Întrevederea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, 17 martie 2022, o întrevedere cu preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, care efectuează prima vizită în România în această funcţie.

Cei doi oficiali au discutat cu prioritate despre impactul multidimensional al crizei din Ucraina, cu accent pe temele legate de stabilitate, refugiaţi şi energie. S-a evidenţiat existenţa unei viziuni comune asupra strânsei cooperării bilaterale dintre România şi Spania, potenţată şi de comunitatea românească semnificativă din Regatul spaniol.

Cei doi şefi de guvern au confirmat necesitatea unei soluţii europene pentru reformarea pieţei energiei, precum şi pentru a răspunde nevoilor refugiaţilor din Ucraina. Atât premierul României, cât şi omologul său spaniol au apreciat răspunsul solidar al UE şi NATO la criza din Ucraina, confirmând importanţa solidarităţii cu statele din primă linie în gestionarea fluxurilor de refugiaţi.

În acest context, prim-ministrul României a expus măsurile implementate de ţara noastră pentru sprijinirea refugiaţilor şi a apreciat implicarea organizaţiilor non-guvernamentale spaniole în demersurile de ocrotire a celor aflaţi în nevoie.

Pe lângă acţiunea României, a fost remarcat şi efortul deosebit al Republicii Moldova, care a primit cel mai mare număr de refugiaţi raportat la populaţia din propria ţară.

În paralel, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat măsurile avute în vedere în cadrul noii scheme pentru plafonarea şi compensarea preţurilor la energie şi gaze naturale.

În cadrul dialogului, prim-ministrul României a exprimat interesul pentru organizarea cu celeritate a primei şedinţe comune a celor două guverne, cu scopul de a maximiza cooperarea bilaterală.

Premierul spaniol a apreciat relaţia dintre cele două state, prin puntea de legătură reprezentată de cetăţenii români care trăiesc pe teritoriul spaniol şi a reiterat interesul pentru dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor bilaterale. Totodată, prim-ministrul Sanchez a mulţumit pentru reacţia şi solidaritatea poporului român, oferind în continuare sprijinul Spaniei în cadrul efortului european pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina.

În cadrul discuţiei cu omologul spaniol, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a accentuat nevoia urgentă de sprijin european şi bilateral pentru Republica Moldova, care este puternic încercată de provocările ramificate ale conflictului din Ucraina. Cu ocazia dialogului, premierul spaniol şi-a exprimat dorinţa de a continua sprijinirea eforturilor de a ajuta Republica Moldova.

Biroul de presă al Guvernului