Transformare digitală, cultură şi educaţie în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Simpozionului internaţional "Slove Muscelene"

Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" împreună cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare "Constantin Angelescu" (ICAI), Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" din Braşov, Fundaţia Universitară "Carol I" şi Asociaţia DigiLib Muscel, au organizat în zilele de 14 şi 15 iulie 2022 ediţia a XIV-a a simpozionului "Slove Muscelene", având tema Transformarea digitală a instituţiilor din cultură şi educaţie.

Prima zi a manifestărilor s-a desfăşurat în aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", în sistem hibrid, folosindu-se tehnologii de ultimă generaţie, puse la dispoziţie de instituţia gazdă. În cadrul acesteia au luat cuvântul din partea organizatorilor: prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, prof. univ. dr. ing. Dumitru Popescu - Academia Oamenilor de Ştiinţă din România.

Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa oficialilor din ministere importante, vizate predilect de fenomenul transformării digitale.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a salutat iniţiativa organizatorilor prin intermediul lui Ioan Matei, director al Biroului Cultură Scrisă şi Creaţie Contemporană - Ministerul Culturii, susţinând dezvoltarea proiectelor care încurajează accelerarea digitalizării instituţiilor publice.

Mesajul Ministrului Educaţiei, Sorin - Mihai Cîmpeanu, a fost transmis prin secretarul de stat Sorin Ion: Adaptarea sistemelor de educaţie la era digitală a devenit o temă de interes major pe agenda naţională şi europeană. Aceasta este o iniţiativă politică a Uniunii Europene de sprijinire a sistemelor de formare a tinerilor din statele membre. [] Ediţia a XIV-a a simpozionului internaţional "Slove Muscelene" tratează îndeaproape evoluţia tehnologică a sistemului educaţional, găzduind dezbateri şi rezoluţii de avangardă care o poziţionează pe harta manifestărilor de prestigiu.

De asemenea, pe parcursul dezbaterilor simpozionului au intervenit şi reprezentanţi de seamă ai instituţiilor statului român, precum: prof. univ. dr. ing Adrian Badea, Preşedintele AOŞR, Simona Bucura-Oprescu - Deputat, Preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Parlamentul României, Dragoş Cristian Vlad - Preşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României, prof. univ. dr. ing. Tudor Prisecaru - Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Academician Florin Gheorghe Filip - Academia Română, Preşedintele Secţiei de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei.

Evenimentul a avut o simbolistică aparte, debutând de Ziua Naţională a Franţei, bucurându-se şi de prezenţa domnului Mohamed Ketata, Director Regional al Agenţiei Universitare a Francofoniei - Europa Centrală şi de Est, care a subliniat importanţa acestor demersuri ştiinţifice şi educaţionale, apreciind numărul mare de participanţi.

Asemenea anilor anteriori, la manifestare au fost invitaţi academicieni, profesori universitari, cercetători, istorici, reprezentanţi ai prefecturii Argeş, precum şi numeroşi directori de bibliotecă, membri ai Comisiei Naţionale a Bibliotecilor (CNB), alături de alţi invitaţi din Franţa, Croaţia, Cipru, Suedia, care au evocat importanţa transformării digitale a instituţiilor pe care le reprezintă.

La această ediţie, Elena Iagăr şi Ion Tiţa-Nicolescu au prezentat o expoziţie de costume tradiţionale muscelene, intitulată "Marama, element identitar al Muscelului". De asemenea, a avut loc şi lansarea de carte a Alexandrei Badea "Points de non-retour [Diagonale du vide], [Quais de Seine], [Thiaroye]", volum publicat la Editura L'Arche, Paris.

Instituţiile culturale şi educaţionale au un rol esenţial în promovarea cunoaşterii prin interacţiune şi dialog. Biblioteca reprezintă spaţiul, deopotrivă fizic şi virtual, în care poţi conştientiza faptul că cel care vede lumea în mod diferit nu e doar un cont pe o reţea de socializare, ci e o persoană în carne şi oase. Aici cărţile, resursele electronice, angajaţii sau ceilalţi utilizatori te pot ajuta să treci printr-un filtru critic informaţiile pe care le asimilezi în fiecare zi. Te poţi familiariza cu viziuni diferite şi, în acelaşi timp, poţi învăţa că în spatele unei analize pertinente trebuie să stea mereu un fundament metodologic, a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".

Simpozionul s-a încheiat în 15 iulie, cu susţinerea online a mai multor comunicări ştiinţifice. Sesiunea a fost moderată de către asist. univ. dr. Marian Oancea, şef al Serviciului Cercetare, Dezvoltare, Digitizare din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" şi dr. ing. Mihai Dumitrache, şef Departament Ro-TLD. Lucrările susţinute vor fi publicate într-un volum postfaţat de prezentarea zonei Muscel şi a perspectivelor de dezvoltare a acesteia.