Declaraţiile de presă susţinute de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în marja participării la reuniunea Consiliului European

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 23 iunie 2022, la Bruxelles, Regatul Belgiei, declaraţii de presă în marja participării la reuniunea Consiliului European.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

Bună seara! Este, iată, a doua întâlnire a noastră în această zi, pe care aş putea să o numesc istorică, o zi istorică în care Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană.

Este un mare pas care s-a făcut astăzi, cunoaşteţi foarte bine istoria acestui demers, primele discuţii foarte aplicate au avut loc acum doar câteva luni de zile în Franţa, la Versailles, după care au venit cererile de aderare, analiza făcută de Comisia Europeană, propunerea Comisiei săptămâna trecută şi, iată, astăzi, Consiliul a aprobat propunerile Comisiei, aşa cum au fost ele formulate.

Cred că, prin acest pas, putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova şi Georgia, la rândul lor, au primit un nou impuls, şi sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile şi proiectele care, sigur, sunt încă necesare pentru a face apoi următorul pas.

Îi felicit şi îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes.

Dacă aveţi întrebări, poftiţi!

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Iohannis, vă rog să ne spuneţi ce trebuie să facă în continuare Republica Moldova după ce a primit statutul de ţară candidată, dacă au fost făcute anumite greşeli în România care nu ar trebui repetate la Chişinău. Mulţumesc!
Preşedintele României: Este clar că şi Moldova, ca şi Ucraina, trebuie să se apuce foarte rapid să lucreze la tot ce se găseşte în anexa stabilită de analiza Comisiei. Sunt reforme, sunt reforme instituţionale, sunt legislaţii întregi care trebuie îmbunătăţite, deci de lucru este foarte mult. Din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie şi, cu siguranţă, noi vom veni cu toată experienţa şi expertiza pe care am acumulat-o în aceşti ani, în faza de candidat, dar şi în faza de proaspăt membru, şi cred că, pentru Moldova, acesta va fi un ajutor valoros.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, au durat mult discuţiile. A fost nevoie să faceţi un dialog de convingere, poate, a unor şefi de state şi de guverne?

Preşedintele României: În ce priveşte Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, nu a fost nevoie de niciun fel de contre. Lumea a fost lămurită din capul locului, însă la noi, în Consiliu, întotdeauna apar şi discuţii suplimentare şi surprinzătoare, dar, ca să vă răspund direct, toată lumea a fost de acord din capul locului să aprobe propunerile Comisiei, aşa cum au fost ele formulate. Nu a fost astăzi, repet, nu a fost astăzi nevoie de multă forţă de convingere. În alte zile, da.

Jurnalist: Presupun că una dintre condiţiile pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană ar fi rezolvarea conflictului transnistrean. Dacă da, atunci cum vedeţi, ce soluţii vedeţi pentru această chestiune?

Preşedintele României: Astăzi nu intrăm în discutarea soluţiilor concrete pentru probleme pe care le cunoaştem. Astăzi ne bucurăm că a fost acordat statutul de candidat Republicii Moldova. Sunt multe probleme complicate, care trebuie discutate, analizate şi lămurite, iar chestiunea transnistreană este una deosebit de complexă şi rezolvarea ei excedă cu mult declaraţia mea din această seară.

Jurnalist: România va găzdui în luna iulie Conferinţa donatorilor pentru Republica Moldova. Ce aşteptări ar trebui să aibă Chişinăul de la acest eveniment?

Preşedintele României: Această platformă, care a fost înfiinţată de România, Franţa şi Germania pentru a sprijini Moldova, a avut rezultate foarte bune la prima ediţie, care, probabil vă amintiţi, s-a desfăşurat la Berlin. Acum, România organizează o nouă ediţie, în iulie, şi credem că, între timp, şi prin discuţiile care au fost pe acordarea statutului de candidat, lumea este mult mai conştientă că Moldova are nevoie de sprijinul nostru, al nostru, al tuturor, şi suntem destul de optimişti în ce priveşte rezultatele acestei runde care va fi organizată la Bucureşti.

Jurnalist: Ştiind că, în Republica Moldova, 1 din 3 cetăţeni sunt deja cetăţeni români şi, deci, europeni, voiam să vă întreb, din punct de vedere securitar, cum poate România se asigure o mai bună securitate Republicii Moldova.

Preşedintele României: Cred că toată lumea a înţeles că acordarea statutului de candidat vrea nu doar să arate că ne dorim ca Republica Moldova să devină stat membru al Uniunii, ci şi dorim să ne implicăm cu toţii mult mai mult în Republica Moldova, pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a ajuta instituţiile statului. Noi, din România, suntem extrem de implicaţi de foarte multă vreme, dar acum chiar sunt convins că şi alţii se vor implica din ce în ce mai mult. S-a văzut, de altfel, şi prin numărul mare de vizite de nivel foarte înalt care au avut loc în ultimele luni şi la Chişinău. Asta creează securitate, fiindcă, prin asta, instituţiile moldoveneşti devin mai solide, economia credem că se va îmbunătăţi, întreaga procedură va face statul moldovean să funcţioneze mai bine şi, astfel, implicit, o să crească nivelul de securitate şi moldovenii se vor simţi parte din acest mare proiect care este Uniunea Europeană.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi menţionat adineauri că astăzi nu a fost nevoie de muncă de convingere, dar în alte dăţi da. De fiecare dată când aţi pledat cauza Republicii Moldova, aţi menţionat acest lucru, iar noi, în România, ştim că, în memoria instituţională a statului român, Republica Moldova este o ţară soră. După aderarea la Uniunea Europeană acum 15 ani şi după exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE, împreună cu Summitul de la Sibiu, puteţi evalua că acordarea statutului de ţară candidată pentru Republica Moldova reprezintă cel mai mare succes diplomatic al României de la aderare, pe lângă cele două pe care le-am menţionat?

Preşedintele României: Cu siguranţă că este un succes al nostru, al tuturor, al Uniunii Europene, al Republicii Moldova, într-o parte rezonabilă şi al României. Însă trebuie să fim conştienţi, ne bucurăm foarte mult de acest succes, la care România a lucrat, deci ne-am implicat. Tot timpul ne-am implicat pentru a promova înţelegerea şi, iată, acum şi acordarea statutului. Acest lucru ne bucură foarte mult, însă, să fim conştienţi, este primul pas dintr-o serie mai lungă de paşi şi eu îmi doresc tare mult ca, într-un termen rezonabil, să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru Preşedinţia României, ca România şi Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană.

Vă mulţumesc! Seară bună!

Departamentul Comunicare Publică