Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul României de a continua promovarea obiectivelor, valorilor şi principiilor democratice, în deschiderea reuniunii Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis marţi, 5 iulie 2022, cea de-a 35-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD), desfăşurată în sistem online, în contextul exercitării Preşedinţiei române a CoD. Aceasta este ultima reuniune ordinară a Consiliului Guvernator din cadrul mandatului României la conducerea acestui for.

În deschiderea reuniunii au mai luat cuvântul Robert Oliphant, adjunct al ministrului afacerilor externe al Canadei, responsabil pentru relaţia cu Parlamentul Canadei, reprezentând viitoarea Preşedinţie a CoD (septembrie 2022 - septembrie 2023), precum şi Secretarul General al CoD, Thomas E. Garrett.

În debutul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a evocat memoria fostului secretar de stat american şi fondator al Comunităţii Democraţiilor, Madeleine Albright, care a inspirat vocaţia Comunităţii Democraţiilor de a promova valorile şi obiectivele democratice, amintind de participarea acesteia, în calitate de vorbitor principal, în cadrul celei de-a douăzecea reuniuni aniversare a Comunităţii Democraţiilor pe care şeful diplomaţiei române a găzduit-o la 26 iunie 2020 (https://www.mae.ro/node/52953). În context, a amintit de intervenţia sa cu acel prilej, care este la fel de actuală în contextul internaţional prezent: "Ne-am reunit într-o Comunitate a Democraţiilor pentru că am crezut în libertate, însă am recunoscut fragilitatea acesteia. Astăzi, democraţia se confruntă cu o nouă serie de teste. Şi este mai important ca oricând ca naţiunile democratice să se ajute reciproc şi să lucreze împreună în spiritul solidarităţii." ("We come together as a Community of Democracies because we believed in freedom, but recognized its fragility. Today, democracy faces a new round of tests. And it is more important than ever for democratic nations to help one another and work together in solidarity").

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, totodată, decizia Canadei aprobată de Consiliul Guvernator al CoD de a prelua de la România mandatul Preşedinţiei la conducerea acestei platforme globale, începând cu luna septembrie a acestui an. Ministrul român a asigurat partea canadiană de întreg sprijinul pentru schimbul de bune practici la conducerea acestui for. Predarea de către România a mandatului la Preşedinţia CoD va avea loc în luna septembrie, în cadrul unui eveniment la nivel înalt organizat în marja celei de-a 77-a reuniuni la nivel înalt a Adunării Generale a ONU. Totodată, şeful diplomaţiei române, a exprimat, în numele Preşedinţiei române a CoD, aprecierea deosebită pentru sprijinul susţinut acordat de Secretarul General Thomas E. Garrett pe întreaga durată a Preşedinţiei României a CoD, precum şi echipei sale din cadrul Secretariatului al acestui for, evidenţiind meritele deosebite ale acestora în vederea promovării valorilor şi principiilor Comunităţii globale de valori.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, în cadrul intervenţiei sale, situaţia gravă care ameninţă ordinea internaţională bazată pe norme, ca urmare a agresiunii brutale, nejustificate, neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei, care se conturează, prin consecinţele sale multidimensionale, ca o ameninţare la adresa aspiraţiilor democratice ale poporului ucrainean şi a democraţiilor din întreaga lume. În context, şeful diplomaţiei române a amintit acţiunile CoD în sprijinul Ucrainei de la începutul conflictului şi a reluat apelul către statele participante la activităţile CoD să continue acest ajutor, inclusiv prin măsuri concrete şi pragmatice pentru apărarea sistemului democratic ucrainean, precum şi pentru reconstrucţia Ucrainei.

Astfel, ministrul român a subliniat sprijinul multidimensional acordat de România celor peste 1,45 milioane de ucraineni care au tranzitat România, evidenţiind, inter alia, demersurile susţinute în vederea facilitării accesului la asistenţă medicală, la sistemul de învăţământ şi acordării gratuităţii la transport pentru aceştia, precum şi pachetele consistente de sprijin umanitar. Ministrul Bogdan Aurescu a pus accent şi pe necesitatea de a sprijini procesele de reformă democratică în Ucraina. Astfel, şeful diplomaţiei române s-a referit la calitatea Ucrainei de semnatar al Declaraţiei de la Varşovia, documentul fondator al CoD, precum şi la eforturile susţinute ale acestui stat de a-şi apăra aspiraţiile democratice. În context, ministrul Bogdan Aurescu a afirmat că apartenenţa Ucrainei la Consiliul Guvernator al CoD, dacă va fi luată o decizie în acest sens, va reprezenta o sursă de inspiraţie pentru democraţiile din întreaga lume.

Reuniunea CG a CoD a prilejuit prezentarea, de către ministrul român, a principalelor rezultate ale Preşedinţiei române la conducerea Comunităţii Democraţiilor, de la preluarea acestei funcţii în anul 2019, precum şi pe durata prelungirii acestui mandat cu un an (http://www.mae.ro/node/55727), arătând că acestea demonstrează devotamentul, angajamentul şi perseverenţa ţării noastre pentru promovarea principiilor şi valorilor democratice.

În context, a reamintit eforturile întreprinse de ţara noastră pentru depăşirea provocărilor generate de pandemia de COVID-19 şi, ulterior, de conflictul din Ucraina, în implementarea principalelor obiective asumate de România la conducerea acestui for: promovarea democraţiei la nivel global ca singurul sistem care asigură pacea şi prosperitatea, promovarea tinerilor în procesele democratice şi relaţia dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei (https://www.mae.ro/node/51103). A amintit, totodată, rezultatele marcante ale acestui mandat, printre care găzduirea celei de-a 20-a reuniuni aniversare a CoD, în luna iunie 2020 (https://www.mae.ro/node/52953), care a prilejuit adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti a CoD (https://www.mae.ro/node/52946), cea de-a zecea Conferinţă Ministerială a CoD, cel mai important eveniment al fiecărei Preşedinţii a Comunităţii Democraţiilor, care a avut loc în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York la 22 septembrie 2021 (https://www.mae.ro/node/56732) şi în cadrul căreia a fost adoptată Declaraţia ministerială de la Bucureşti a Comunităţii Democraţiilor - New York City (https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2021/2021_pdf/10th_cod_ministerial_declaration.pdf), cinci reuniuni ordinare ale CG CoD, inclusiv cea prezentă (http://www.mae.ro/node/51639, http://www.mae.ro/node/54285, https://www.mae.ro/node/55427, https://www.mae.ro/node/57639), precum şi reuniuni extraordinare, privind evoluţiile din Mali (https://www.mae.ro/node/55903) şi cele din Ucraina (http://www.mae.ro/node/57937). Totodată, a amintit că ţara noastră a organizat o serie de întâlniri tematice privind combaterea influenţelor maligne în procesele democratice, rolul tehnologiilor în democraţie şi promovarea rolului femeilor, adoptând o serie de declaraţii manifest ale CG CoD pe aceste subiecte.

Ministrul român a punctat că una dintre temele fanion ale Preşedinţiei române a CoD a fost promovarea rolului tinerilor, evidenţiind promovarea activă şi organizarea de către ţara noastră a două ediţii a Forumului Tinerilor din statele democratice, eveniment care a prilejuit crearea unei platforme de schimb de idei între tineri din statele participante la activităţile CoD (http://www.mae.ro/node/53166, http://www.mae.ro/node/56822). Totodată, ministrul Aurescu a făcut referire la implicarea ţării noastre, în calitate de Preşedinţie a CoD, în promovarea obiectivelor Summitului Democraţiilor organizat de Preşedintele american Joseph R. Biden în luna decembrie a anului trecut, precum şi în implementarea elementelor subsecvente acestuia, cuprinse în "Year of Action", care sunt urmărite până la următoarea ediţie a acestui Summit.
Ministrul Bogdan Aurescu a reluat apelul la consolidarea rezilienţei democratice, precum şi a rezilienţei Comunităţii Democraţiilor, ca întreg.

În calitate de Preşedinţie a CoD, şeful diplomaţiei române a evidenţiat necesitatea consolidării profilului acestei platforme globale, care trebuie să continue să devină mai vocală şi prezentă pentru promovarea şi apărarea valorilor şi principiilor comune care fundamentează acest for, aspect deosebit de important, mai ales în contextul internaţional actual. De asemenea, a punctat importanţa implicării active a cetăţenilor în procesele democratice, mai ales a tinerei generaţii, precum şi sancţionarea tuturor încercărilor de deturnare a proceselor democratice.

În încheiere, ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul României de a continua în mod activ, inclusiv după încheierea mandatului de Preşedinţie a CoD, promovarea obiectivelor, valorilor şi principiilor Comunităţii Democraţiilor.

Intervenţia video a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul celei de-a 35-a reuniuni a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD), în calitate de Preşedinţie a Comunităţii Democraţiilor, este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/59101.

Transmitem, mai jos, transcrierea discursului în limba engleză susţinut de ministrul Bogdan Aurescu în deschiderea celei de-a 35-a reuniuni a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor:

"Excellencies,
Dear Secretary General, Dear Thomas,
Ladies and Gentlemen,
Dear friends,

Let me welcome you at the 35th Governing Council meeting. I would like to express my pleasure of co-hosting, together with my dear colleague Thomas Garrett, the Secretary General of the Community of Democracies, another ordinary meeting of the Governing Council, which is the 5th and the last of this kind under the Presidency of Romania.

Before starting our discussion, with your permission, I would like to take a moment to pay a small tribute to the memory of Hon. Madeleine Albright, the parent of our Community of values, who enlightened and inspired us with her wisdom and vision all along the existence of our Community. We were very much honored to have her as a keynote speaker at the 20th anniversary Conference of the Community of Democracies, which I hosted in June 2020. Her words that day are as actual as ever. And I quote: "We come together as a Community of Democracies because we believed in freedom, but recognized its fragility. Today, democracy faces a new round of tests. And it is more important than ever for democratic nations to help one another and work together in solidarity." This is indeed the essence of our work, as we strive to uphold and defend or values and principles.

I welcome the incoming Canadian Presidency of the Community of Democracies and I congratulate the Ministry of Foreign Affairs of Canada for taking up the mantle. We will hear more from Mr. Robert Oliphant, Parliamentary Secretary, who will say a few words after my intervention. Myself and my team are very open to share good practices and ensure a swift transition; you can count on us. Our intention is to organize a handover ceremony in September, perhaps during a special Governing Council meeting in New York, in the margins of the 77th UN General Assembly session. I am looking forward to meeting all Governing Council members in person.

Mr. Secretary General, dear Thomas, I take this opportunity to convey to you, one more time, my gratitude for your constant support and friendship and I commend you for the active engagement in service of our Community.

Ladies and gentlemen,

We are undergoing a very complicated international context. One in which the very core of the international rules-based order is openly challenged. This represents an acute threat to democracies around the world. Since February, the war in Ukraine has brought multidimensional consequences for this country, for Europe and for the world. The brutal, unjustified, and unprovoked illegal military aggression of the Russian Federation against Ukraine has already caused extensive damage and irrational loss of life, triggering massive displacement, with consequences that will affect the Ukrainian people for generations. The continuous horrific attacks on innocent civilians continue to shock us all. This aggression is an unacceptable attack on the Ukrainian people's unequivocal choice for democracy. And they represent an attack on the very core values and principles of democracy.

Defending and upholding fundamental values, respect for human rights and democratic principles are the main goals of the Community of Democracies. Over the past months we, the Community of Democracies, have come together and vocally stated our support for Ukraine and its people. But as this becomes a war of attrition, it is high time that the Community of Democracies states come together to also provide concrete measures for defending and protecting the young Ukrainian democracy and, at the same time, for the reconstruction of Ukraine.

For example, since the beginning of the war, more than 1,450,000 refugees entered Romania, mostly women and children. For them, we ensure access to medical assistance, school enrolment and free transportation, as well as a series of consistent humanitarian aid. We have also tackled the severe food insecurity generated by Russia, with impact around the globe. Romania is actively involved in facilitating the transit of Ukraine exports and, due to our geostrategic position to serve as a hub for these grain transports. We are also trying to find the best solutions to ease the transit, through our railways and the Black Sea Port of Constanţa and our ports on the Danube.

Beyond the current multi-faceted support the global community is offering to Ukraine, we need to also continue to support reforms in Ukraine, the rule of law, for a free, modern and democratic Ukraine.

Ladies and gentlemen,

Ukraine is a signatory of the Warsaw Declaration and has fully demonstrated its determination, not only to become a well-respected democracy, but also to defend the European democracies. As Presidency of the Community of Democracies, we strongly believe that this is the right time to have Ukraine as a member of the Governing Council. This would facilitate having Ukraine as a model and inspiration for young democracies around the world, and also to closely and consistently support its democratic governance throughout these challenging times. If Ukraine decides to join us, it is my special kind request for all of us to facilitate this request for a swift accession process. At the same time, we must also maintain our vocal exposure of Russia's flagrant abuses in all international fora. As I have said before - statements must be firmer, sanctions must be tougher and our defense must be stronger.

Ladies and gentlemen,

As we are approaching the end of our Presidency's mandate, I would also use this opportunity to share with you some of our main achievements and lessons learned:

First, assuming the Presidency, as well as the one-year extension, Romania demonstrated its strong and enduring commitment towards furthering the Community of Democracies' work, vision and mission. We are grateful for the level of confidence our country has enjoyed within the Community of Democracies and the recognition of Romania's continued efforts to support the rule of law and fundamental rights and freedoms.

Second, during its mandate, Romania has actively promoted the principles of the Community of Democracies, and together with Secretary General Thomas Garrett and the Permanent Secretariat, has implemented an intense calendar of events, despite the difficult circumstances caused by the COVID-19 pandemic.

We organized the 20th Anniversary Conference of the Warsaw Declaration, the 10th Community of Democracies Ministerial meeting, in the margins of the UN High Level Week last year, five ordinary Governing Council meetings, and a few other extraordinary meetings, imposed by different international circumstances threatening our democratic world, such as the developments in Mali and Ukraine. Under the Romanian Presidency, the Governing Council held thematic meetings and also adopted several declarations of the Community of Democracies, in order to advance democratic principles and values, and to better position the Organization to deal with challenging situations.

Third, Romania's main objectives for the Community of Democracies Presidency have been, inter alia, to facilitate the participation of young people in democratic processes, to promote democracy globally as the only political system that guarantees prosperity and sustainable development, and to advance the relationship between democratic processes and information technology. I am proud to say that Romania has actively contributed to advancing all these priorities. With the support of the Permanent Secretariat, we launched and organized yearly meetings of the Community of Democracies Youth Forum - Connecting Youth Democracy Leaders. This offered the best opportunity to advancing youth engagement in public life and in democratic processes, including through using information technology. We hope this important project will continue. We also held excellent meetings on the impact of malign influences and hybrid threats on democratic governance, on the role of technology in promoting democracy and also on advancing women's empowerment.

Fourth, Romania supported the US-led efforts in globally promoting democratic renewal and the Summit for Democracy organized by President Joe Biden last December. In this capacity, Romania remains determined to promote democratic values and principles around the world, including by working with partners, during this "Year of Action" for concrete deliverables that will set the stage for to the second meeting of the Summit for Democracy in December this year.

Dear members of the Governing Council,

I would like to thank all of you who financially support the activities approved in January by the Governing Council, including those related to the operational costs of the Permanent Secretariat. However, on behalf of the Presidency, it is my task to kindly ask all of you, who have not yet committed, to contribute, and we will hear later today, from the Secretary General about the financial situation, but I feel obliged to throw the weight of the Presidency remarks so that the Community of Democracies' work not be delayed, waiting for voluntary announcements every now and then.

Romania has contributed every year since 2019, and for this year its contribution amounts to 100,000 Euros, both for activities and for the functioning of the Secretariat. We also plan to continue our voluntary contributions beyond our mandate as Presidency, and we intend to dedicate our funding next year for the activities of the International Steering Committee Secretariat.

Dear friends,

I thank you all for your support, cooperation and availability that you have shown to the Romanian Presidency. I encourage you to intensify the exchanges in the Working Groups of the Community of Democracies, maybe to extend them with some topical subjects - such as climate change or food insecurity, as well as to actively interact with the International Steering Committee.

Before closing my remarks, I want to reiterate what I have said for many times: we need a stronger, more present and vocal Community of Democracies.

We need to consolidate the resilience of our democracies and to have a more resilient Community of Democracies. We must be vigilant in defending democracy at home and abroad, and to sanction any attempt of hijacking democratic processes. We must observe the implementation of the principles enshrined in the Warsaw Declaration and to keep our citizens involved, safe and engaged in our democratic processes. We especially need to focus on young generation.

And we need to react promptly and vocally, whenever the democracy is threatened in a specific country or region.

Romania will continue, beyond its Presidency mandate, to stand for the principles underpinning the Community of Democracies. The results of our 2019-2022 Presidency of the Community of Democracies reflect our resolve to play an active role in this respect.

Let me close my intervention with another inspiring quote of the Hon. Madeleine Albright: "History teaches us that individuals and groups who crave, then abuse authority will always be present among us. But to them, we now have answers. And one of those answers is the Community of Democracies." So we have the answer, especially in these challenging times.

I thank you for your attention and I am looking forward to our discussions today!"

Informaţii suplimentare:

România găzduieşte în perioada 5-6 iulie 2022, în format VTC, cea de-a 35-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD). Prezenta reuniune este cea de a cincea sub Preşedinţia României.

România asigură Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 - septembrie 2022. Mandatul României la conducerea CoD, exercitat începând cu 15 septembrie 2019 şi asumat iniţial pentru perioada 2019-2021, a fost prelungit, la 18 mai 2021, în condiţii excepţionale, în contextul necesităţii asigurării continuităţii şi gestionării eficiente a activităţii CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul şi formatul unora dintre activităţile organizaţiei (mai multe informaţii aici - https://www.mae.ro/node/55727). Asumarea acestei funcţii reflectă angajamentul puternic al României pentru promovarea şi consolidarea valorilor democratice, iar încrederea de care s-a bucurat ţara noastră din partea Comunităţii Democraţiilor demonstrează recunoaşterea eforturilor constante ale României pentru sprijinirea statului de drept şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Preşedinţia română a CoD a promovat activ rolul pe care această platformă globală îl poate avea în cadrul Summitului pentru Democraţie, organizat de Administraţia americană, mai ales în ceea ce priveşte implicarea tinerilor lideri.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.