De 1 iunie, Senatul României îşi redeschide porţile pentru toţi copiii şi încurajează participarea lor

Bucureşti, 1 iunie 2022 - Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Senatul României i-a invitat pe copii şi pe părinţi la un eveniment amplu dedicat celebrării drepturilor şi libertăţilor copiilor şi tinerilor, intitulat Senatul Copiilor. Pe parcursul zilei de miercuri, în intervalul orar 10:00 - 17:00, invitaţii vor avea parte de numeroase activităţi şi surprize pregătite de organizator şi partenerii săi.

"Mă bucur că redeschidem astăzi copiilor porţile Senatului în cadrul unui eveniment foarte relevant pentru transparentizarea acestei instituţii fundamentale a democraţiei. Copiii trebuie implicaţi tot mai mult în procesul de decizie cu privire la chestiunile care îi privesc, iar astăzi facem încă un pas concret în această direcţie, după ce, în urmă cu două zile, Maria şi Tudor, membri ai Boardului Copiilor din România, s-au adresat plenului Senatului. Ne dorim ca astfel de intervenţii să devină o cutumă în Parlament", a declarat Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, în deschiderea evenimentului.

Pentru a încuraja dialogul dintre factorii de decizie şi copii, Senatul a creat şi un grup de prietenie pentru copii astfel încât aceştia să fie consultaţi periodic atunci când se iau măsuri legislative care îi privesc. Este şi o modalitate de a pune pe agenda Parlamentului preocupările copiilor.

La rândul lor, copiii din Boardul Copiilor susţinut de UNICEF au vorbit despre importanţa participării copiilor şi a implicării acestora în luarea deciziilor, dar şi despre problemele pe care le întâmpină.

"Experienţa mea în Boardul Copiilor m-a învăţat că participarea copiilor reprezintă un element foarte important pentru evoluţia şi prosperitatea unei societăţi. Noi, copiii, facem parte din diverse generaţii, fiecare venind cu idei proaspete, inovative despre felul în care trebuie să funcţioneze o comunitate echitabilă. Adulţii trebuie să înţeleagă că ocrotirea copiilor nu trebuie să fie unica grijă care îi priveşte pe cei din urmă, ci şi implicarea lor în luarea deciziilor care îi privesc în mod direct şi nu numai", a spus Anda, 17 ani.

"Mi-ar plăcea să vorbim mai des despre indicatori de bunăstare sau indicatori de fericire sau despre indicatori de satisfacţie în viaţă. Şi acestea sunt importante pentru noi... şi pentru dumneavoastră, cei care construiţi politici publice şi legi", a afirmat, la rândul său, Tony, 15 ani.

"Sărbătorim şi în acest an Ziua Internaţională a Copilului împreună cu Senatul României, alături de copii, părinţi şi de numeroase organizaţii care le apără drepturile. Este important să îi implicăm mai mult pe copii şi pe tineri în luarea deciziilor, să extindem participarea acestora, astfel încât să creştem bunăstarea copiilor şi incluziunea celor vulnerabili. Ne bucurăm că Senatul încurajează dialogul dintre copii şi decidenţi, inclusiv prin crearea unui grup de prietenie şi invitaţia adresată
copiilor să prezinte anual în Senat un raport legat de respectarea şi promovarea drepturilor copilului", a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Cu această ocazie, a fost lansată platforma online, senatjunior.ro, un instrument accesibil celor mici, care explică într-un limbaj accesibil ce este Senatul, cum funcţionează, ce sunt legile şi cum sunt create, dar şi multe alte informaţii despre procesul legislativ. Este primul website al unei instituţii din România dedicat copiilor.

Evenimentul Senatul Copiilor este organizat în parteneriat cu numeroase instituţii publice şi private din România, printre care: UNICEF, Salvaţi Copiii, Crucea Roşie Română, Adăpostul Speranţa, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi Jandarmeria Română, Poliţia de frontieră, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Un număr important de ambasade organizează de asemenea o gamă largă de activităţi culturale, educaţionale şi sportive, cu scopul de a valorifica şi încuraja schimbul de expertiză şi viziune, pentru ca vocea şi implicarea tinerilor să devină mult mai vizibile în societate şi în instituţiile statului.

Pe lângă activităţile ce vor avea loc în curtea Senatului, copiii pot participa, în grupuri organizate, în turul spaţiului interior al instituţiei şi vor putea vizita, pe lângă sala de plen, în premieră, şi biroul Preşedintelui Senatului.

Despre SenatJunior.ro

Senat Junior, platforma online lansată de 1 Iunie, va explica simplu, direct şi pe înţelesul copiilor cum lucrează Senatul, ce sunt legile, cum iau naştere şi care este rolul Parlamentului.

Copiii vor avea acces în culisele procedurilor legislative şi ale activităţilor parlamentare în general. Educaţia civică nu va mai fi astfel doar o altă materie şcolară, ci un proces viu de înţelegere al drepturilor şi obligaţiilor de cetăţean.

Educaţia civică nu trebuie să rămână exclusiv în sarcina şcolii, instituţiile publice trebuie să îşi exerseze rolul de informare şi educare, inclusiv a celor mai mici cetăţeni. Senatul face astăzi primul pas.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. în România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriţi UNICEF în România pe Facebook şi Instagram