Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la Summitul umanitar extraordinar al Uniunii Africane

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat vineri, 27 mai 2022, în format online, la Summitul umanitar extraordinar al Uniunii Africane de la Malabo (Guineea Ecuatorială). Evenimentul a fost deschis de Preşedintele Republicii Senegal şi Preşedintele Uniunii Africane, Macky Sall, Preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, şi Preşedintele Republicii Guineea Ecuatorială, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.

Desfăşurat pe fondul accentuării necesităţilor umanitare la nivel global, Summitul extraordinar al Uniunii Africane a urmărit încurajarea mobilizării de sprijin financiar din partea comunităţii internaţionale, în scopul implementării unor soluţii durabile, ca răspuns la provocările umanitare existente pe continentul african, determinate sau amplificate de conflicte violente, terorism, crize politice şi economice, schimbări climatice, epidemii şi boli endemice majore.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat angajamentul ferm al României pentru dezvoltarea durabilă a statelor africane, cu accent pe securitatea umană, ca precondiţie pentru pace şi prosperitate. Din această perspectivă, a evidenţiat faptul că situaţia fragilă din Africa a fost exacerbată şi de recentele întreruperi ale proceselor de producţie, ale lanţurilor de aprovizionare şi ale comerţului cu produse agricole, îngrăşăminte şi materii prime, înregistrate ca urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei şi, implicit, a blocadei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În acest spirit, secretarul de stat a subliniat faptul că acţiunile României de asistenţă oficială pentru dezvoltare în Africa, conform Programului multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţa umanitară în perioada 2020-2023, vizează promovarea păcii şi securităţii, combaterea efectelor schimbărilor climatice, asigurarea securităţii alimentare, precum şi consolidarea sistemelor de sănătate. Mai mult, a pledat pentru o colaborare consolidată cu partenerii africani, reconfirmând astfel importanţa pe care statul român o acordă soluţiilor agreate la nivel multilateral în abordarea crizelor multidimensionale, precum şi principiilor consacrate în Carta ONU.

Oficialul român a amintit decizia de creştere a cuantumului alocat anual iniţiativelor pentru Africa în perioada 2022-2025, precum şi de recenta lansare a Fondului pentru viitorul Africii prin pace, educaţie şi dezvoltare, ca instrument de asistenţă oficială pentru dezvoltare integrat. În acest context, a informat cu privire la contribuţia României, în valoare de 150.000 de euro, alocată prin Planul anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2022, apelului umanitar al UNICEF în sprijinul copiilor şi adolescenţilor din Mauritania şi Niger. Această contribuţie este în concordanţă cu obiectivul României de a contribui la crearea unor condiţii favorabile protecţiei drepturilor şi demnităţii tinerilor, precum şi a dezvoltării şi bunăstării acestora.

Informaţii suplimentare:

La 27 mai 2022 a avut loc, la Malabo (Guineea Ecuatorială), Summitul umanitar extraordinar al Uniunii Africane, sub preşedinţia senegaleză a organizaţiei. Având în vedere decalajul dintre nevoile umanitare şi resursele disponibile, evenimentul a vizat următoarele obiective: stabilirea agendei umanitare a Uniunii Africane pentru următorul deceniu, identificarea de soluţii durabile, pledarea pentru finanţări adecvate şi mobilizarea de resurse în vederea abordării crizelor umanitare complexe de pe continentul african.

Summitul a succedat primei ediţii a Forumului Umanitar European (Bruxelles, 21-23 martie 2022), fiind parte a unui demers mai amplu de conştientizare a amplitudinii nevoilor cu caracter umanitar şi a necesităţii menţinerii subiectului finanţării adecvate pe agenda internaţională. În acelaşi spirit, la Summitul Uniunea Europeană - Uniunea Africană (Bruxelles, 17-18 februarie 2022), statele africane şi ale UE şi-au afirmat, inter alia, angajamentul de a promova respectarea dreptului internaţional umanitar, precum şi de a identifica soluţii de durată pentru atingerea securităţii, păcii şi prosperităţii în regiune.

UE rămâne principalul investitor străin, partener comercial şi de securitate şi donator de asistenţă umanitară şi pentru dezvoltare în Africa.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media