Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Anunţ: Pelerinajul eparhial, în Sărbătoarea Adormirii Domnului, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Arhiepiscopal Major

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla organizează Pelerinajul eparhial din 14-15 august 2022 la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Arhiepiscopal Major (str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca).

Preasfinţitul Părinte Claudiu invită şi în acest an credincioşii să continue tradiţia urmată de-a lungul generaţiilor, cu adâncă evlavie, în Biserica Română Unită şi în Eparhia de Cluj-Gherla, cea a pelerinajelor la sanctuarele mariane în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului:

"Reînnoim invitaţia de a ne reuni în rugăciune, asemeni Sfinţilor Apostoli la Adormirea Maicii Domnului, în număr cât mai mare, la programul pregătit împreună cu Surorile Congregaţiei Maicii Domnului. O vom cinsti pe Maica Domnului, vom afla adăpost sub privirea ei iubitoare, răspuns cererilor, alinare suferinţelor şi îndrumare bună pe calea vieţii".

Programul pelerinajului cuprinde o noapte de rugăciune, din 14 august seara până în ziua măritei Sărbători a Adormirii Maicii Domnului, 15 august, când, de la ora 10.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla împreună cu preoţi de pe întreg cuprinsul eparhiei.

În cadrul celebrării Sfintei Liturghii Arhiereşti din Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Claudiu va sfinţi Icoana patronală a Sanctuarului: "Maica Sfântă - mângâierea celor ce plâng", care să rămână la această binecuvântată Mănăstire, ca semn al prezenţei Preasfintei Fecioare Maria, un semn de viaţă, de credinţă şi de speranţă pentru tineri, pentru familii şi pentru cei vârstnici. La sfârşitul dumnezeieştii Liturghii se va face şi lansarea monografiei istorice Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021).

Orice pelerin care va poposi la Mănăstirea consacrată Maicii Sfinte din Cluj-Napoca va întâlni aici, prin Icoana binecuvântată şi luminată de har, privirea iubitoare a Preasfintei Mame, va putea să-i aducă cereri şi rugăciuni, să se închine celei care, cu puterea dată ei de Dumnezeu, "a strivit capul şarpelui", să afle mângâiere şi ajutor în nevoile şi necazurile vieţii.

Maică Sfântă, mângâierea celor ce plâng, roagă-te pentru noi!

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla,

Biroul de Comunicaţii sociale

***
Anexa 1: Programul pelerinajului Programul Pelerinajului Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca (str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca)

14 AUGUST

18.00 Slujba Vecerniei; Paraclisul Maicii Domnului

20.00 Rugăciunea Sfântului Maslu

21.30 Adoraţie Euharistică

22.30 Sfânta Liturghie

00.30 Calea Crucii a familiilor; Coroniţa Îndurării Divine

2.00 Acatistul Maicii Domnului

3.00 Rugăciunea Rozariului de bucurie

4.00 Rugăciunea Rozariului de lumină

5.00 Rugăciunea Rozariului de durere

6.00 Rugăciunea Rozariului de mărire

15 AUGUST

9.00 Rozariul

10.00 Sfânta Liturghie Arhierească

Rugăciunile pentru dobândirea Indulgenţei plenare Sfinţirea Icoanei Maicii Domnului - Icoana patronală a Sanctuarului Lansarea Monografiei istorice

- Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021)

- întreg programul Pelerinajului va putea fi vizionat în direct prin intermediul paginii Facebook (https://www.facebook.com/EparhiaClujGherla)

Anexa 2: Darurile Pelerinajului eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului - Indulgenţa plenară şi monografia istorică Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021)-

Darurile Pelerinajului eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului - Indulgenţa plenară şi monografia istorică Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021) "Nu lăsa, Măicuţă, să pierim pe cale / că noi suntem fiii lacrimilor tale"

- Indulgenţa plenară:

La 2 februarie 2021, în deschiderea Anului Centenar al CMD, cu adâncă preţuire şi recunoştinţă pentru pelerinajul de un veac parcurs de generaţii de Surori, Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite a ridicat Casa generală a acestei Congregaţii, Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, la rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major. În decretul de întemeiere - proclamat atunci în capela Mănăstirii de către viitorul Episcop de Cluj-Gherla, Preasfinţitul Părinte Claudiu -, Preafericirea Sa Cardinal Lucian anunţa scopul înfiinţării noului Sanctuar: "pentru întărirea devoţiunii faţă de Preacurata Fecioară Maria în Biserica noastră".

De asemenea, Înaltul Prelat oferea lăcaşului mănăstiresc darul de a se putea dobândi aici Indulgenţa plenară (ştergerea completă a pedepselor asociate păcatelor mărturisite), de către toţi credincioşii care vor fi prezenţi la Sanctuar în sărbătorile Maicii Domnului din întregul an bisericesc, "în spirit de pocăinţă", îndeplinind condiţiile cerute de Biserică: "căinţă autentică pentru păcate; Sfânta spovedanie; Sfânta Împărtăşanie şi recitarea de rugăciuni după intenţiile Sfântului Părinte, Papa: ŤCrezulť, ŤTatăl nostruť, ŤNăscătoare de Dumnezeuť şi ŤMărire Tatăluiť".

- Lansarea şi prezentarea monografiei istorice Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021):
Maica Teodorina, superioara generală a CMD a oferit, în preambul, o scurtă prezentare a acestui volum amplu (de peste 1000 de pagini), care a văzut recent lumina tiparului: "Monografia istorică cu titlul: ŤCongregaţiei Surorilor Maicii Domnului - Un veac de mărturie catolică (1921-2021)ť, scrisă de pr. Fabian Doboş împreună cu sr. Letiţia Crihălmeanu şi publicată la Editura ŤViaţa Creştinăť, pune în lumină viaţa şi identitatea acestei Familii călugăreşti pe care Mitropolitul dr. Vasile Suciu a fondat-o în anul 1921, în cadrul Bisericii Române Unite, cu misiunea de a apropia sufletele de Domnul prin credinţă vie, precum şi etapele istorice pe care le-a parcurs de la întemeiere până în prezent, în fidelitate faţă de idealul vieţii consacrate.

Departe de a fi exhaustivă, prezenta monografie este o lucrare istorică complexă, dezvăluind cititorului modul în care Congregaţia s-a dezvoltat de-a lungul timpului, carisma şi misiunea pe care surorile sunt chemate să le trăiască în Biserică şi în societate. Lucrarea reprezintă o restituire necesară şi un profund omagiu adus Înaintaşelor din partea generaţiilor care s-au succedat după ieşirea din clandestinitate a Bisericii Române Unite, fiind scoase la lumină multe experienţe de viaţă, fapte, realizări şi mărturii de credinţă, începând cu prima generaţie de surori a Congregaţiei şi mergând pe firul cronologic al arcului de timp al celor 100 de ani de istorie.

Între coperţile acestei monografii, cititorul găseşte mărturia de credinţă şi de iubire a generaţiilor de surori care au scris istoria unui veac de mărturie catolică, purtând mereu aprinsă candela speranţei, având zelul neobosit al carităţii şi oferind o mărturie profetică şi un exemplu luminos de slujire. Înălţăm Tatălui ceresc prinosul rugăciunilor noastre de laudă, mulţumire şi preamărire pentru minunata lucrare săvârşită prin harul Său în sufletele surorilor noastre şi încredinţăm ocrotirii Preacuratei Fecioare Maria prezentul şi viitorul Congregaţiei, cu certitudinea că va purta pe braţele ei de Mamă familia călugărească a CMD, oferind-o cu iubire Tatălui ceresc."

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.