100 de hectare tăiate în Munţii Făgăraş vor fi refăcute de către Fundaţia Conservation Carpathia, prin plantarea a 435.000 de puieţi

Fundaţia Conservation Carpathia în parteneriat cu Asociaţia Ocolul Silvic Carpathia au dat startul programului de reîmpădurire a zonelor distruse în trecut de exploatări ample, în Munţii Făgăraş. Ţinta propusă pentru primăvara anului 2022 este de 100 ha, 435.000 de puieţi plantaţi în patru zone de reconstrucţie ecologică: Groapele (afectată atât de tăierile neconforme, cât şi de un incendiu probabil provocat), Dobroneagu, Valea Dâmboviţei şi Lereşti.

Cu sprijinul financiar acordat de Comisia Europeană, în cadrul proiectului "Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munţilor Carpaţi, România - LIFE18 NAT/RO/001082'', Fundaţia Conservation Carpathia reface pădurile afectate de tăieri neconfome sau doborâturi accidentale, prin plantarea a 435.000 de puieţi de molid, fag şi brad. Puieţii din speciile naturale autohtone provin din pepinierele Carpathia sau sunt achizitionaţi de la producători specializaţi din zonă.

Şantierul de împăduriri din această primăvară cuprinde: 60 ha în zona Groapele, 25 ha în zona Dobroneagu, 8 ha pe Valea Dâmboviţei şi 7 ha la Lereşti. Pentru refacerea galeriilor ripariene, de-a lungul cursului de apă pe Valea Doamnei, echipa Fundaţiei Conservation Carpathia a plantat 750 de puieţi de anin, specie importantă în fixarea malurilor.

"Poate este mai greu de înţeles acest termen de specialitate pe care îl tot folosim - reconstrucţie ecologică. De ce nu spunem simplu reîmpădurire? Pentru că în spatele unei noi păduri sunt mult mai multe activităţi decât plantarea efectivă. În momentul în care organizaţia a "cumpărat" o greşeală a trecutului, o zonă în care pădurea a fost tăiată acum 10-15 ani şi unde foştii proprietari nu au îndeplinit cerinţa legislativă de plantare în termen de doi ani de la tăiere, acolo începem un amplu proces care presupune mai mulţi paşi. La Groapele iniţial am realizat un inventar al regenerării naturale, prin amenajarea a peste 200 de pieţe de probă, în urma căruia am constatat ce regenerare naturală există în teren, ce specii şi în ce proporţii. În baza inventarului menţionat am determinat cu ce specii, în ce proporţii şi cu ce cantităţi de puieţi trebuie să intervenim pentru refacerea integrală a zonei. În premieră, încercăm să ţinem cont şi să previzionăm şi efectul schimbărilor climatice care au loc, respectiv tendinţa speciilor forestiere de a avansa altitudinal spre amonte. Am inventariat şi principalele zone cu eroziune, pe foste drumuri de colectare a lemnului, unde tractoarele au târât buştenii. Vorbim de şanţuri cu adâncimi ce variază între 0,7 m şi 5 m - şi aceste răni ale muntelui trebuie reparate, acoperite şi plantate. Avem nouă pepiniere şi două solarii, iar creşterea puieţilor în condiţii naturale, fără chimicale, în condiţii care simulează viaţa lor viitoare, nu este deloc simplă. După plantarea efectivă, în fiecare toamnă tăiem iarba din jurul micilor arbori, pentru a le asigura o bună dezvoltare şi supravieţuirea pe timpul iernii. Că în trecut nu a existat echilibru ne este tuturor clar, însă cum continuăm este cheia viitorului nostru şi al generaţiilor următoare." a declarat, Mihai Zotta, reprezentantul Ocolului Silvic Carpathia.

Cei 7 ani de acasă ai pădurii

Dacă este să gândim matematic, o nouă pădure, de la stadiul de sămânţă până când este suficient de puternică să se descurce singură are nevoie de lucrări timp de minim 7 ani. Doi-trei ani pentru creşterea puietului şi alţi 4-5 ani de îngrijire în munte, post plantare.

Fără un sprijin activ, aceste zone revin cu dificultate la starea de echilibru natural. Acţiunile de reconstrucţie ecologică facilitează sau imită procesele naturale, pe cât posibil, şi trebuie să ia în considerare viitoare schimbări climatice. Însă refacerea întregului ecosistem, după un dezechilibru major este imposibilă.

Fundaţia Conservation Carpathia nu plantează orice fel de arbori, care ar putea fi cea mai bună soluţie economică pe termen scurt, ci creează o nouă pădure naturală, mai rezistentă la impactul schimbărilor climatice şi la atacurile dăunătorilor. În 10 ani de reconstrucţie ecologică Fundaţia Conservation Carpathia a plantat fag, molid, brad, anin, frasin, ulm, paltin, scoruş sau tisa şi va continua şi cu jneapăn, ienupăr şi zâmbru, în cadrul proiectului LIFE Carpathia.

Codrul, frate cu românul

Dincolo de toate funcţiile ecologice pe care le are o pădure, ea susţine un întreg sistem social.

În această primăvară 120 de zilieri angajaţi din comunităţile locale învecinate Munţilor Făgăraş, zeci de angajaţi ai fundaţiei şi firme de lucrări forestiere lucrează pentru viitoarele păduri din zonă. Majoritatea sezonierilor sunt oameni simpli, iar implicarea în acest proiect le oferă o bună oportunitate de a câştiga bani constant, de-a lungul anului, prin activităţile de plantare de primăvară şi toamnă, lucrări în pepiniere şi decopleşiri înainte de venirea iernii.

Despre proiect

Proiectul Conservation Carpathia este unic în România şi reprezintă una din cele mai importante iniţiative de conservare de păduri din Europa. Din anul 2009 şi până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare 27.000 de hectare de păduri şi păşuni alpine în sud-estul Carpaţilor Meridionali şi a refăcut păduri pe 1.157 de hectare, prin plantarea a peste 3 milioane de puieţi.

Această acţiune a fost realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia, "Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România", LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale şi care, deopotrivă, să creeze beneficii comunităţilor locale din zona munţilor Făgăraş. Proiectul este implementat de Fundaţia Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociaţia Ocolul Silvic Carpathia, Asociaţia de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraş Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş - Basarab I şi ProPark - Fundaţia pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) şi a Fundaţiei Arcadia prin programul ELP (Endangered Landscapes Programme, www.endangeredlandscapes.org). Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene