Conferinţa "Parteneriatul strategic dintre industria naţională de apărare şi sistemul naţional de securitate şi apărare - garanţia stabilităţii şi rezilienţei naţionale, regionale şi euro-atlantice" va avea loc marţi, 17 mai, de la ora 16.00, la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti.

Activitatea se desfăşoară, în premieră, în marja "Expoziţiei internaţionale dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private/ Black Sea Defense, Aerospace and Security - BSDA 2022", cea mai mare expoziţie de tehnică militară, aeronautică şi securitate din estul Europei.

La eveniment vor participa aproximativ 120 de specialişti în domeniul securităţii din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai conducerii MApN şi ai categoriilor de forţe ale Armatei României, diplomaţi acreditaţi la Bucureşti şi reprezentanţi ai companiilor din domeniul industriei de apărare.

În cadrul conferinţei, organizată de Statul Major al Apărării, prin redacţia Gândirea Militară Românească, şi Asociaţia Servicii Integrate de Apărare, Securitate şi Intelligence, vor fi abordate principalele aspecte ale relaţiei dintre industria de apărare şi sistemul national de apărare, respectiv cercetarea şi dezvoltarea în domeniul apărării, investiţii în apărare, venituri din apărare, politica de achiziţii de tehnică militară, transfer de tehnologie, principalele programe de înzestrare ale Armatei României, politica de compensare, iniţiative de cooperare regională şi internaţională etc.

În deschiderea conferinţei vor susţine alocuţiuni şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, preşedintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, Nicoleta Pauliuc, şi consilierul de stat în Cancelaria Primului Ministru, Iulian Chifu. Ulterior, vor avea loc două dezbateri, respectiv "Relaţia economie - securitate naţională şi securitate colectivă" şi "Rolul industriei de apărare în asigurarea securităţii naţionale".

La prima dezbatere vor participa Florin Marian Spătaru, ministrul economiei, Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale în MApN, Mario Blokken, şeful Secretariatului permanent al centrului European pentru interoparibilitate militară, Finabel, şi Nicolae Nasta, directorul general al ROMTEHNICA. La cea de-a doua dezbatere vor lua parte generalul-maior Teodor Incicaş, şeful Direcţiei generale pentru armamente, Gabriel Ţuţu, directorul ROMARM S.A., şi Viorel Manole, directorul executiv al PATROMIL.

Jurnaliştii care doresc să ia parte la deschiderea conferinţei vor fi aşteptaţi marţi, 17 mai, între orele 15.30 şi 15.45, la intrarea în Palatul Cercului Militar Naţional (str. Constantin Mille nr. 1).

Biroul de presă