Ambasadoarea Norvegiei, în vizită la Universitatea Politehnică Timişoara

Prezentarea unui proiect comun de cercetare privind obţinerea energiei curate pe bază de hidrogen

Universitatea Politehnică Timişoara a primit vizita unei delegaţii a Ambasadei Norvegiei la Bucureşti condusă de ambasadoarea ţării scandinave, Excelenţa Sa Şiri Barry, aceasta fiind primită de o echipă de cercetare a UPT, în prezenţa rectorului universităţii, conf. Univ. Dr. ing. Florin Drăgan. Vizită a avut loc în contextul în care Universitatea Politehnică Timişoara şi partenerul norvegian SINTEF AS, din Trondheim, derulează un proiect comun de cercetare, în valoare de peste 7 milioane de lei, privind obţinerea energiei curate pe bază de hidrogen.

În cadrul vizitei, a fost prezentat progresul implementării proiectului EEA-0502-CTR 2/ 2019 "Proiectarea combinatorială a unor pelicule inovative pentru plăcile bipolare ale electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni - acronim: CoDe-PEM", dezvoltat de Universitatea Politehnică Timişoara, împreună cu partenerul norvegian SINTEF AS din Trondheim.

Electrolizoarele cu membrană schimbătoare de protoni (PEM) sunt folosite pe scară largă pentru a produce hidrogen gazos din surse de energie regenerabilă. Pe măsură ce creşte cererea de combustibil sub formă de hidrogen, este necesară realizarea de electrolizoare cu costuri mai mici.

Proiectul CoDe-PEM îşi propune să contribuie la dezvoltarea celulelor de electroliză PEM la preţuri accesibile, prin dezvoltarea de materiale de acoperire cu costuri mai mici pentru plăcile bipolare. Elementele cheie ale proiectului vizează reducerea costurilor prin aplicarea unor pelicule noi care să conducă la o reducere a ponderii materialelor scumpe. În plus, noile plăci bipolare ar trebui să permită procese de fabricaţie rapide şi la preţuri reduse.

Proiectul este coordonat de Universitatea Politehnică Timişoara, care va dezvolta noi straturi pentru acoperiri folosind tehnica PVD, iar SINTEF va testa noile acoperiri în electrolizoare operaţionale.

CoDe-PEM este finanţat în cadrul competiţiei pentru "Proiecte Colaborative de Cercetare", asociată Mecanismului Financiar SEE (EEA Grants), 2014-2021, încheiat între Statele Donatoare Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Autoritatea Contractantă este Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), în calitate de Operator Program "Cercetare".

Valoarea totală a proiectului este de 7.104.509,02 lei, din care 85% reprezintă contribuţia EEA, iar 15% reprezintă contribuţia de la Bugetul de Stat.

Proiectul CoDe-PEM îşi propune să contribuie la dezvoltarea reactoarelor electrochimice pentru obţinerea hidrogenului, prin identificarea unor soluţii de proiectare şi realizare, optimizate din punctul de vedere al costului şi greutăţii, respectiv în condiţii de fiabilitate îmbunătăţită a principalului component - placa bipolară a electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni. Printr-un parteneriat interdisciplinar, proiectul integrează grupuri de cercetare din România şi Norvegia, pe baza experienţei complementare a partenerilor.

Informaţii suplimentare cu privire la proiectul Code-PEM se pot obţine vizitând pagină web a acestuia: https://www.sintef.no/projectweb/codepem/

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine