Activitatea desfăşurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 20 - 26.06.2022

În perioada menţionată, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj au efectuat verificări în unităţi şi obiective supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate în Arcani, Baia de Fier, Băleşti, Bâlteni, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Cătunele, Drăguţeşti, Fărcăşeşti, Glogova, Mătăsari, Motru, Novaci, Padeş, Plopşoru, Rânca, Roşia de Amaradia, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Tismana, Ţicleni, Văgiuleşti şi Vladimir, în domeniile alimentar şi al sănătăţii şi bunăstării animalelor.

Activitatea desfăşurată s-a concretizat în:
- verificarea modului de asigurare a conformităţii cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare, în unităţi supuse supravegherii şi controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii şi a instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu - 106 controale;
- verificarea în vederea autorizării/înregistrării/vizării sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a 42 obiective supuse controlului: două stupine (Ţicleni, Vladimir), o farmacie veterinară (Târgu-Jiu), un magazin alimentar (Padeş), o rulotă pentru alimente de origine non-animală (ambulant), o unitate mobilă pentru alimente de origine non-animală (ambulant), o tonetă de comercializare a produselor alimentare de origine non-animală (Târgu-Jiu), un restaurant (Ţicleni), un bufet (Plopşoru), 1 snack-bar (Fărcăşeşti|), 1 bar (Mătăsari), două cantine (Târgu-Jiu), o unitate de tip "fornetti" (Târgu-Cărbuneşti), 12 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine animală (Târgu-Jiu) şi 16 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală (Motru, Târgu-Jiu).

- prelevarea unui număr de 8 de probe din produse alimentare (brânză proaspătă de vaci, brânză telemea proaspătă, pastă de mici, cârnaţi cruzi extra, mici porc-vită, nuggets din carne de pui) şi apă tehnologică şi ambalaje (caserole). Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., Escherichia coli, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, enterococi, bacterii coliforme, drojdii şi mucegaiuri) şi fizico-chimici (conţinut de grăsime, conţinut de substanţă uscată, conţinut de sare);
- avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;
- controale în stupine (Cătunele, Glogova);
- verificarea unui număr de 14 deconturi ale acţiunilor de inspecţii ale animalelor în exploataţii, înregistrate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi;
- verificarea unui număr de 54 deconturi de identificare şi înregistrare ale animalelor în exploataţii de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi;
- emiterea şi distribuirea unui număr de 70 de paşapoarte pentru bovine către proprietari, în urma solicitărilor acestora;
- eliberarea unui număr de 20 extrase din registrul exploataţiilor, la cererea diverşilor proprietari de animale;

În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale reprezentând 11 amenzi în cuantum de 38.900 lei, unor operatori / persoane fizice din: Baia de Fier, Bâlteni, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Piţic, Novaci, Rovinari şi Târgu-Jiu, astfel:
- 15.500 lei la un cabinet medical veterinar pentru deţinerea de produse medicinale veterinare cu termenul de valabilitate depăşit, în spaţiu neamenajat special în acest scop, cât şi pentru nerespectarea reglementărilor sanitare-veterinare privind circulaţia, comercializarea şi utilizarea produselor medicinale veterinare;
- 2 x 3.500 lei la două cabinete medicale veterinare, pentru deţinerea de produse medicinale veterinare cu termenul de valabilitate depăşit în spaţiu neamenajat special în acest scop;
- 2 x 1.000 lei la două farmacii veterinare, întrucât au eliberat produse medicinale veterinare fără prescripţie medicală;
- 2 x 3.000 lei la două farmacii veterinare, deoarece au fost eliberate produse medicinale veterinare fără prescripţie medicală, în absenţa medicului veterinar;
- 2 x 3.000 lei la două farmacii veterinare, deoarece au fost eliberate produse medicinale veterinare fără prescripţie medicală şi nu există încheiate contracte cu unităţi autorizate pentru denaturarea produselor medicinale veterinare expirate;
- 2 x 1.200 lei la două magazine alimentare, întrucât personalul angajat manipula produsele alimentare fără echipament de protecţie.

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Sorin-Iulian Ştefănescu