Roma, 23 iunie 2022

Tradiţiile româneşti, sărbătorite în Italia

Tradiţiile şi portul popular românesc vor fi sărbătorite în Italia în cadrul unui eveniment de anvergură, la care vor participa şi oficialităţi importante din Peninsulă. Muzică din Bucovina, Vrancea şi Mureş, expoziţie de port popular, şezătoare cu meşteri români veniţi special din ţară, laboratoare pentru copii, conferinţă şi lansare de carte cu invitaţi din mediul academic românesc - iată doar câteva din punctele programului bogat al evenimentului intitulat "IA, SIMBOL, TRADIŢIE, IDENTITATE", care se va desfăşura timp de 3 zile (24-25-26 iunie 2022) la Pavona, lângă Roma. Românii care au cămăşi tradiţionale, din orice parte a ţării, sunt invitaţi să le aducă sau să le poarte!

Sărbătoarea românească este organizată de Asociaţia Villaggio Romeno (Italia) şi Asociaţia culturală Româno-italiană PROPATRIA, Odv din Roma (Italia) în colaborare cu Asociaţia PropatriaVOX din Focşani. Proiectul, este realizat în colaborare şi sub patronajul Ambasadei României în Italia cu finanţarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

CONTEXT - Aşa cum bine ştim, 24 iunie este ziua în care toată lumea se conectează cu IA, cu tradiţia, cu identitatea, cu rădăcinile. Este o zi mult aşteptată, mai ales de românii din diaspora, cei care, prin "ie", se reîntorc la rădăcinile lor. Dacă IA românească ar putea să povestească, într-un dulce grai românesc, am putea afla o fascinantă poveste a unui neam şi a unui pământ aflate într-o strânsă comuniune. Ar putea să ne povestească despre bine şi frumos, despre armonie şi perfecţiune, despre legătura dintre cer şi pământ, despre nemurire. Şi nu numai!

Felul în care IA românească a dăinuit în timp este o adevărată dovadă de statornicie a poporului care a creat-o şi pe care îl înfrumuseţează, făcându-l unic între popoarele lumii!

În cadrul conferinţei de deschidere, care va avea loc pe data de 24 iunie la ora 16:00, Dr. Adina Hulubaş va face o prezentare riguroasă şi expresivă a acestui simbol identitar românesc, "Cămăşa cu altiţă". Concomitent va avea loc şi lansarea volumului "IA românească, veşmânt, strai, podoabă", autor Prof. Dr. Ion Cherciu, prezent la eveniment.

Va urma Ansamblul Folcloric profesionist "Ţara Vrancei", condus de Maria Costin Murgoci, care reprezintă cea mai importantă instituţie de folclor a acestui ţinut, încărcat de legendă şi istorie.

La sărbătoare vor participa, alături de reprezentaţi ai misiunii diplomatice de la Roma, ES Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Italia, primarul oraşului Albano Laziale Massimiliano Borelli şi primarul oraşului Castel Gandolfo, Alberto De Angelis.

Iată PROGRAMUL COMPLET al celor trei zile:

24-26.06.2022 Expoziţie etnografică de port popular românesc
24.06.2022 - ora 16:00 - Conferinţă de deschidere şi lansarea în Italia a volumului "IA românească, veştmânt, strai, podoabă", autor Prof. Dr. Ion Cherciu. Invitaţi speciali, Dr. Adina Hulubaş, etnolog şi cercetător în cadrul Academiei Române, filiala Iaşi, şi Prof.dr. Ion Cherciu, etnolog. La deschidere vor participa reprezentanţi ai misiunii diplomatice şi ai administraţiei oraşului Albano Laziale.
24.06.2022 - ora 18:00 - Şezătoare populară cu participarea meşterilor populari din judeţele Vrancea şi Mureş si a interpreţilor de muzică populară Mihaela şi Ciprian Istrate din judeţul Mureş împreună cu Andra şi Laura Olteanu din Bucovina.
25.06.2022 - ora 10:00-12:00 - Şezătoarea copiilor
La eveniment vor participa ES Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Italia şi Primarul oraşului Albano Laziale, Massimiliano Borelli.
26.06.2022 - ora 16:00-19:00 Spectacolul muzical coregrafic susţinut de artiştii Ansamblului folcloric profesionist "Ţara Vrancei" din Focşani.

Proiect realizat cu susţinerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Patronaj: Ambasada României în Italia
Realizatori: Asociaţia Villaggio Romeno şi Asociaţia culturală Româno-italiană PROPATRIA, Odv
Colaboratori: Asociaţia PropatriaVOX din Focşani si Ansamblul Folcloric Profesionist "Tara Vrancei"
Parteneri Media: Agerpres, Radio România, TVRInternational