În perioada 21 - 24 iunie 2022, la Lyon (Franţa) a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Internaţionale a Regiunilor Francofone, în care judeţul Argeş este membru din anul 2003. Delegaţia care a reprezentat judeţul nostru a fost condusă de domnul Adrian Dumitru Bughiu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş.

La adunarea generală a Asociaţiei Internaţionale a Regiunilor Francofone, alături de delegaţia Consiliului Judeţean Argeş a fost prezentă şi doamna Anca OPRIŞ - Consul general al României la Lyon.

Adunarea a fost şi una festivă fiind marcată aniversarea a 20 de ani de la crearea Asociaţiei Internaţionale a Regiunilor Francofone.

Lucrările Adunării generale a Asociaţiei Internaţionale a Regiunilor Francofone au fost conduse de dl. Laurent WAUQUIEZ, Preşedinte al Regiunii Auvergne Rhones - Alpes şi Preşedinte al Asociaţiei.

Au fost aprobate rapoartele de activitate, rapoartele financiare pe anul 2021 şi componenţa Biroului, din care Argeşul face parte.

S-a identificat necesară aprobarea documentului strategic pentru perioada 2022 - 2025 care stabileşte viziunea, valorile şi misiunile pentru această perioadă, precum şi planul de acţiune având ca axe centrale:
- afirmarea rolului regiunilor;
- dezvoltarea francofoniei economice;
- adaptarea politicilor teritoriale pentru mediul înconjurător, apă, biodiversitate şi climat;
- formarea, cultura şi locurile de muncă pentru incluziunea tinerilor.

Din agenda de lucru au făcut parte "Întâlnirile regionale dedicate politicilor publice ale colectivităţilor locale francofone, în favoarea tineretului", în cadrul cărora Regiunea Normandia (Franţa), Regiunea Diffa (Niger), Judeţul Argeş (România), Guvernoratul Kinshasa (Congo). Guvernoratul Ngazidja (insulele Comore) şi Regiunea Sud Provence- Alpes- Coasta de Azur (Franţa) au prezentat modele de bună practică privind politicile locale de tineret.

Din partea judeţului Argeş, doamna Roxana Stoenescu - director executiv Direcţia Cultură, Turism şi Tineret a Consiliului Judeţean Argeş a avut o intervenţie cu tema "Instrumente de susţinere pentru proiectele de tineret în sectorul cultură, sport, mediu înconjurător", fiind prezentată valoarea adăugată a programului derulat de C.J. Argeş. De asemenea, s-a creionat posibilitatea participării judeţului Argeş la proiectul Prix Liberte iniţiat de regiunea Normandia (Franţa).

Cu ocazia deplasării în Regiunea Auvergne Rhone Alpes, delegaţia Consiliului Judeţean Argeş a avut o întâlnire de lucru şi cu doamna Christiane BRUNET- vicepreşedinte al Consiliului General Savoia, responsabilă cu tineretul, familia şi relaţiile internaţionale, având în vedere parteneriatul reînnoit în anul 2019 între judeţul Argeş şi departamentul Savoia. Din cauza situaţiei pandemice, relaţiile de colaborare au fost întrerupte, iar obiectivele acestei întâlniri au fost exprimarea dorinţei de reluare a acestor legături şi perspectivele cooperării.

Dl. Vicepreşedinte Adrian Dumitru Bughiu a reiterat aceeaşi dorinţă de continuarea a parteneriatului şi a propus câteva teme de actualitate:

1. Continuarea colaborării dintre Serviciul Public Salvamont din Argeş şi Serviciul de Salvare Montană din Savoia (Ex : participarea profesioniştilor la intervenţii/evacuări din medii abrupte - sezon estival şi la intervenţii de avalanşă, schimburi între formatorii câinilor de intervenţie - sezonul de iarnă)

2. Schimburi de bune practici între specialiştii din instituţiile locale, pe subiecte care vor fi stabilite în această toamnă;

3. Dezvoltarea montană şi turismul, prin prisma faptului că recent au fost create 9 comitete de masiv, iar Argeşul, prin dl vicepreşedinte Adrian Dumitru Bughiu deţine preşedinţia Comitetului de masiv Făgăraş. A fost menţionat faptul că legislaţia românească a fost elaborată după legislaţia franceză şi expertiza profesioniştilor savoiarzi ar putea constitui prilej de schimburi de bune practici. Problematicile expuse de domnul vicepreşedinte Bughiu au fost legate de depopularea zonelor montane, măsurile pentru stabilizarea populaţiei în aceste zone, măsurile de susţinere a fermierilor, dezvoltarea micilor industrii şi nevoia unor programe pentru corelarea învăţământului agricol cu nevoile identificate la nivel de masive montane.

Propunerile de acţiuni concrete vor fi stabilite în această toamnă, urmând ca anul viitor acestea să devină operaţionale.

Asociaţia Internaţională a Regiunilor Francofone a fost creată în 2002, cu scopul de a încuraja francofonia, de a favoriza schimburile şi experienţele între regiunile membre, în spiritul solidarităţii şi diversităţii.