Victorie românească în Parlamentul European: vot covârşitor împotriva tăierilor ilegale de pădure. Se cere un Procuror Verde European

Cu 317 voturi pentru, 248 împotrivă şi 20 de abţineri, europarlamentarii au adoptat azi cel mai dur text din ultimii ani pe subiectul tăierilor ilegale de pădure. Tot astăzi a fost votat un amendament depus de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe privind înfiinţarea unui Procuror Verde European - o premieră pentru UE.

Rezoluţia votată în Parlamentul European subliniază că "instituirea unui procuror verde al UE, prin extinderea mandatului EPPO (...) constituie o modalitate de a îmbunătăţi punerea în aplicare şi asigurarea respectării legislaţiei UE în domeniul mediului şi de a combate infracţiunile grave împotriva mediului care au o dimensiune transfrontalieră".

"Denumirea procuror verde apare pentru prima dată într-un document oficial votat în plenul Parlamentului, ceea ce este o confirmare a nevoii pentru o astfel de instituţie la nivel european, nu doar în România", atrage atenţia autorul amendamentului, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

Europarlamentarii au fost de acord că "exploatarea forestieră ilegală reprezintă o activitate foarte îngrijorătoare, provocând daune mediului, pierderea biodiversităţii şi degradarea ecosistemelor, deşertificare şi eroziunea solului, care duce la dezastre naturale, cum ar fi alunecările de teren, şi care a avut drept urmare distrugerea sau deteriorarea mai multor situri Natura 2000 şi a unor păduri virgine şi seculare", rezoluţia citând în mod explicit faptul că produsele provenite din exploatarea forestieră ilegală sunt vândute în UE ca lemn certificat şi "toate sistemele principale de certificare au dificultăţi în a identifica şi gestiona efectiv problemele legate de corupţie, sistemele instituite pentru identificarea cazurilor de corupţie sunt relativ limitate şi acoperă insuficient riscul de fraudă".

Mai mult, textul adoptat astăzi de Bruxelles menţionează corupţia şi frauda ca "principalii factori determinanţi ai exploatării forestiere ilegale, conducând la o aplicare insuficientă a legii şi la impunitate ceea ce intensifică, de asemenea, diverse activităţi infracţionale, cum ar fi finanţarea conflictelor şi spălarea banilor. Totodată, europarlamentarii "invită organele de cercetare penală şi autorităţile competente din statele membre să ancheteze, aplicând integral legea, toate cazurile de exploatare forestieră ilegală, precum şi transportul, depozitarea, distribuţia şi vânzarea lemnului ilegal".

USR-istul Vlad Gheorghe a contribuit la redactarea variantei finale a rezoluţiei şi explică de unde aceste menţiuni precise: "Nu este o noutate pentru nimeni din România că de ani de zile pierdem 3 hectare de pădure pe oră, dar raportările autorităţilor ne spun că de fapt suprafaţa forestieră a României creşte. Nu suntem singurii în această situaţie, dar suntem printre puţinele state membre care încă deţin păduri vechi, primare. Alte state au probleme mai mari cu braconajul şi comerţul ilicit cu specii protejate, alţii cu deşeurile ilegale, dar nevoia de a stopa şi pedepsi infractorii este un numitor comun".

Rezoluţia mai prevede şi ca toate statele membre să se asigure că sistemele de urmărire a lemnului sunt pe deplin operaţionale şi că sancţiunile din sectorul forestier sunt proporţionale şi disuasive, astfel încât să descurajeze în mod eficace exploatarea forestieră ilegală. Parlamentul îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu faptul că, în prezent, sancţiunile nu sunt proporţionale cu valoarea produselor din lemn, că operatorii primesc uneori doar avertismente sau sancţiuni administrative foarte blânde şi vrea ca autorităţile să furnizeze mijloace de îmbunătăţire a activităţilor responsabile de silvicultură, să crească numărul de agenţi de aplicare a legii acolo unde este necesar pentru a iniţia efectiv acţiuni în justiţie şi proceduri penale în cazurile de exploatare forestieră ilegală, pe baza probelor colectate de poliţie sau transmise poliţiei de către terţi.

"Este interesant de văzut cum au votat europarlamentarii coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR şi ce măsuri vor lua pentru a remedia aspectele subliniate de Parlamentul European, cu atât mai mult cu cât nu este nimic nou în text, sunt chestiuni pe care organizaţiile neguvernamentale, activiştii de mediu, cetăţenii din ţară şi din diaspora le semnalează de ani de zile", este de părere Vlad Gheorghe.

De altfel, textul adoptat de europarlamentari menţionează atacurile la adresa funcţionarilor din sectorul forestier, a pădurarilor, a forţelor de aplicare a legii, a activiştilor de mediu şi a jurnaliştilor de investigaţie, inclusiv atacurile mortale, precizând că ele sunt comise fie de indivizi, fie de bande bine organizate şi bine echipate, implicate în exploatarea forestieră ilegală, care recurg din ce în ce mai mult la violenţă şi la intimidarea frecventă. Numeroase cazuri similare sunt cunoscute şi în România, activişti precum Daniel Bodnar şi Tiberiu Bosutar, precum şi reprezentanţi ai presei independente fiind în mod repetate ţintele unor astfel de atacuri.

Rezoluţia subliniază că o misiune de informare în zonele afectate de exploatări forestiere ilegale ar fi de ajutor pentru a evalua realitatea de la faţa locului - tot o propunere a europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul european.

Grupul Renew Europe a preluat şi susţinut încă din 2021 ideea lui Vlad Gheorghe de înfiinţare a unui Procuror Verde European care să ancheteze exclusiv infracţiunile de mediu. "De fapt, este vorba despre extinderea unui model care există şi funcţionează deja - Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi", precizează europarlamentarul român, unul dintre cei mai activi în PE în ceea ce priveşte salvarea pădurilor, a speciilor şi ariilor protejate din România.

De la începutul mandatului său în noiembrie 2020, Gheorghe a depus peste 150 de interpelări ale autorităţilor de mediu, precum şi o serie de plângeri penale împotriva acestora acolo unde existau suspiciuni de fapte de corupţie sau alte încălcări ale legislaţiei naţionale şi europene în domeniu. Vlad Gheorghe, jurist de profesie, este şi unul dintre autorii proiectului de lege privind înfiinţarea DNA-ului Pădurilor, declarat neconstituţional de CCR-ul condus de Valer Dorneanu.