* Mamele copiilor bolnavi de cancer îndeplinesc, pe lângă rolul de părinte, şi pe cel de asistent pentru copilul lor, arată datele centralizate de Asociaţia Dăruieşte Aripi, ONG care asigură servicii şi îngrijiri medicale şi sociale pentru pacienţii oncologici copii

* În 85% din cazurile aflate în evidenţa organizaţiei, mama este şi părinte, şi asistent pentru copil

* Nevoile speciale ale copiilor aflaţi sub tratament oncologic fac ca mama să nu aibă, de cele mai multe ori, alte surse de venit decât sprijinul oferit de stat, sub forma indemnizaţiei de însoţitor sau ajutoare sociale

* Datele subliniază nevoia crescută de sprijin pentru mamele copiilor care suferă de cancer sau alte boli grave, mai ales în această perioadă, inclusiv pentru mamele din Ucraina care se confruntă cu astfel de probleme

Bucureşti, 8 martie 2022. În România, mamele copiilor bolnavi de cancer sunt principalul lor asistent şi sprijin pe parcursul tratamentului, arată datele centralizate de Asociaţia "Dăruieşte Aripi", ONG care furnizează servicii medicale şi sociale pentru copiii care suferă de cancer sau alte boli grave. "Dăruieşte Aripi" este organizaţia care a iniţiat şi asigură funcţionarea Registrului Naţional al Cancerelor la Copil, care centralizează cazurile de cancer pediatric la nivel naţional.

În prezent, 85% dintre copiii bolnavi de cancer care se află în evidenţele asociaţiei şi primesc sprijin prin programele acesteia o au ca asistent - adică persoana care se ocupă tot timpul de îngrijirea lor - pe propria lor mamă, care duce atât greul gospodăriei, cât şi povara îngrijirii unui copil cu nevoi speciale, cum sunt micuţii care fac tratamente oncologice.

Majoritatea copiilor sunt încadraţi în grad de handicap grav, necesitând un asistent personal, iar aproximativ 10% dintre ei în grad de handicap accentuat (care asigură indemnizaţie de handicap şi o alocaţie de stat dublă).

În aproape toate cazurile (85% din total), cea care îndeplineşte rolul de asistent al copilului este mama acestuia. Cel mai adesea, din cauza nevoii de îngrijiri medicale constante acordate pacientului, mama nu poate avea un loc de muncă stabil, veniturile sale reducându-se la indemnizaţia asigurată de către statul român şi/sau alte forme de sprijin financiar oferit de stat. În foarte puţinele cazuri în care mama nu este în acelaşi timp şi asistentul copilului, motivul este că pacientul este un copil de vârstă mare, cu boala în remisie, iar mama are un loc de muncă stabil; în aceste situaţii, familia a optat pentru primirea contravalorii în bani a indemnizaţiei cuvenite asistentului personal, în condiţiile legii. În câteva cazuri, pacienţii se află în plasament la persoane din familia extinsă (bunica maternă), iar un copil este în plasament la un asistent maternal profesionist.

"Situaţia copiilor bolnavi de cancer subliniază încă o dată nevoia de a le asigura pacienţilor şi familiilor acestora sprijin constant, nu doar asigurându-le îngrijiri şi tratamente medicale, ci şi prin furnizarea de servicii sociale. Ca principal sprijin al acestor pacienţi, mamele trebuie să primească tot suportul de care este nevoie, mai ales în această perioadă dificilă, având în vedere şi incertitudinile viitorului. În contextul crizei umanitare din Ucraina, este absolut prioritar ca autorităţile române, precum şi organizaţiile neguvernamentale care activează în acest domeniu să coopereze pentru a le asigura pacienţilor acces la procedurile şi tratamentele medicale de care depinde viaţa lor, precum şi servicii sociale, în special pentru familiile refugiaţilor care au copii cu cancer", spune Alina Pătrăhău, fondator al Asociaţiei "Dăruieşte Aripi".

Asociaţia "Dăruieşte Aripi" strânge donaţii într-un fond special de urgenţă pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer sau alte boli grave, prin donaţii în contul organizaţiei. Sumele adunate vor fi folosite pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer sau alte boli grave din Ucraina refugiaţi în România, în colaborare cu iniţiativele unor organisme internaţionale precum Societatea Europeană de Pediatrie Oncologică.

Despre Asociaţia "Dăruieşte Aripi"

Asociaţia "Dăruieşte Aripi" este o organizaţie non-profit a cărei misiune este de a contribui la acele schimbări critice în sănătate şi educaţie care influenţează în mod major viaţa copiilor din România şi a familiilor lor.

Asociaţia a reuşit, în premieră în România, dezvoltarea la nivel naţional a Registrului Cancerului la Copil (RNCCR) în cadrul parteneriatului strategic cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, urmat de primul studiu de supravieţuire în cancerul pediatric din ţara noastră.

"Dăruieşte Aripi" a reconstruit şi modernizat două secţii unice din zona de sud-est a României: cea de Oncologie Pediatrică şi cea de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, şi continuă să le susţină activitatea.

Mai multe detalii pe http://www.daruiestearipi.ro/ şi https://www.facebook.com/AsociatiaDaruiesteAripi