În ziua de 13 mai 2022, în imobilul Casa Sturdza, readus în circuitul expoziţional cu acest prilej, a avut loc vernisajul expoziţiei din cadrul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană N.N.Tonitza, aflată la a IV-a ediţie. Aceasta a adus pe simeze lucrările a 200 de artişti, din 40 de ţări, de pe patru continente.

Bienalele, după cum spunea criticul de artă Mihai Plămădeală, sunt expoziţii de anvergură, organizate regulat, acestea ajungând, la ora actuală, să definească însăşi arta contemporană, lucru care se verifică din plin şi în cazul evenimentului propus de muzeul bârlădean.

Cu prilejul acestei noi ediţii tema propusă a fost una generoasă, sub genericul "Reverberaţii plastice" artiştilor asigurându-li-se libertate nelimitată de creaţie, lucru care a condus la o mare diversitate de abordări tematice şi tehnice, toate subsumate unui numitor comun, respectiv calitatea şi valoarea.

Juriului format din artişti recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional au stabilit câştigătorii acestei ediţii, respectiv: Premiul pentru pictură a revenit pictorului Francisc-Rafael Matias (Timişoara); Premiul pentru grafică artistului Mihai Ţopescu (Târgu Jiu); Premiul pentru tineret graficianului Andrei- Alecsandru Pantea (Iaşi). La secţiunea tineret a obţinut menţiune şi pictoriţa Bianca Boroş (Iaşi). La acestea se mai adaugă două premii oferite de Uniunea Artiştilor Plastici din România, pictorului Marius Barb şi graficianului Ovidiu Ionescu, şi un premiu special pictoriţei Bianca Culuş.

Premiile au fost oferite de Muzeul "Vasile Pârvan" şi Consiliul Judeţean Vaslui, Asociaţia "Constantin Hamangiu", Primăria şi Consiliul local Bârlad, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi societăţile comerciale: Supragrind, Paloda S.A, Aqua Serv, Cris Media Press şi BevitecH.

Mai apoi, în seara zilei de 14 mai, cu prilejul Nopţii Muzeelor, la sediul central al muzeului a fost vernisată expoziţia cu titlul "Ex Nihilo Nihil II" a graficianului şi gravorului Zuzu Caratănase

Miercuri 29 iunie, la ora 11.00 publicul spectator este invitat să revadă expoziţiile, inclusiv lucrările semnate de marele artist spaniol Francesco Goya (1746 - 1828), precum şi cele semnate de George Braque, Fernand Leger, Amedeo Modigliani, Gustav Klimt, Rene Magritte, Giorgio de Chirico şi Marc Chagall, din colecţia av. George Şerban. La sfârşitul acestui eveniment expoziţiile se vor închide, urmând ca peste doi ani să propunem publicului nostru o nouă bienală, sperăm cel puţin de aceaşi anvergură.

În cadrul FINISAJULUI, organizat pentru prima dată de instituţia noastră, cei implicaţi vor face un bilanţ asupra a ceea ce s-a întâmplat la cea de a IV a ediţie a Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană, dar şi în cadrul expoziţiei semnate de artistul Zuzu Caratănase, prilej cu care va fi prezent, în mijlocul nostru, şi ministrul culturii, domnul Lucian Romaşcanu.

Organizatorii acestui eveniment fiind dr. Mircea Mamalaucă, dr. Zuzu Caratănase, Ştefan Bolog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art, din Aiud.

Vă aşteptăm, cu plăcere, intrarea fiind liberă.

Director
dr. Mircea Mamalaucă