DOI BĂRBAŢI REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR ŞI MUNIŢIILOR ŞI INFRACŢIUNI LA REGIMUL RUTIER

În cadrul Planului de Măsuri Estival 2022 care este implementat pe perioada sezonului de vară, poliţiştii suceveni acţionează cu efective sporite pentru prevenirea infracţiunilor contra persoanei, contra patrimoniului dar şi creşterea gradului de siguranţă rutieră.

Totodată, poliţiştii documentează cu celeritate activitatea infracţională în cauzele penale dispunând măsuri ferme, astfel încât să fie asigura climatul de ordine şi siguranţă publică.

Şi în cursul zilei precedente poliţiştii au acţionat cu fermitate şi profesionalism. Poliţiştii au utilizat armamentul din dotare, au efectuat percheziţii, au dispus măsuri sancţionatorii contravenţionale în valoare de peste 14.000 lei şi au reţinut doi bărbaţi cercetaţi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi infracţiuni la regimul rutier.

La data de 04.08.2022, orele 08.30, poliţiştii Secţiei nr. 7 Poliţie Rurală Mălini, au fost sesizaţi în mod direct de către un tânăr de 22 ani din com. Mălini, jud. Suceava cu privire la faptul că, în seara zilei de 03.08.2022, în jurul orelor 22.30, un bărbat de 38 ani din aceeaşi localitate, în timp ce se afla pe raza sat Poiana Mărului, com. Mălini, jud. Suceava, l-a lovit.

Din primele verificări s-a stabilit faptul că, în seara de 03.08.2022, în jurul orelor 21.00, în timp ce tânărul de 22 ani se afla într-un bar din satul Poiana Mărului, com. Mălini, jud. Suceava, a avut un conflict cu bărbatul de 38 de ani, pe fondul consumului de alcool, acesta din urmă lovindu-l.
Pentru a nu escalada conflictul, tânărul de 22 de ani s-a deplsat la locuinţa sa. Ulterior, în livada curţii tânărului de 22 ani, ar fi venit bărbatul de 38 de ani având asupra sa o armă şi executând două focuri în scopul intimidării tânărului de 22 ani.

Poliţiştii au întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de lovirea sau alte violenţe, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi uzul de armă fără drept, fapte prev. şi ped. de art. 193 alin. (1), art. 342 alin. (1) şi art. 343 alin. (1) din Codul Penal.

La faţa locului s-a deplasat şi o echipă din cadrul I.P.J. Suceava - S.A.E.S.P. care, împreună cu lucrătorii S.P.R. 7 Mălini au efectuat cercetarea locului faptei şi au audiat persoana vătămată care nu a dorit să fie expertizată din punct de vedere medico-legal şi nici nu doreşte să depună plângere prealabilă pentru săvârşirea infracţiunii de "Lovire sau alte violenţe"

Au fost efectuate investigaţii pe raza comunei Mălini, stabilindu-se faptul că bărbatul de 38 de ani a provocat scandal, ceea ce a indignat mai multe persoane prezente în zonă, cercetările fiind extinse şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de "tulburarea ordinii şi liniştii publice", faptă prev. de art. 342, alin. 1, art. 343, alin. 1 şi art. 371 din Codul Penal cu aplicarea art. 38, alin. 1 din Codul penal.

Astfel, în urma probatoriului administrat în cadrul dosarului penal a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul de 38 ani pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor", faptă prev. şi ped. de art. 342 alin 1, "uzul de armă fără drept", faptă prev. şi ped. de art. 343, alin. 1 şi "tulburarea ordinii şi liniştii publice" faptă prev. şi ped. de art. 371, toate din Codul penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul Penală.

De asemenea, la data de 05.08.2022, în baza mandatului de percheziţie domiciliară emis de Judecătoria Fălticeni, lucrători din cadrul S.A.E.S.P., sprijiniţi de luptători din cadrul I.P.J. Suceava - S.A.S. au procedat la efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa bărbatului de 38 ani, situată în com. Mălini, sat. Văleni-Stânişoara, jud. Suceava, ocazie cu care nu fost identificate bunuri interzise la deţinere sau care să intereseze cauza penală.

Faţă de suspectul de 38 de ani a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

Urmează a fi documentată întreaga activitate infracţională a acestuia şi soluţionarea cauzei prin unitatea de parchet competentă.

Tot în cursul zilei de ieri poliţişti a reţinut şi un şofer fără permis, după ce au executat în urmărirea acestuia mai multe focuri de avertisment în plan vertical.

La data de 05.08.2022, ora 19:08, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier, în timp ce efectuau serviciul de îndrumare, supraveghere şi control al traficului rutier, pe DN 17 - raza loc. Ilişeşti, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism care se deplasa pe DN 17.

Conducătorul autoturismului a efectuat viraj stânga pe DJ 178 înspre loc. Ciprian Porumbescu şi a mărit viteza de deplasare, cu scopul de a se sustrage, procedându-se la urmărirea sa pe o distanţă de aproximativ 8 km (drum asfaltat şi câmp), după care a virat dreapta. Atât conducătorul auto cât şi pasagerul din partea dreapta faţă, au coborât din autoturism şi au fugit într-o zonă împădurită, procedându-se la urmărirea lor pedestru.
Pe timpul urmăririi pedestre, unul dintre agentii de poliţie a somat verbal ,,Poliţia, stai că trag!", context în care a efectuat în plan vertical, 3 focuri de avertisment.

Din primele verificări, s-a stabilit faptul că la volanul autoturismului se afla un tânăr de 26 ani, care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie. Acesta a sustras autoturismul proprietatea tatălui său, din faţa porţii.

La faţa locului a fost solicitat un tehnician criminalist, procedându-se la examinarea din punct de vedere criminalistic a autoturismului.

Ulterior, în baza unei informaţii obţinute de către poliţişti, şoferul a fost identificat şi preluat de către agenţii de poliţie de la locuinţa de domiciliu.

Pe timpul urmăririi, şoferul de 26 ani a săvârşit mai multe abateri la regimul rutier, fiind înregistrat de aparatul radar montat pe autospeciala de poliţie, fiind sancţionat prin 4 procese verbale, cu amendă totală în cuantum de 14.065 Ron.

Organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Mun. Suceava, Biroul Rutier au dispus luarea măsurii preventive a reţinerii pentru o perioadă de 24 ore a suspectului de 26 ani, din sat/com. Ciprian Porumbescu, judeţul Suceava.

Suspectul a fost încarcerat la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Suceava .

Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. (1) din Codul Penal şi furtul în scop de folosinţă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 230 alin. (1) raportat la art. 228 alin. (1) din Codul Penal.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia că nu tolerează comportamente de tip antisocial cu componentă violentă ne natură a induce sentimentul de insecuritate civică şi vor da dovadă de fermitate maximă în aplicarea legii, astfel încât cetăţenii să perceapă comunitatea suceveană ca fiind una sigură şi civilizată.