Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

INFORMAŢIE DE PRESĂ

Alba Iulia, 27.05.2022

Reuniune de lucru cu reprezentanţii administraţiei publice din Regiunea Centru

Noutăţi pentru îmbunătăţirea implementării proiectelor POR 2014-2020 şi stadiul Programului Operaţional Regional 2021-2027

Forul decizional al Regiunii Centru s-a reunit recent în plenul Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru la Castelul Haller din judeţul Mureş. Şedinţa de lucru destinată reprezentanţilor administraţiei publice locale din Regiunea Centru a fost organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, agenda propunând mai multe informaţii de ultimă oră privind proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi stadiul pregătirii viitorului program regional de finanţare.

Evenimentul a reunit mai mult de 40 participanţi, care au discutat despre activităţile prevăzute pentru perioada care mai rămâne până în decembrie 2023, termenul limită de implementare a Programului Operaţional Regional 2014-2020. De asemenea, reprezentanţii administraţiei publice locale au aflat noutăţile incluse în versiunea finală a viitorului Program şi ce finanţări vor fi disponibile pentru perioada 2021-2027. În acest context, au fost dezbătute mai multe teme relevante privind procesul de dezvoltare regională.

În cadrul întâlnirii de lucru, experţii ADR Centru au prezentat stadiul implementării Programului REGIO 2014-2020 în Regiunea Centru, noutăţile în privinţa viitoarelor fonduri gestionate în calitate de Autoritate de Management pentru perioada 2021-2027, precum şi secţiunea nouă din site dedicată Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În cadrul Programul Regio 2014-2020, până la această dată, au fost lansate 69 de apeluri de proiecte în Regiunea Centru, un număr de 2.320 proiecte fiind depuse pentru finanţare din 2016 până în prezent, cu o valoare solicitata de 2,82 miliarde euro. Dintre proiectele depuse, 1112 s-au materializat în contracte de finanţare, cu o valoare solicitată 1,41 miliarde euro, în Regiunea Centru fiind depăşită valoare de 184% grad de contractare. Experţii ADR Centru estimează că procesul de contractare va continua până la aproape 1.200 contracte semnate, cu o valoare nerambursabilă solicitată de peste 1.45 miliarde euro, respectiv aproape 189% grad de contractare.

Această prezentare a fost completată de o succintă informare privind volumul fondurilor europene atrase în Regiunea Centru în perioada 2014-2020. Din analiza ultimelor date, publicate de Autorităţile de Management pentru fiecare Program Operaţional, la nivelul Regiunii Centru, la 30 aprilie 2022, au fost contractate 6.859 de proiecte în cadrul tuturor programelor operaţionale, având o valoare totală de peste 41,5 miliarde euro.

"Am analizat alături de partenerii noştri principali, membrii CDR Centru, modul în care se derulează Programul REGIO 2014-2020. Împreună am trecut în revistă gradul de implementare al proiectelor finanţate şi am discutat despre soluţiile cele mai bune pentru finalizarea acestora într-un procent cât mai mare, în aceste 19 luni rămase până la finalizarea perioadei POR 2014-2020. Am analizat punctual proiectele în lucru şi am concluzionat că avem toate premisele să depăşim valoarea de 1,3 miliarde euro care vor fi atraşi până în 2023 prin proiectele de dezvoltare a Regiunii. Am convenit că trebuie să urmărim atent ca toate proiectele să se deruleze conform celor stabilite în contracte, iar acestea trebuie să fie finalizate la timp. Rolul nostru este de a monitoriza şi de a sprijini beneficiarii, pentru a rezolva sau evita cât mai multe din posibilele probleme întâmpinate în procesul de absorbţie a fondurilor europene, pentru a folosi cât mai eficient resursele publice de care dispunem. Pe parcursul întâlnirii noastre am abordat şi versiunea finală a POR 2021-2027, la care echipa ADR Centru a lucrat în ultimii doi ani, versiune pe care o vom trimite Guvernului României spre aprobare, înainte de a o transmite Comisiei Europene. A fost o întâlnire tehnică eficientă şi consider că discuţiile cu reprezentanţii CDR Centru au stabilit şi mai clar soluţiile pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene din această perioadă, precum şi cerinţele pentru cea care urmează", a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Ca urmare a faptului că în data de 14 aprilie 2022 a fost transmisă Comisiei Europene ultima versiune a Acordului de Parteneriat 2021-2027, le-a fost prezentat membrilor CDR Centru structura propusă a viitoarelor fonduri europene ce se vor derula în România. Referitor la paşii de implementare a accesării fondurilor POR Regio Centru 2021-2027, cei prezenţi au fost informaţii şi despre conţinutul Acordului de colaborare privind managementul financiar la nivelul Programului Operaţional Regional Centru aferent perioadei de programare financiară 2021-2027, semnat în data de 02.05.2022 de Ministerul Finanţelor (prin Autoritatea de Certificare şi Plată) şi ADR Centru.

Pentru pregătirea viitoarelor proiecte au fost prezentate şi rezultatele Studiului privind dezvoltarea infrastructurii de transport la nivelul Regiunii Centru şi nevoile de îmbunătăţire a conectivităţii regionale. Acest studiu răspunde nevoii de a dispune de o analiză aprofundată a infrastructurii de transport regional, care să permită identificarea şi evaluarea nevoilor de extindere şi modernizare a infrastructurii, precum şi prioritizarea, în mod obiectiv, a investiţiilor din perioada următoare. În acest sens, concluziile studiului subliniază importanţa continuării reabilitării şi modernizării reţelei regionale de drumuri judeţene.

Alte informaţii

În cadrul Şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru - desfăşurată în 25 mai 2022 în format fizic - au fost adoptate Hotărârile privind: Avizarea de principiu a POR 2021-2027, Avizarea Acordului de colaborare privind managementul financiar la nivelul Programului Operaţional Regional Centru, Avizarea Contractului de Grant încheiat între ADR Centru şi EISMEA - Consiliul European pentru Inovare şi Agenţia Executivă pentru IMM-uri, precum şi Aprobarea participării ADR Centru ca partener în proiectul InnovSocial - "Improving Innovation Ecosystems With Social Innovation Actors".

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.