- Expunere recreaţională la soare (de exemplu sport sau grădinărit);

- Istoric familial de melanom.

"Prima ediţie a campaniei "Asumă-ţi să fii sănătos! -Litoral 2021" ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenţie este unul fundamental pentru integritatea sănătăţii fiecăruia dintre noi şi mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conştientiza importanţa prevenţiei nu este doar una pur teoretică, ci şi practică, chiar şi atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicaţi în derularea actului medical, iar în eficienţa dovedită a campaniei precedente putem adăuga şi faptul că anumiţi turişti consultaţi pe litoral au necesitat ulterior investigaţii mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecţiuni ce ar fi putut deveni grave " a declarat Dr. Alin Nicolescu- Secretar General al S..RD..

Pe de altă parte, medicii dermatologi estimează că impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv şi în sfera dermatologiei, aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate şi o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România.
Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populaţia albă. Incidenţa lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade şi se află în continuă creştere, în contextul creşterii duratei de viaţă, îmbătrânirii populaţiei şi continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.

Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul şi Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat şi este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%).

Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate şi costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidităţii, mortalităţii şi costurilor economice şi sociale ale cancerelor cutanate.

Accesaţi pagina web www.euromelanoma.org pentru a învăţa cum să depistaţi semnele cancerului de piele.

DESPRE SOCIETEATEA ROMANĂ DE DERMATOLOGIE

Societatea Română de Dermatologie (S.R.D.) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (A.M.R.). SRD este principalul for profesional al medicilor dermatologi din România. În general, scopul Asociaţiei constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale. organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitati www.srd.ro.

"Asumă-ţi să fii sănătos!"

Campanie de screening pentru riscul de Osteoporoză si Sindrom metabolic (15-20 August 2022)

- 200 milioane de femei osteoporotice la nivel mondial

- Peste un milion de femei şi bărbaţi din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate

- La nivel mondial se produce o fractură la fiecare 3 secunde

- 1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieţii lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilităţii şi independenţei

- Prevalenţa globală a sindromului metabolic în populaţia adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbaţi (43,20%) decât la femei (34,20%)

- În Europa, aproximativ 1/4 din populaţia adultă are sindrom metabolic, iar in SUA prevalenţa sindromului metabolic este de 38,5%

Societatea Română de Endocrinologie se alătură şi anul acesta campaniei de prevenţie "Asumă-ţi să fii sănătos!" a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti oferind turiştilor aflaţi pe litoralul românesc, în perioada 15-20 august, un nou program de screening pentru osteoporoză si sindrom metabolic. Astfel, campania "Asumă-ţi să fii sănătos!" are ca scop să atragă atenţia asupra factorilor de risc privind osteoporoza şi sindromul metabolic, precum si să realizeze o evaluare a persoanelor aflate la risc .

În cadrul acestei evaluări, cei 15 medici endocrinologi şi rezidenţi care vor participa la campania de screening vor urmări

- stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum şi utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză şi al fracturilor de fragilitate.

- în cadrul campaniei de screening pentru sindromul metabolic se vor măsura: înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială, glicemia.

"Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic, pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic şi pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să îşi poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe", a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.

Numită şi "boala oaselor fragile", osteoporoza este în general, o boală "tăcută", care poate evolua fără simptome până la apariţia celei mai grave consecinţe a acesteia, fractura de fragilitate. Osteoporoza se caracterizează prin scăderea densităţii minerale osoase, si alterarea microarhitecturii ţesutului osos, ceea ce antrenează scăderea rezistenţei osoase şi creşterea fragilităţii oaselor, cu creşterea consecutiva a riscului de fractură.

În România, la nivelul anului 2013, peste 1 milion de persoane sufereau de osteoporoză. Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025. Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectaţi: durere, suferinţă şi dizabilităţi semnificative, şi chiar deces.

"Osteoporoza este incă o boală subdiagnosticată si subtratată! Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar şi prin soluţii terapeutice inovative personalizate, poate creşte calitatea vieţii pacienţilor şi poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecţiuni de către toţi factorii interesaţi şi prin asumarea şi implementarea unui Plan Naţional de Management al Osteoporozei", a mai spus Prof. Dr. Cătălina Poiană.

Sindromul metabolic reprezintă un complex de factori de risc cardiovasculari şi metabolici şi este caracterizat prin prezenţa hiperglicemiei/rezistenţei la insulină, a obezităţii şi a dislipidemiei. Înţelegerea sindromului metabolic este relevantă pentru identificarea pacienţilor care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice şi diabet zaharat de tip 2 şi facilitează realizarea studiilor clinice şi epidemiologice care ne pot ajuta să determinăm abordările optime privind modificarea stilului de viaţă şi abordările farmacologice care vizează prevenţia complicaţiilor asociate. Cauzele care stau la baza sindromului metabolic includ: obezitatea, rezistenţa la insulină, inactivitatea fizică, factori genetici şi înaintarea în vârstă.

Pacienţii cu sindrom metabolic pot dezvolta o gamă largă de complicaţii, inclusiv boli de inimă, stenoză aortică, fibrilaţie atrială, accident vascular cerebral şi chiar boală tromboembolică. În prezent, dovezile par să indice că riscul unui accident vascular cerebral ischemic este mult mai mare la pacienţii cu sindrom metabolic decât se credea anterior.6 În plus, alte probleme asociate sindromului metabolic includ riscul apariţiei malignităţilor la rinichi, vezică biliară, colon şi chiar la nivelul prostatei. Sindromul metabolic poate creşte şi riscul de eclampsie şi poate afecta performanţa cognitivă. De asemenea, aceşti pacienţi se confruntă şi cu facturi medicale mai mari, au şanse mai mari de a avea venituri reduse şi pot avea accesul la asistenţă medicală îngreunat.

Societatea Română de Endocrinologie (S.R.E.) este o organizaţie ştiinţifică şi profesională independentă a medicilor endocrinologi din România, precum şi a altor specialişti cu activitate demonstrabilă în domeniul endocrinologiei. Societatea Română de Endocrinologie are drept scop: difuzarea informaţiei de specialitate, ridicarea nivelului ştiinţific şi tehnic al membrilor săi, îmbunătăţirea asistenţei curativo-profilactice de specialitate pe întreg teritoriul ţării, colaborarea cu alte societăţi şi organizaţii naţionale şi internaţionale în vederea afirmării şi creşterii prestigiului şcolii române de endocrinologie. ( https://www.sre.ro)

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.