REPER le cere premierului Nicolae Ciucă şi vicepremierului Kelemen Hunor să explice legăturile pe care le au cu liderul proputinist, rasist şi xenofob al Ungariei, Viktor Orban.

Îi cerem vicepremierului Kelemen Hunor să ia poziţie de urgenţă în chestiunea declaraţiilor rasiste ale lui Viktor Orban şi să explice public apropierea sa de regimul de la Budapesta. Faptul că domnia sa este un cetăţean român de etnie maghiară nu îi scuză în niciun fel derapajele politice, dimpotrivă, îl obligă la un comportament responsabil şi onest faţă de toţi cetăţenii României.

Domnul Hunor este obligat moral de statutul său politic, de funcţia de preşedinte al UDMR şi de poziţia de vicepremier să se dezică urgent şi fără ezitare de declaraţiile iresponsabile ale amicului său politic. Le este dator cetăţenilor români, maghiari, ucraineni şi europeni cu o explicaţie clară a propriilor sale alegeri politice. UDMR a avut privilegiul şi posibilitatea de a face parte din multe coaliţii guvernamentale şi ia parte la decizii cruciale pentru România. În aceste condiţii, liderul acestei formaţiuni este obligat să respecte cetăţenii care i-au oferit această onoare şi să se distanţeze de un politician iresponsabil care discută despre puritatea rasei şi este de acord cu moartea nevinovată a mii de ucraineni.

Considerăm revoltător ca un politician român care ocupă poziţia de vicepremier al Guvernului României, cum este Kelemen Hunor, să fie un apropiat şi un susţinător al premierului Ungariei, Viktor Orban. Declaraţiile făcute de acesta la Băile Tuşnad dovedesc fără nicio urmă de îndoială că avem de-a face cu un personaj politic toxic, susţinător făţiş al acţiunilor regimului rus condus de Vladimir Putin, rasist, xenofob şi sabotor al proiectului european. Este bine cunoscută blocarea sancţiunilor europene de către guvernul de la Budapesta, incapabil în nenumărate rânduri de solidaritate europeană. Faptul că ministrul de externe ungar a mers la Moscova pentru a obţine favoruri de la regimul criminal de la Kremlin este descalificant pentru un politician din Uniunea Europeană şi dovedeşte o lipsă de respect pentru victimele războiului din Ucraina.

În acelaşi timp, îi cerem premierului Nicolae Ciucă să fie prezent în Parlamentul României în prima sesiune parlamentară din această toamnă şi să explice de ce tolerează o coaliţie guvernamentală din care face parte o formaţiune politică tolerantă şi chiar prietenă cu sabotori ai proiectului european. Acesta nu este interesul naţional al României. Indiferent cât de importante sunt pentru domnia sa voturile parlamentarilor UDMR, premierul Ciucă nu poate ignora iresponsabilitatea unor politicieni care sfidează politica naţională a României într-o situaţie de maximă criză.

Suntem un stat care a decis să meargă pe drumul european, care respectă dreptul internaţional şi refuză să accepte războiul ca soluţie politică. Cetăţenii români suferă restricţii şi privaţiuni economice din cauza Kremlinului, iar în Guvernul României avem un vicepremier care susţine şi promovează poziţii proruse. Este o responsabilitate de care premierul Ciucă nu se poate dezice, iar tolerarea acţiunilor şi asocierilor politice ale liderilor UDMR nu mai pot fi ignorate.

REPER înţelege şi respectă drepturile comunităţii maghiare, dar constată că UDMR care s-a erijat în singurul reprezentant politic al acestei comunităţi a ales un parteneriat politic cu un lider periculos şi iresponsabil care ocupă pentru moment scaunul de premier al Ungariei. Nu dorim interzicerea evenimentelor de la Băile Tuşnad, nu cerem interzicerea lui Viktor Orban la astfel de evenimente pentru simplul fapt că acesta este liber să se facă singur de râs printr-un discurs anacronic şi ridicol.

Dar este inadmisibil guvernul României să tolereze, în tăcere, afirmaţii naziste din partea unui şef de guvern din Europa, iar politicieni români care conduc Guvernul României să nu sancţioneze, ba chiar să gireze astfel de evenimente şi să se asocieze cu astfel de personaje toxice.