Burse pentru jurnalişti şi creatori de conţinut: "Comunităţi la marginea conflictului"

Fundaţia Comunitară Sibiu oferă trei burse pentru jurnalişti şi creatori de conţinut pentru a documenta poveştile celor care şi-au găsit recent o casă în Sibiu.

Comunitatea noastră a crescut cu noi membri în ultimele luni, ca urmare a războiului din ţara vecină, şi învăţăm cu toţii cum să facem mai bine faţă provocărilor împreună. Fundaţia Comunitară Sibiu îşi doreşte, cu sprijinul jurnaliştilor obişnuiţi cu rigorile meseriei, dar şi a creatorilor de conţinut care stăpânesc noile medii de comunicare, să cunoaştem cât mai multe din poveştile celor câteva mii de ucraineni care au devenit sibieni în această perioadă.

În acest sens, Fundaţia Comunitară Sibiu oferă 3 burse, sub sintagma "Comunităţi la marginea conflictului", în valoare de 5.000 lei (brut) fiecare şi o lună de zile pentru jurnalişti şi creatori de conţinut, care pot spune cât mai convingător aceste poveşti, pe cont propriu sau în echipă.

Exemple de tipuri de materiale care ar putea fi sprijinite (fără a se limita la ele):

Longread-uri, între 11.000 şi 16.000 de semne, ce pot include fotografii sau scurte filmări;
Serie de reportaje sau/ şi interviuri video potrivite pentru mediile digitale de distribuţie (YouTube, Instagram, TikTok, Facebook);
Scurt film documentar;
Eseu de fotografie documentară;

Şi subiecte:
Poveştile de viaţă ale ucrainenilor din Sibiu;
Relatări despre organizaţiile, voluntarii şi instituţiile din Sibiu, implicate în gestionarea crizei umanitare;
Problemele şi bucuriile ataşate cu viaţa într-un nou oraş;
Cultura ucraineană şi cum se vede ea la Sibiu;
O săptămână din viaţa unui ucrainean la Sibiu.

Cine poate aplica ?
Se pot înscrie jurnalişti, echipe de jurnalişti sau creatori de conţinut români sau ucraineni, care pot demonstra experienţă relevantă în domeniu şi au o idee clară despre cum pot aborda subiectul de faţă.

Câte burse se oferă ?
Fundaţia Comunitară Sibiu pune la dispoziţie 3 burse în valoare individuală de 5.000 lei (brut). Este responsabilitatea membrilor echipei să împartă suma între ei şi să achite taxele necesare, în funcţie de efortul depus de fiecare.

Care este termenul limită ?
Jurnaliştii/ creatorii pot trimite dosarul de înscriere până în data de 30 iunie 2022, ora 23.59.

Cum vor fi aleşi câştigătorii ?
Câştigătorii vor fi selectaţi de un juriu, pe baza unui concurs de proiecte. Juriul este compus din reprezentanţi ai Fundaţiei Comunitare Sibiu şi specialişti în comunicare. Proiectele vor fi selectate în funcţie de următoarele criterii:

Experienţa relevantă a jurnaliştilor / creatorilor de conţinut;
Folosirea platformelor rich media/ new media,alte abordări inovatoare;
Abordarea, calitatea şi fezabilitatea proiectului propus;
Experienţa/ înţelegerea în lucrul cu persoane şi comunităţi vulnerabile;
Rezultatele vor fi afişate în data de 4 iulie, pe siteul şi pagina de Facebook a Fundaţiei Comunitare Sibiu.

Care este procesul de aplicare ?
Aplicanţii trebuie să trimită un email cu subiectul "Bursele FCS", pe adresa [email protected], care să conţină următoarele:

Descrierea proiectului propus (nu mai mult de 1500-2000 de semne, cu tot cu spaţii), care să explice: subiectul ales şi de ce este relevant pentru tema programului; planul de activităţi pentru documentarea, scrierea, editarea şi publicarea materialului, mediile folosite; canalul/ canalele unde se propune publicarea materialelor;
Componenţa echipei şi rolurile;
CV-urile membrilor echipei de proiect (care să conţină şi numere de telefon);
Portofoliile relevante ale membrilor echipei.

Alte detalii:
Pe durata perioadei de aplicare, se poate cere feedback pentru proiectul propus, coordonatoarei programului de burse, pe [email protected];
Perioada de predare/ publicare a materialelor:15 iulie- 15 august 2022;
Pe parcursul realizării proiectelor, câştigătorii vor ţine legătura şi vor colabora cu coordonatoarea programului de burse;
Coordonatoarea poate propune modificări ale materialelor pentru a asigura o calitate ridicată a acestora şi a respecta rigorile necesare în relaţiile cu comunităţi vulnerabile;
Echipa Fundaţiei Comunitare Sibiu poate contribui la identificare unei platforme media potrivită pentru publicarea materialelor;

Materialele realizate în cadrul burselor nu pot fi publicate fără acordul Fundaţiei Comunitare Sibiu;
Materialele publicate trebuie să conţină menţiunea că au fost realizate în cadrul programului de burse "Comunităţi la marginea conflictului" al Fundaţiei Comunitare Sibiu, program finanţat cu ajutorul UK aid din partea guvernului britanic;

Fundaţia Comunitară Sibiu va publica o parte din materialele realizate pe platformele proprii de comunicare;

Trimiterea unei aplicaţii presupune acceptarea tuturor termenilor specificaţi în actualul apel de proiecte.

***

Programul de burse "Comunităţi la marginea conflictului" al Fundaţiei Comunitare Sibiu este finanţat cu ajutorul UK aid din partea guvernului britanic.

Fundaţia Comunitară Sibiu este un finanţator privat local ce identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene - ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice - contribuind, astfel, la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate şi distribuite prin intermediul granturilor şi al burselor.