Ziua Naţională a Lecturii la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I"

#prin lectură & cultură !

Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, organizează prima ediţie a Zilei Naţionale a Lecturii, marţi, 15 februarie 2022, ora 10.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" (Calea Victoriei, nr. 88).

Evenimentul va fi deschis de Mireille Rădoi, Directorul Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", moderat de Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi se va bucura de prezenţa unor reprezentanţi de seamă ai instituţiilor de educaţie şi cultură: Sergiu Nistor - Consilier Prezidenţial, Sorin Cîmpeanu - Ministrul Educaţiei, Lucian Romaşcanu - Ministrul Culturii, Nicuşor Dan - Primarul General al Municipiului Bucureşti, Sebastian Burduja - Deputat PNL, iniţiatorul legii pentru declararea Zilei Naţionale a Lecturii, Mircea Dumitru - membru al Academiei Române, Dragoş Neagu - Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Cristina Popescu - Director General Romfilatelia S.A.

Pentru a marca Ziua Naţională a Lecturii, autorităţile, împreună cu mediul academic şi cultural, încurajează proiectele şi evenimentele care promovează lectura. Cu acest prilej, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" a realizat o expoziţie menită să pună în lumină personalităţile lui Titu Maiorescu şi Spiru Haret. Prin intermediul unor documente inedite, expoziţia valorifică principalele direcţii de acţiune ale celor doi corifei ai culturii şi educaţiei din România secolului XIX. Expoziţia prezintă o selecţie de scrisori şi manuscrise, fotografii, cărţi şi reviste, multe provenind din Fondul Fundaţiunii Universitare "Carol I".

În cadrul manifestării culturale va fi lansat întregul poştal realizat de Romfilatelia cu prilejul Zilei Naţionale a Lecturii.

La eveniment vor fi prezenţi reprezentanţi ai mai multor instituţii relevante, cu implicare în viaţa culturală actuală: Ministerul Afacerilor Externe, Banca Naţională a României, Agenţia Universitară a Francofoniei, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, reprezentanţi din mediul universitar, directori de biblioteci cu specializări diferite, Asociaţia Editorilor din România, dar şi elevi pasionaţi de lectură.