Zeci de personalităţi din cinematografia românească prezente la Iaşi

Un spectacol eveniment cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă

Ziua a patra a festivalului Serile Filmului Românesc a completat programul complet de evenimente: lansări de carte, proiecţii de film în premieră şi un spectacol de teatru de excepţie. Evenimentele au avut loc la Cărtureşti Iaşi, Cinema Ateneu, Casa de Cultură "Mihai Ursachi" Iaşi, Amfiteatrul Palas, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Piaţa Unirii - Open Air şi Brizo.

Programul zilei a început cu două evenimente pentru întreaga familie: actriţa Olimpia Melinte a lansat la Iaşi cartea "Serion Pantalon în Ţara Amintirilor", iar filmul Copacul dorinţelor: Amintiri din copilărie a adunat peste 100 de spectatori.

Odată cu proiecţia filmului Probă de microfon, regizat de Mircea Daneliuc, actriţa Tora Vasilescu a primit Premiul de excelenţă SFR 2022 pentru întreaga activitate.

Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian: "Actriţa de teatru, actriţa de film, un om care are nişte repere foarte clare în ceea ce priveşte filmul românesc şi universal, un om cu replică, un om cu haz, un om cu tâlc. Ce să mai spun despre această superbă doamnă, actriţa Tora Vasilescu"

Tora Vasilescu: "Sigur că filmul e de acum 40 de ani. Nu sunt genul care să îmi duc energia în trecut, dar sigur că revăd filmele în care cred că am jucat şi cu mintea şi cu inima. Mă bucur. Îmi aduc aminte şi cred că spune multe despre jocul nostru film operatorul filmului Marinescu, tatăl Medeei Marinescu care a şi jucat, avea cinci ani în primele secvenţe, a scris undeva şi eu am citit că Tora şi Mircea se ceartă sau repetă instinctiv cu diafragma - asta vrea sa spună firescul cu care jucam noi"

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale aceste ediţii, spectacolul de teatru Păi despre ce vorbim noi aici, domnule? cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă a adus în sala Teatrului Naţional din Iaşi emoţie şi sute de aplauze. Peste 700 de spectatori s-au bucurat de Un dialog savuros cu Ilie Moromete şi Cocoşilă, personajele din romanul Moromeţii.

Proiecţia filmului Love Sorry a fost anunţată sold-out cu câteva ore înainte de marea avanpremieră. Producţia a rulat în prezenţa: regizorul Iura Luncaşu, producătorul şi actorul Andreas Petrescu, actriţele Anca Dinicu şi Maruca Băiaşu.

Ziua s-a încheiat cu un eveniment în premieră: O parte din echipa serialului Las Fierbinţi a fost prezentă la Brizo, odată cu proiecţia unui episod special din film - Visul. Secvenţe din cel mai iubit serial românesc au rulat pe un ecran mare, pe marginea lacului Aroneanu. Gianina, Robi, Ardiles şi Dorel, alături de o parte din echipa de producţie, au încântat publicul spectator. Evenimentul a fost urmat de un concert marca Mihai Mărgineanu şi Banda, cel care semnează muzica serialului.

Biletele pentru ultima zi sunt puse în vânzare pe eventbook.ro, iar în limita locurilor disponibile pot fi achiziţionate şi direct de la locaţia desfăşurării evenimentelor.

Organizat de: ARTIS
Iniţiat de: Asociaţia Studenţilor Jurnalişti
Susţinut de: Primăria Municipiului Iaşi, Ateneul Naţional din Iaşi
Transportator oficial: Tarom