Testarea non-invazivă aduce probleme de comunicare între guvernanţi

De curând, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atras atenţia asupra faptului că există posibilitatea renunţării la folosirea testelor non-invazive pe bază de salivă în unităţile de învăţământ, în cazul în care specialiştii constată că acestea sunt ineficiente. Ca răspuns la aceste afirmaţii, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a menţionat faptul că aceste informaţii nu ar fi ajuns în atenţia Ministerului Educaţiei.

În plină evoluţie a valului cinci al pandemiei de COVID-19, suntem din nou martorii lipsei de coerenţă din declaraţiile guvernanţilor, care la aproape doi ani de la debutul pandemiei par că încă nu au înţeles faptul că una din cele mai mari priorităţi pe care ar trebui să le aibă la acest moment este menţinerea unui dialog constant, atât la nivel instituţional, cu autorităţile responsabile de implementarea măsurilor de prevenţie împotriva Coronavirusului, cât şi cu partenerii de dialog social, care să fie axat pe identificarea unor soluţii la problemele care sunt din ce în ce mai des semnalate din teritoriu. Astfel, impredictibilitatea din sistem şi lipsa de asumare a unor decizii ferme şi adaptate contextului în care ne aflăm nu fac altceva decât să degradeze calitatea învăţământului, dar şi să expună elevii şi personalul din învăţământ la riscuri deosebit de crescute din punct de vedere epidemiologic.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră testarea un act indispensabil pentru menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme. La acest moment, atragem atenţia asupra faptului că menţinerea procesului de testare a elevilor şi profesorilor reprezintă, poate, unica metodă prin care autorităţile pot asigura un minimum de siguranţă pentru elevi şi profesori, testele reprezentând, în fond, un mijloc prin care putem preveni apariţia unor forme severe de boală în rândul celor implicaţi în actul didactic.

Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că lipsa unor măsuri complementare, care să reducă semnificativ riscurile de infectare din comunităţile şcolare, precum descentralizarea deciziei de suspendare a cursurilor fizice, prin adoptarea unei matrici de calcul a riscului epidemiologic dintr-o unitate de învăţământ, introducerea obligativităţii testării bisăptămânale pentru elevii şi personalul didactic, nedidactic şi auxiliar, modificarea pragului de infectări la care se decide suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică a unei clase/a unei şcoli sau stabilirea unui prag de incidenţă de la care să se dispună trecerea la cursuri exclusiv online, ne aduce în poziţia în care suntem obligaţi să privim cum clasele din România ajung să îşi închidă, rând pe rând, uşile, sau cum numărul de elevi şi profesori infectaţi creşte de la o zi la altă într-un ritm îngrijorător.

Mai mult decât atât, Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă dezacordul cu privire la abordarea Ministerului Educaţiei şi a Ministerului Sănătăţii, care, până la acest moment, nu au răspuns solicitării venite din partea elevilor reprezentanţi de a organiza o întâlnire de lucru, în cadrul căreia să fie aduşi la aceeaşi masă decidenţi, experţi în epidemiologie şi reprezentanţi ai membrilor comunităţii şcolare, în aşa fel încât să fie identificate soluţii la problemele întâmpinate în teritoriu şi să fie discutate

"Din nou, stânga nu ştie ce face dreapta în Guvernul României, motiv pentru care ne putem pune o legitimă întrebare referitoare la importanţa pe care autorităţile o acordă măsurilor ce trebuie adoptate în vederea asigurării siguranţei pentru milioane de elevi şi profesori. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie ca testarea cu teste non-invazive să continue, iar suspendarea acestui proces ar reprezenta o lipsă clară de responsabilitate din partea autorităţilor, în contextul în care vârful celui de-al cincilea val nici măcar nu a fost atins.", a declarat Robert Avram, preşedintele interimar al Consiliului Naţional al Elevilor.

FII VOCEA COLEGILOR TĂI!

CONSILIUL NAŢIONAL AL ELEVILOR