Dezbatere pe tema violenţei domestice, eveniment organizat de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi din Senat, la iniţiativa senatoarei Anca Dana Dragu, preşedinta Comisiei, a organizat joi, 23 iunie 2022, a doua dezbatere din cadrul evenimentului "Egalitate de şanse pe bune", pe tema violenţei domestice.

Evenimentul şi-a stabilit drept scop crearea unui cadru propice unei dezbateri obiective, a unui dialog deschis în ceea ce priveşte conştientizarea cauzelor şi efectelor negative ale violenţei domestice, neajunsurile legislative şi disfuncţionalităţile din sistem legate de acest subiect.

"Violenţa domestică este un fenomen frecvent întâlnit în România, de multe ori ignorat, cu un impact dramatic asupra personalităţii în formare a copilului. Indiferent de formele sale, fie că abuzul se răsfrânge asupra unui părinte sau chiar asupra copilului, consecinţele asupra comportamentului şi a modului în care copilul vede şi înţelege lumea sunt dramatice. Cei mai mulţi care trec printr-o relaţie agresivă, care sunt victime, ajung să fie, la rândul lor, agresori care nu fac altceva decât să continue cercul vicios al violenţei domestice. Cu cât societatea va cunoaşte repercusiunile violenţei în conştiinţa şi procesul de dezvoltare a copilului, cu atât această teamă va deveni o necesitate morală'', a declarat Anca Dragu.

Printre invitaţii cu care au fost dezbătute aceste aspecte se numără reprezentanţi ai mai multor instituţii precum Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, ANAIS, ANES, Serviciul Prevenirea Violenţei în Familie (DGASPC S4), Serviciul Evaluare Iniţială şi Intervenţii în Situaţii de Risc (SEISR), Proffesional Women's Network (PWN), Comisia Europeană, BNP Paribas, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Anca Dragu a deschis dezbaterea atrăgând atenţia asupra unei chestiuni esenţiale: încă există o mentalitate care încurajează violenţa domestică.

"Nu este un lucru nou faptul că, în România, mentalitatea în ceea ce priveşte violenţa domestică este aproape primitivă. Drept dovadă, unii încă mai merg pe principiul că bătaia e ruptă din rai. Violenţa domestică este un subiect de o importanţă majoră dacă vrem să facem parte dintr-o societate sănătoasă, echilibrată. Schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi. Dacă persoanele vulnerabile aflate în astfel de cazuri încă nu şi-au găsit curajul pentru a se face auzite sau nu au izbândit să facă o schimbare, o vom face noi pentru ele. Cum? Am putea începe prin a nu trata cu indiferenţă astfel de cazuri, de la bullying până la violenţa domestică", afirma preşedinta Comisiei, Anca Dragu.

O altă temă abordată a fost problema ordinului de protecţie şi nerespectarea acestuia în unele cazuri, lipsa crasă de interes a autorităţilor privind plângerile victimelor aduse agresorilor lor, gestionarea deficitară de către cadrele didactice a situaţiilor din care fac parte copiii care se confruntă cu violenţa domestică, neasigurarea gratuităţii psihoterapiei în cazul copilului afectat de abuzurile din familie, lipsa de informare a victimelor cu privire la propriile drepturi.

"Ceea ce lipseşte României este asumarea. În România încă avem comunităţi, în special în mediul rural, care sunt conduse prin instaurarea sau perpetuarea fricii. Nu cred că ne este străină situaţia în care plângerea unei persoane abuzate nu este tratată cu seriozitate din cauza relaţiilor agresorului cu administraţia publică", a afirmat, în cadrul dezbaterii, Anisia Costescu, consilier local în comuna Dumbrăviţa, judeţul Braşov. De asemenea, a punctat şi nevoia acută de a avea o prezenţă feminină activă în administraţie, indiferent că vorbim despre cea locală sau despre cea centrală. A subliniat faptul că, prin empatie, femeile reuşesc să construiască mai solid structuri pentru problemele sociale.

Reprezentaţi ai societăţii civile au punctat că e nevoie de schimbări şi la nivelul clasei politice pentru ca acest fenomen să fie abordat corect.

Discuţiile pe teme legate de egalitate de şanse, şi nu numai, vor continua în cadrul evenimentului "Egalitate de şanse pe bune", alte dezbateri fiind programate în toamnă, la începutul noii sesiuni parlamentare.

"Încurajarea femeilor în a ocupa funcţii publice importante este o soluţie pentru a schimba mentalitatea în ceea ce priveşte modul în care tratăm cazurile de violenţă domestică, mai ales dat fiind faptul că numărul acestora este mai mare în cazul femeilor. La nivel global, doar 19,7% din locurile din consiliul de administraţie sunt deţinute de femei, ceea ce e o creştere relativ mică, de doar 2,8% faţă de 2018. În poziţia de preşedinte la consiliile de administraţie şi supraveghere ajung doar 6,7% dintre femei şi doar 5% directori generali", a declarat Virginia Oţel, copreşedinte Professional Women's Network (PWN).

Concluziile dezbaterii au scos la iveală o serie de soluţii care trebuie implementate de mai mulţi stakeholderi, pe mai multe paliere:

- Organizarea a cât mai multe campanii de conştientizare a consecinţelor negative pe care violenţa în familie le are în dezvoltarea psihosocială a copilului;

- Programe de formare a personalului didactic şi a consilierilor şcolari în vederea recunoaşterii timpurii a tulburărilor emoţionale ale copiilor;

- Implementarea de cursuri de formare în instituţiile publice, intermedierea comunicării între instanţele juridice şi serviciile sociale.

O nouă dezbatere pe subiect va fi organizată din toamnă, iar o parte din concluziile de azi şi cele de la dezbaterile viitoare vor fi incluse într-un pachet de legi mai amplu, care se adresează violenţei domestice şi protecţiei categoriilor vulnerabile.