Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Adunarea Generală a UNCJR

În perioada 26-28 ianuarie a avut loc, la Braşov, Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România prezidată de preşedintele Adrian-Ioan Veştea.

La adunarea generală, alături de preşedinţii de consilii judeţene, au participat, din partea administraţiei publice centrale, prim-ministrul României Nicoale-Ionel Ciucă, preşedintele Curţii de Conturi Mihai Busuioc, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei Attila-Zoltan Cseke şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Tanczos Barna.

De asemenea, au participat din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei vicepreşedintele Mircea Man, din partea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vicepreşedinţii Alexandru-Nicolae Bociu, Nagy Laszlo Csutak şi directorul general al Apelor Române, Laszlo Barabas.

Preşedintele Adrian-Ioan Veştea a adresat un cuvânt de bun venit membrilor şi invitaţilor şi a mulţumit tuturor pentru implicarea în activitatea UNCJR, care este un partener în dialogul cu administraţia publică centrală privind problemele administraţiei publice locale.

În intervenţia sa, online, prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă a arătat rolul important pe care îl au consiliile judeţene în cadrul comunităţilor locale. Şeful executivului a asigurat, în continuare, menţinerea unui dialog deschis prin care să se identifice necesităţile pentru consolidarea reformelor necesare la nivelul administraţiilor publice locale.

Prim-ministrul a subliniat, de asemenea, importanţa concentrării pe absorbţia de fonduri europene, atât din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cât şi din programele europene din exerciţiul financiar 2021-2027.

Totodată, trebuie avut în vedere programul de investiţii în infrastructură "Anghel Saligny" prin care se crează oportunităţi autorităţilor publice locale de a depune proiecte de investiţii în comunităţile pe care le reprezintă.

Preşedintele Curţii de conturi Mihai Busuioc a prezentat auditul curţii de conturi pentru exerciţiul financiar al anului 2021 privind administraţia publică locală, precum şi strategia de viitor a activităţii Curţii de Conturi în relaţia cu structurile auditate, întărirea rolului activităţii de prevenţie pentru a nu se ajunge în situaţii de sancţionare asupra modului în care au fost cheltuite finanţele publice.

În cadrul activităţilor viitoare ale Curţii de Conturi se urmăreşte schimbarea percepţiei publice asupra funcţionării acestei instituţii, dorind să fie în primul rând un sprijin pentru autorităţile locale şi centrale ci nu doar o entitate de control.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) Attila-Zoltan Cseke a prezentat ţinta de absorbţie a Programului Operaţional Regional din programarea 2014-2020, pe care şi-o doreşte a fi de 100% până la sfârşitul anului 2023. Sens în care, a solicitat autorităţilor publice locale, beneficiari ai acestor finanţări europene, să întreprindă toate măsurile necesare, pentru ca împreună cu ministerul pe care îl conduce să poată fi rambursată întreaga finanţare europeană din acest program. Prin acţiunile sale, MDLPA urmăreşte dezvoltarea echilibrată a UAT-urilor pentru eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre acestea.

De asemenea, ministrul a atins teme de interes pentru autorităţile publice locale, printre care şi investiţiile din PNRR, respectiv creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice şi realizarea pistelor de biciclete prin programul "Euro Velo". Nu în ultimul rând, ministrul dezvoltării a adus la cunoştinţa preşedinţilor de consilii judeţene că depunerile de proiecte, pentru realizarea unor obiective de investiţii de interes local, finanţate atât din bugetul de stat, cât şi din fonduri europene, se vor realiza exclusiv în format digital, fiind creată o platformă dedicată beneficiarilor acestor proiecte.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna a adus în discuţie aspecte importante ale activităţii consiliilor judeţene privind protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor. Consiliile judeţene au un rol extrem de important în realizarea sistemelor integrate de gestionare a deşeurilor, cât şi în conştientizarea problemei la nivelul comunităţilor locale.

Mai mult, ministrul a prezentat programele de investiţii ce se derulează prin Autoritatea Fondului de Mediu (AFM), cât şi calendarul ghidurilor de finanţare unde UAT-urile sunt eligibile.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Mircea Man a prezentat, pe scurt, modalitatea de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale aşa cum se realizează în prezent şi cum urmează să se modifice în urma implementării dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 143/2020, în legislaţia secundară elaborată şi aprobată de ANRE.

Vicepreşedinţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alexandru-Nicolae Bociu şi Nagy Laszlo Csutak au prezentat prevederile actelor normative privind competenţele consiliilor judeţene în domeniul asigurării adăposturilor pentru câinii fără stăpân şi pentru animalele abuzate, precum şi pentru colectarea şi distrugerea carcaselor de animale nedestinate consumului uman de pe drumurile publice din raza unităţilor administrativ-teritoriale.

Directorul general al Apelor Române, Laszlo Barabas a prezentat proiectului "Watman - sistem informaţional pentru managementul integrat al apelor - etapa II" proiect propus de către AN "Apele Române" spre finanţare din fonduri externe nerambursabile, cât şi solicitarea de sprijin în vederea obţinerii cât mai curând posibil a certificatelor de urbanism (inclusiv a documentelor necesare obţinerii acestora) necesare implementării obiectivului proiectului, anume instalarea sirenelor de avertizare alarmare a populaţiei, în caz de dezastre.

Totodată, în cadrul adunării generale, în parteneriat cu Asociaţia Aeroporturilor din România, s-a desfăşurat un atelier de lucru cu tema "Viitorul serviciilor de navigaţie aeriană în Zona de Control de Aerodrom" pentru a identifica mecanismele juridice, administrative şi economie asigurând continuitatea serviciilor aeroportuare aflate în subordinea consiliilor judeţene.

În cadrul dezbaterilor preşedinţii consiliilor judeţene au ridicat mai multe probleme care necesită analiza şi identificarea de soluţii din partea administraţiei centrale, inclusiv modificarea unor acte normative cum ar fi: elaborarea şi aprobarea codului finanţelor publice locale, actualizarea standardelor de cost pentru asistenţa socială şi protecţia copilului, clarificarea unor aspecte privind decontarea transportului elevilor şi modificarea Legii 92/2007 privind serviciile de transport public local, completarea Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, modificarea legislaţiei privind ecarisajul.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înfiinţată în 1993, este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, ce reuneşte toate consiliile judeţene din România ca autorităţi ale administraţiei publice locale. UNCJR are scopul de a promova dezvoltarea economico-socială durabilă şi sustenabilă a unităţilor administrativ teritoriale.

Adrian-Ioan Veştea
preşedinte UNCJR / preşedinte CJ Braşov
[email protected]
https://www.uncjr.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.