Hope and Homes for Children şi MaxBet construiesc primul Centru Respiro pentru copiii cu dizabilităţi din judeţul Iaşi, o investiţie de 550.000 euro

- Centrul Respiro va oferi găzduire pentru copiii cu toate tipurile şi gradele de dizabilitate, astfel încât părinţii/aparţinătorii să beneficieze de o perioadă de răgaz care să evite perioadele de epuizare ce pot duce la decizia de instituţionalizare pe termen lung a copiilor.

- În judeţul Iaşi trăiesc peste 3300 de copii şi tineri cu dizabilităţi, din care aproape 500 se află în plasament (la rude, asistenţi maternali sau plasament rezidenţial) şi 2800 în familiile biologice.

- În urma investiţiei de 550.000 de euro, peste 3000 de copii din Iaşi şi judeţele limitrofe şi părinţii lor vor beneficia de servicii care au ca scop prevenirea instituţionalizării copiilor.

Hope and Homes for Children va construi la Iaşi, cu susţinerea MaxBet, primul centru Respiro din judeţ pentru copiii cu dizabilităţi uşoare, medii şi severe. Cu o investiţie de 550.000 de euro, centrul va avea o capacitate de 12 locuri şi va oferi servicii integrate de îngrijire şi recuperare pe perioadă determinată pentru copii şi tineri cu vârste între 0 şi 18 ani, dar şi consiliere şi îndrumare pentru familiile lor. Centrul va fi dat în folosinţă în anul 2025, iar în 10 ani, peste 3000 de copii din Iaşi şi judeţele limitrofe şi părinţii lor vor beneficia de servicii care au ca scop prevenirea instituţionalizării copiilor.

Centrul Respiro va fi ridicat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi şi cu DGASPC Iaşi, ce vor pune la dispoziţie terenul pe care va fi construit centrul, dar şi personalul - specialişti (kinetoterapeuţi, asistenţi medicali, psihologi, psihopedagogi, asistenţi sociali) şi personalul de îngrijire, educare şi supraveghere (infirmieri, educatori, bucătari), în timp ce MaxBet asigură finanţarea în totalitate pentru construcţia şi dotarea centrului. Odată finalizat şi dotat cu mobilier şi aparatură de specialitate, centrul va fi donat de Fundaţie şi va intra în patrimoniul partenerilor locali. În prezent, în judeţul Iaşi trăiesc peste 3.300 de copii şi tineri cu dizabilităţi, din care aproape 500 se află în plasament (la rude, asistenţi maternali sau plasament rezidenţial) şi 2.800 în familiile biologice.

Odată cu finalizarea Centrului Respiro construit cu sprijinul MaxBet, copiii şi tinerii cu nevoi speciale vor beneficia de servicii de cazare, masă, supraveghere şi îngrijire de către personal specializat, de kinetoterapie, consiliere psihologică, terapie ocupaţională, asistenţă socială, logopedie, socializare, educaţie, abilitare/reabilitare, recreere şi suport emoţional. Totodată, centrul va acorda consiliere, îndrumare şi sprijin pentru părinţii şi aparţinătorii copiilor.

"Cel mai urât sentiment este să simţi că nu ai nicio şansă, să nu ai repere, să nu ai speranţa că ziua de mâine poate să fie mai bună pentru că nu ai de unde să ceri ajutor. Pasiunea cu care Hope and Homes for Children ne-a prezentat povestea acestor copii cu dizabilităţi şi atât de multe nevoi ne-a convins să punem umărul la schimbare. Pragmatic, acest centru aduce un licăr de speranţă în vieţile atâtor oameni care sunt epuizaţi de greutăţile creşterii unui copil cu nevoi speciale, de povara financiară, de faptul că societatea nu are timp de ei şi de nevoile lor. E o gură de oxigen pentru mame care cu greu reuşesc să aibă un loc de muncă şi în acelaşi timp să ofere afecţiunea şi grija de care un copil are nevoie, fără să luăm în considerare problemele fizice sau psihice provocate de dizabilităţi. Investiţia făcută de MaxBet nu este o picătură într-un ocean, e doar un prim pas, e un exemplu care sper să fie urmat şi de alte companii.

Cărămidă cu cărămidă, donaţie cu donaţie, aceşti oameni primesc un sprijin real ca familia să nu le fie destrămată, să nu renunţe la copii. Această donaţie este făcută şi în numele angajaţilor MaxBet, oameni care au familiile lor şi ştiu pe propria piele cât de complicat e să reuşeşti să dedici suficient timp vieţii personale, dar în acelaşi timp să urmăreşti şi dezvoltarea unei cariere. Cei 550.000 de euro investiţi în acest centru sunt în realitate o investiţie în numele societăţii în care trăim, pentru societatea care nu a avut până acum timp să audă poveştile semenilor lor.", a declarat Ioana Bazavan, Director General al MaxBet România.

Centrul Respiro va oferi găzduire pe o perioadă de maxim 20 de zile pentru copiii cu toate tipurile şi gradele de dizabilitate, astfel încât părinţii/aparţinătorii să beneficieze de o perioadă de răgaz care să evite perioadele de epuizare ce pot duce la decizia de instituţionalizare pe termen lung a copiilor. Totodată, părinţii vor beneficia de îndrumare, consiliere şi sprijin în scopul îmbunătăţirii capacităţii de îngrijire.

"Suntem, de mai bine de 20 de ani, unul din cei mai mari investitori în dezvoltarea infrastructurii necesare protecţiei copilului din România. Am construit şi avem funcţionale 116 case familiale, două centre de tranzit, centre maternale şi lucrăm la dezvoltarea unui centru comunitar. Această ultimă investiţie -- Centrul Respiro -- răspunde unei nevoi la fel de acute. Una din împrejurările prin care copiii cu nevoi speciale ajung în sistem este şi pentru că părinţii sau aparţinătorii lor nu au nicio clipă de răgaz pentru a-şi rezolva alte probleme sau, pur şi simplu, pentru a se odihni puţin. La Centrul Respiro, copiii îşi vor putea continua terapiile şi vor primi îngrijirea de care au nevoie în scurtele perioade când părinţii lor nu pot fi fizic prezenţi. Fără a putea lua o mică pauză de la efortul continuu pe care îl implică îngrijirea unui copil cu dizabilităţi, greul devine atât de apăsător încât părinţii sunt nevoiţi, uneori, să instituţionalizeze copiii. Un centru de tip Respiro este tocmai supapa de care au atâta nevoie, pentru a putea continua şi pentru a-şi ţine copiii acasă. În acest fel, oferim un nou tip de suport, cu impact pe termen mediu şi lung, prin care avem încredere că vom salva copii şi părinţi de la trauma şi durerea separării." declară Robert Ion, Director de Fundraising şi Comunicare, Hope and Homes for Children România.

Centrul Respiro din Iaşi este primul centru de acest tip construit de Hope and Homes for Children, ca parte a intervenţiilor de susţine a copiilor vulnerabili - prin închiderea centrelor de tip vechi şi construirea de case familiale, precum şi prin programul de Prevenire a separării copilului de familie, astfel încât, pe măsură ce copiii sunt scoşi din orfelinate, alţii să nu le ia locul.

Cea mai recentă campanie Hope and Homes for Children trage un semnal de alarmă cu privire la numărul încă mare de copii, 3810, care trăiesc în 141 de centre de plasament, în România. Spune şi tu #SuntAici şi vezi mesajul-manifest al campaniei, aici: https://hopeandhomes.ro/suntaici/

Larisa Dumitru - Hope and Homes for Children

Despre Hope and Homes for Children România

Hope and Homes for Children activează în România din 1998, iar de atunci şi până la finalul anului 2021, Fundaţia a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 63 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care şi case familiale, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundaţiei şi ale partenerilor săi au fost dezvoltate 116 case si 8 apartamente familiale, cu 6.747 de copii scoşi din orfelinate şi aproximativ 1800 au fost reintegraţi în familia naturală sau extinsă.

În acelaşi timp, Fundaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 37.969 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, iar 2140 de tineri au fost sprijiniţi în mod direct pentru o viaţă independentă. Peste 9.600 membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children, până în prezent.

Peste 63.000 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în ţara noastră. Până în prezent, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecţie a copilului, închizând instituţii de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenţilor maternali profesionişti sau mutându-i în case familiale. Mai multe informaţii pe www.hopeandhomes.ro.

Despre MaxBet România

Înfiinţată în 2002, Maxbet România este lider de piaţă în industria de gambling având 1.400 de angajaţi şi 117 locaţii în 15 oraşe. MaxBet România s-a remarcat la nivel naţional prin proiecte de responsabilitate socială, care au culminat cu construirea singurului heliport medical din Bucureşti, o investiţie de peste 1 milion de euro. În total, MaxBet a alocat proiectelor CSR peste 3,4 milioane de euro, cu focus pe excelenţa şi inovaţia în medicina românească, respectiv îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul medical.

Compania va continua să implementeze proiecte inovatoare de responsabilitate socială şi să dezvolte noi proiecte ESG, cu accent pe conservarea naturii, considerarea relaţiilor umane şi guvernanţa corporativă. MaxBet îşi propune să contribuie direct la consolidarea şi maturizarea industriei de gambling, educarea clienţilor şi susţinerea proiectelor şi a valorilor de responsabilitate socială şi responsabilitate în rândul clienţilor. Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.maxbetgroup.ro/csr.