Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Conferinţa ministerială internaţională dedicată securităţii alimentare globale "Uniting for Global Food Security"

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 24 iunie 2022, în sistem videoconferinţă, la Conferinţa ministerială internaţională dedicată securităţii alimentare globale "Uniting for Global Food Security", organizată la Berlin de Guvernul federal german, în calitate de Preşedinţie G7 în anul 2022, prin ministerele federale ale Afacerilor Externe, Ministerul Cooperării Economice şi Dezvoltării şi Ministerul Agriculturii, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi al blocării exportului de cereale din porturile ucrainene. Germania este, de asemenea, lider al Global Crisis Response Group, lansat de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, şi iniţiator al Global Alliance for Food Security/GAFS.

Ministrul român al afacerilor externe a susţinut o intervenţie în cadrul sesiunii cu titlul "Eforturi diplomatice şi acţiune umanitară urgentă" ("Diplomatic Efforts and Immediate Humanitarian Action"), prezidată de ministrul federal al afacerilor externe, Annalena Baerbock, şi co-prezidată de secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul indonezian al afacerilor externe, Retno Lestari Priansari Marsudi, şi ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Catherine Colonna. Totodată, Conferinţa a reunit miniştri din state membre ale G7, precum şi din ţările donatoare cheie, cât şi din cele mai vulnerabile şi cele mai afectate ţări, alături de instituţii din sistemul ONU, reprezentanţi ai fundaţiilor filantropice şi societăţii civile.

Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a evocat provocările cauzate de invazia rusă în Ucraina la adresa securităţii alimentare globale, prin blocajul impus livrărilor de cereale din această ţară către statele importatoare. Subliniind importanţa pe care România o acordă acestei crize, atât din perspectiva proximităţii faţă de Ucraina, cât şi a nevoii de sprijin pentru economia ţării vecine, şeful diplomaţiei române a făcut apel la acţiune globală fermă şi pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj. În acest context, ministrul român a prezentat eforturile concrete ale României de susţinere a Ucrainei în livrarea cerealelor şi rolul pe care porturile Constanţa şi Galaţi îl pot juca în plan regional. A fost menţionată, de asemenea, necesitatea realizării unor coridoare de transport sigur în Marea Neagră.

La finalul Conferinţei a fost adoptat documentul Berlin Ministerial Conference - Uniting for Global Food Security on 24 June 2022 - Conclusions by the Chairs. Documentul sintetizează, din perspectiva celor trei miniştri federali care au găzduit evenimentul, acţiunile întreprinse până în prezent şi menţionează viitoarele acţiuni avute în vedere.

Intervenţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul Conferinţei, în format video, este disponibilă aici: http://www.mae.ro/node/58960.

Transmitem, mai jos, transcrierea intervenţiei ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Conferinţa "Uniting for Global Food Security".

*

"Thank you so much, dear Annalena. I would like to also thank your Government for hosting this very timely conference.

For Romania, food security holds particular weight, given our vicinity and active interest in supporting our neighboring country. The illegal Russian aggression against Ukraine is causing millions of victims: not only among the Ukrainians suffering tremendous loss, but also among those that depend on grain imports from Ukraine.

We need to act together now, firmly and pragmatically, to prevent this crisis from further extending and to support Ukraine's war-torn economy. In recent months, Romania has advocated for solutions at European and international level, while putting in action our own national mechanisms for providing direct support.

We are at the frontline of the international effort to prevent the deepening of the global food crisis. We are receiving Ukrainian grain by road, rail, sea and the Danube River. Since the start of the invasion, the Romanian Black Sea Port of Constanţa, which is the largest port in the Black Sea, has become the main gateway for Ukrainian grain shipments to the outside world. We aim at positioning Constanţa as a food hub at European level, and we are working to increase its processing capacity. Last year, we have shipped a record high of more than 25 million tons of grain.

In the case of Romania, a multidimensional and multi-institutional effort is ongoing to accelerate the transfer of Ukrainian grain through the Romanian territory, to different parts of the world. To this end, we started the modernization works of the wide-gauge railway line connecting Ukraine to the Romanian Port of Galaţi on the Danube, we liberalized the bilateral road transport and freight in transit with Ukraine, we took measures aimed at streamlining road traffic and we offered support in Romanian Ports to Ukrainian-flagged ships.

The measures taken by the Romanian authorities already have certain positive effects, but further international efforts are urgently needed. We must eventually ensure safe maritime transportation corridors through the Black Sea - the lack of which has the potential to further threaten food security and nutrition at a global scale. This also requires the protection against floating mines in the Black Sea waters, with the support of all interested parties.

Romania is fully committed to supporting consistent measures for mitigating all negative effects concerning global food security, stemming from the current geopolitical context, at EU and UN level. And we are also committed to the objectives of the Global Food Security Call to Action. Together with like-minded partners, Romania will continue to play an active role and have a solid contribution in helping Ukraine, in standing united against Russia, and in helping the most vulnerable.

Thank you so much!"

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media