Preşedintele Bundesratului, Bodo Ramelow, în vizită în România

Preşedintele Bundesratului, Bodo Ramelow, se va afla în România, la Bucureşti şi Timişoara, în perioada 23 - 25 mai, unde se va întâlni cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu prim-ministrul, Nicolae Ciucă, pentru discuţii politice.

La Bucureşti, preşedintele Bundesratului se va întâlni, de asemenea, cu studenţii şi conducerea Universităţii din Bucureşti, unde, printre altele, se va semna prelungirea acordului de cooperare Erasmus dintre Universitatea de Ştiinţe Aplicate Nordhausen şi Universitatea din Bucureşti, precum şi a acordului de cooperare Erasmus dintre Universitatea Friedrich Schiller din Jena şi Universitatea din Bucureşti.

În plus, preşedintele Bundesratului va avea un schimb de idei cu reprezentanţii ONG-urilor cu privire la situaţia romilor din România.

La Timişoara, preşedintele Ramelow se va întâlni cu primarul Dominic Fritz şi cu reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean. De asemenea, se va întâlni cu reprezentanţi ai minorităţii germane, va participa la un eveniment cultural organizat de oraşele înfrăţite Gera/Altenburg şi Timişoara şi va vizita compania germană Continental Automotive România.

Preşedintele Bundesratului Ramelow călătoreşte împreună cu o importantă delegaţie de oameni de afaceri care va explora posibilităţi de aprofundare a cooperării economice.

"A fost dorinţa mea expresă să vizitez România - unul dintre cele mai tinere state membre ale UE - în timpul mandatului meu de preşedinte al Bundesratului", a declarat Ramelow. "Evenimentele actuale arată în mod clar că o Uniune Europeană puternică oferă un cadru prielnic pentru evoluţii pozitive în statele membre, chiar şi în condiţii mai dificile. România, ca ţară aflată la graniţa externă estică a Uniunii, are un rol cu totul special în acest sens, dar care ar trebui conturat mai clar, nu doar sub aspectul politicii de securitate. Noi, Republica Federală Germania şi, în special, landul liber Turingia, dorim să continuăm să ne conectăm la nivel european - din punct de vedere economic, ştiinţific şi al societăţii civile - şi să acumulăm noi idei şi imbolduri. Această vizită va contribui în mare măsură la acest lucru."

Mai mult, România şi Germania sărbătoresc în acest an 30 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare prietenească şi parteneriat în Europa, iar în decursul acestui an aniversar, vizitele unor înalţi oficiali germani evidenţiază bunele relaţii de prietenie dintre cele două ţări.