Concursul de soluţii pentru noua specializare inteligentă a oraşului Cluj-Napoca - UBB: InfoBioNano4Health - şi-a desemnat câştigătorul

Concursul internaţional de soluţii pentru Cluj Science Camp şi-a stabilit joi, 23 iunie 2022, câştigătorul, şi anume echipa de arhitecţi de la KXL Studio. Au participat în competiţie 17 proiecte, din mai multe ţări (ex. Belgia, Franţa, Olanda, România, Spania, UK etc.).

În cadrul complexului urban de tip ecosistem de inovare Cluj Science Camp, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi Primăria municipiului Cluj-Napoca au încheiat un parteneriat, partea care îi revine UBB - identificabilă în fotografiile ataşate - urmând să cuprindă un miniCampus UBB - InfoBioNano4Health, format dintr-o componentă educaţională (pentru specializarea de informatică - cea mai mare din ţară), una de cercetare-dezvoltare-inovare (în forma Institutului InfoBioNano4Health - dedicat mai ales cercetării de tip "challenged-based" în ecosisteme antreprenoriale) şi locuri de cazare/recreere pentru studenţi. Componenta aferentă primăriei completează acest miniCampus UBB, aducând şi educaţia preuniversitară şi, foarte important, partea de "citizen science".

În acest context, rectorul UBB, prof. univ. Dr. Daniel David, declară că "InfoBioNano4Health adună cele mai puternice puncte ale cunoaşterii din UBB, organizate în paradigma STEM (Science/Technology/Engineering/Mathematics), paradigmă care poate susţine nu doar inovaţii incrementale, ca paradigma mai tehnică de "applied research", ci şi inovaţii disruptive. Într-adevăr, partea de "computer science" (AI/Quantum/Big Data - Data Science/Cybersecurity etc.) şi de "bio-nano sciences/technologies" va fi utilizată pentru dezvoltări inovative în sănătate, atât în sănătatea oamenilor (UBB este deja un actor de referinţă internaţională în sănătatea mintală şi publică, dar aplicaţiile vor ţinti domenii mult mai diverse), cât şi a mediului. În acest proces ştiinţele socio-umane joacă rolul de garanţi şi de mediatori ai siguranţei şi acceptării tehnologiei de către oameni şi societate, în final STEM, devenind STEAM (A - art & social-humanities). În acest fel, această specializare inteligentă a oraşului - InfoBioNano4Health - va sta la baza competitivităţii oraşului şi Transilvaniei în ţară, şi a ţării la nivel internaţional".

Alte informaţii despre InfoBioNano4Health:
- https://news.ubbcluj.ro/ubb-traseaza-avantajul-competitiv-paneuropean-al-clujului-prin-infobionano4health/
- https://news.ubbcluj.ro/ubb-si-cluj-napoca-inca-un-pas-mare-spre-infobionano4health-noua-specializare-inteligenta-a-orasului-si-a-tarii/
- https://www.eib.org/en/press/all/2022-172-eur-35-million-eib-backing-for-babes-bolyai-university-of-cluj-napoca-campus-development?lang=ro
- https://news.ubbcluj.ro/platforma-ubb-infobionano4health-isi-dezvolta-prima-componenta-paneuropeana-de-sanatate-a-mediului-populatiei-ubb-actris/

***
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani - 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, iar din 2021 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB