Florin Spătaru, ministrul economiei: Industria aeronautică românească are un viitor! Putem dezvolta capabilităţi pentru industria aeronautică şi să devenim un jucător important la nivel european şi la nivel regional

Florin Spătaru, ministrul economiei, se află astăzi, 13 mai 2022, într-o deplasare în judeţul Dolj, în cadrul căreia a efectuat o vizită oficială la una dintre companiile din subordine, Avioane Craiova S.A., societate din industria de apărare, care are ca obiect de activitate proiectare şi producţia de avioane militare, servicii pentru aviaţia civilă, reparaţii aeronautice.

"În urmă cu ceva timp am fost în vizită la câteva companii private din industria aeronautică, din judeţul Bacău. Astăzi vizităm o companie de stat, Avioane Craiova. Vreau să reiterez ideea pe care am lansat-o la Băcău: Industria aeronautică românească are un viitor! România are tradiţie în construcţia de avioane şi îmi doresc să reiniţializăm cercetarea/dezvoltarea în domeniul aeronauticii, astfel încât să avem un produs românesc. Putem avea industrie de apărare în România, putem dezvolta capabilităţi pentru industria aeronautică şi să promovăm acest sector şi să devenim un jucător important la nivel european şi la nivel regional", a spus Florin Spătaru, ministrul economiei.

La Avioane Craiova, ministrul economiei a vizitat Secţia Structuri Aeronautice şi Procese Speciale şi a Secţiei Montaj şi Întreţinere Aeronave, unde a discutat cu o parte dintre angajaţi despre condiţiile de muncă şi despre activitate. De asemenea, demnitarul a participat atât la prezentarea statică aeronavei IAR-99 Şoim, cât şi la o demonstraţie de zbor a aeronavei, care a avut loc la Aeroportul din Craiova.

In anul 2020, CSAT a aprobat un program care vizeza întreprinderea de avioane şi care urmărea modernizarea IAR 99 Soim, astfel încât să poată să fie utilizat ca un antrenament pentru piloţii de F16, operate de aviaţia militară română, precum şi menţinerea capabilităţii aeriene de sprijin aerian apropiat şi intervenţia împotriva ţintelor aeriene de viteză mică.

De asemenea, Avioane Craiova şi Romaero au semnat, în anul 2021, un memorandum de cooperare cu compania israeliană Elbit Systems în perspectiva achiziţiilor făcute de MApN, iar compania israeliană s-a angajat să realizeze un transfer de tehnologie în favoarea firmelor româneşti.