Asociaţia "Dăruieşte Aripi" lansează o platformă în ajutorul copiilor ucraineni bolnavi de cancer, în parteneriat cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP), dezvoltată de Code for Romania

* Prin intermediul acestei platforme, care poate fi accesată gratuit, copiii ucraineni pacienţi oncologici pot fi direcţionaţi către centrele naţionale din România dedicate tratării acestor afecţiuni

* Medici şi voluntari "Dăruieşte Aripi" actualizează în permanenţă disponibilităţile de paturi ale centrelor de profil, platforma asigurând urmărirea cazului până la confirmarea preluării sale de către clinica alocată

* Vor fi înregistrate şi nevoile de transport, cazare şi suport local ale familiilor acestor copii, care vor fi preluate imediat de Asociaţia "Dăruieşte Aripi"

Bucureşti, 15 martie 2022. Asociaţia "Dăruieşte Aripi", în colaborare cu Code for Romania şi Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP), a dezvoltat o platformă dedicată copiilor ucraineni cu afecţiuni onco-hematologice: www.ukrainechildcancerhelp.ro (UCCH). Prin intermediul acestei platforme, care poate fi accesată gratuit, aceşti pacienţi pot fi direcţionaţi către centrele medicale de specialitate din ţara noastră.

Solicitările de asistenţă medicală pentru copii pot veni din afara ţării - prin mecanismul EWRS al Comisiei Europene, respectiv Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU / Ministerul Sănătăţii), şi prin proiectul neguvernamental Unicorn (condus de St. Jude Global în colaborare cu Societatea Europeană de Oncologie Pediatrică - SIOPE), dar şi din ţară, de la instituţii publice, ONG-uri, companii sau persoane fizice.

Cei care au nevoie de aceste servicii le pot solicita prin e-mail, la oricare din adresele dedicate: [email protected] şi [email protected], prin telefon (+40 724 024 229) sau completând formularul din platforma dezvoltată în limbile română, engleză, ucraineană şi rusă.

Platforma are în spate un serviciu de dispecerat deservit prin telefon zilnic între orele 8:00 şi 20:00 de către medici oncologi pediatri şi voluntari ai Asociaţiei "Dăruieşte Aripi", care conectează cazurile cu centrele specializate din ţară ce oferă tipul de terapie de care are nevoie pacientul: chimioterapie, radioterapie, tratamente paliative, monitorizare etc.

Asociaţia "Dăruieşte Aripi" accesează resursele necesare familiilor care însoţesc aceşti copii, pentru nevoile asociate deplasării în centrul medical: transport, cazare, alimente şi alte nevoi. Contul dedicat pentru donaţii este RO16 BTRL RONC RT02 0750 3903, deschis la Banca Transilvania.

"Viaţa copiilor bolnavi de cancer din Ucraina continuă să fie în pericol chiar şi după evacuarea din zona de război, atât timp cât sunt privaţi de asistenţa specializată de care au nevoie. Preluarea lor neîntârziată este o prioritate pentru care îşi unesc eforturile instituţiile europene şi ONG-uri internaţionale, şi la care contribuim şi noi prin intermediul platformei Ukraine Child Cancer Help (UCCH). Platforma a fost dezvoltată împreună cu Code for Romania pentru a ajuta orice copil ucrainean care se luptă cu cancerul. Pacienţii vor avea acces facil, rapid şi ţintit la servicii medicale aici, în România. Asociaţia noastră face asta în fiecare zi pentru copiii români bolnavi de cancer, iar această iniţiativă a venit ca o abordare firească în contextul actual", a declarat Alina Pătrăhău, fondator al Asociaţiei "Dăruieşte Aripi".

Cazurile care vor fi semnalate asociaţiei vor fi introduse în platforma www.ukrainechildcancerhelp.ro, operatorul care le preia completând un formular elaborat de specialişti în oncologia pediatrică. Pe baza informaţiilor despre situaţia medicală a copilului, acesta va fi repartizat în centrul care poate să îi asigure terapia sau tipul de intervenţie de care are nevoie: chimioterapie, radioterapie, intervenţie chirurgicală, transplant etc. Situaţia paturilor disponibile este actualizată zilnic, Asociaţia "Dăruieşte Aripi" fiind implicată în comunicarea cu medicii din teritoriu, dar şi în coordonarea voluntarilor şi a întregii activităţi a dispeceratului.

SIOPE estimează că în Ucraina sunt diagnosticaţi anual circa 1.000 de pacienţi copii cu cancer, numărul celor care se află în diferite etape ale tratamentului fiind mult mai mare. Numeroasele cazuri transferate deja în clinici din Europa au dus la necesitatea repartizării lor între ţări şi la apariţia unor mecanisme de coordonare internaţională.

În calitate de punct naţional de contact al Child Cancer International - coordonatori ai ONG-urilor implicate, Asociaţia "Dăruieşte Aripi" a participat încă de la început la demersurile internaţionale de organizare a ajutorului pentru aceşti copii şi familiile lor.

"Vom direcţiona copiii în funcţie de patologii, de tipul serviciilor necesare, de complexitatea cazurilor şi, desigur, de disponibilitatea paturilor. Acest instrument ne ajută să găsim foarte repede locul potrivit pentru îngrijirea cazurilor şi în acelaşi timp oferă rezolvare şi pentru problemele logistice şi sociale cu care se confruntă aceste familii", a declarat dr. Mihaela Bucurenci, coordonatorul acestui program din partea SROHP.

Utilizând platforma, SROHP raportează constant la nivel european disponibilitatea spitalelor din România pentru a prelua copii cu boli oncologice şi ţine legătura cu SIOPE şi organizaţiile internaţionale.

"Ne îndreptăm atenţia spre una dintre cele mai vulnerabile categorii de refugiaţi ajunşi la graniţele ţării noastre, în cazul cărora buna organizare şi acţionarea rapidă sunt critice. Soluţia pentru copiii bolnavi de cancer este o dezvoltare firească în contextul platformei dedicate refugiaţilor - dopomoha.ro. După ce am construit 'Un acoperiş' şi 'Sprijin de Urgenţă', continuăm colaborarea cu societatea civilă şi cu autorităţile pentru un management mai bun al tuturor resurselor puse la dispoziţia celor care au nevoie", spune Bogdan Ivănel, Co-fondator şi CEO Code for Romania.

Despre Asociaţia "Dăruieşte Aripi"

Asociaţia "Dăruieşte Aripi" este o organizaţie non-profit a cărei misiune este de a contribui la acele schimbări critice în sănătate şi educaţie care influenţează în mod major viaţa copiilor din România şi a familiilor lor. Asociaţia a reuşit, în premieră în România, dezvoltarea la nivel naţional a Registrului Cancerului la Copil (RNCCR) în cadrul parteneriatului strategic cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, urmat de primul studiu de supravieţuire în cancerul pediatric din ţara noastră.

"Dăruieşte Aripi" a reconstruit şi modernizat două secţii unice din zona de sud-est a României: cea de Oncologie Pediatrică şi cea de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, şi continuă să le susţină activitatea.

Mai multe detalii pe http://www.daruiestearipi.ro/ şi https://www.facebook.com/AsociatiaDaruiesteAripi