Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Stop incendiilor la culturile agricole şi mirişte

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă, produse la nivel local. În ultimele ore, aceştia au intervenit pentru stingerea a patru incendii, în următoarele localităţi:

- Slobozia - au ars aproximativ 10 ha de grâu, 150 mp de vegetaţie uscată şi circa 200 kg de gunoi menager. Au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere şi o cisternă. Aceştia au constatat faptul că incendiul s-a extins de la vegetaţia uscată la culturile de grâu ale mai multor proprietari. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

- Bolintin Vale - au ars aproximativ şapte ha de grâu şi gunoi menager. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Bolintin Deal, cu trei autospeciale de stingere, sprijiniţi de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate cu un buldoexcavator, dar şi de proprietarul terenului care a tras brazde cu un tractor pentru a opri propagarea la restul culturii.

Incendiul a fost stins după aproape trei ore. Cel mai probabil acesta a fost provocat de focul deschis în spaţii deschise, în apropiere fiind aruncate gunoaie la întâmplare, care, de asemenea au ars.

- Zboiu - au ars aproximativ 1.000 mp de vegetaţie uscată şi mărăciniş. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu o autospecială de stingere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise.

- Vedea - au ars o căpiţă de trifoi, aproximativ 250 mp de vegetaţie uscată şi circa 1.000 kg de gunoi menajer. Au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere şi o cisternă. Aceştia au constatat faptul că incendiul s-a extins de la vegetaţie uscată şi gunoi la trifoiul cosit şi la o căpiţă de trifoi, cantitatea afectată fiind de aproximativ 600 kg. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise.

Informare preventivă
Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale şi adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acţiune periculoasă, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul înconjurător.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la ţigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetaţia uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăţi sau, în cele mai grave situaţii, pot provoca şi victime.

Potrivit standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:

1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetaţiei uscate fără respectarea prevederilor legale.

Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.