Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

ASTRA VR, la finalul perioadei de implementare

Muzeul ASTRA derulează în perioada 1 februarie 2020 - 31 ianuarie 2022 proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3), finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

În cadrul proiectului, 13 obiecte etnografice au fost restaurate, clasate şi expuse într-un nou circuit expoziţional (ASTRA VR), care cuprinde trei monumente din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: Gospodăria de boştinar din Sebeşul de jos, Staulul şi Gospodăria de oier din Răşinari. În expoziţie sunt utilizate tehnologii multimedia de ultimă generaţie, poveştile obiectelor putând fi descoperite cu ajutorul a 20 de perechi de căşti VR, a unor sisteme audio şi de iluminat şi a unor secvenţe de benzi desenate. În perioada de implementare, aceasta a fost vizitată de aproximativ 9.000 de persoane.

Expoziţia a fost pusă în valoare şi prin derularea unui program cultural constituit din 21 de ateliere meşteşugăreşti şi gastronomice, reconstituiri şi târguri tematice, în care au fost implicaţi specialişti muzeali, meşteşugari şi producători locali. Programul a adus împreună 236 de actanţi şi 1.559 participanţi.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Muzeul din Sor Trondelag, Norvegia (MiST), care a avut un rol consultativ în ceea ce priveşte managementul patrimoniului şi oportunitatea utilizării tehnologiilor multimedia de ultimă generaţie în interpretarea patrimoniului etnografic.

"Proiectul ASTRA VR ne-a ajutat să obţinem nişte rezultate importante. Am readus în atenţia publicului patrimoniul din Muzeul ASTRA, expus într-un design regândit, cu metode de actualitate, care se adresează tuturor generaţiilor, în special celei tinere. Este vorba despre tehnologia VR, care a început să fie folosită în zona muzeală. Muzeul ASTRA este astfel un deschizător de drumuri în România, în această privinţă şi nu numai. Rezultatele pe care le-am anticipat, au fost atinse, sunt la dispoziţia publicului şi aşa vor rămâne. Nu avem restanţe din nici un punct de vedere.", a declarat Ovidiu Baron, director general-adjunct Muzeul ASTRA

"Obiectivul general al acestui proiect a fost de dezvoltare de metode inovative, valorizare şi comunicare a patrimoniului Muzeului ASTRA şi al judeţului Sibiu. Pentru realizarea acestui obiectiv am dezvoltat câteva activităţi care să ne ajute la îndeplinirea acestuia. Am avut de restaurat obiecte din patrimoniul Muzeului ASTRA, am organizat o expoziţie în trei locaţii diferite din muzeu, care a fost vizitată de public din vara anului trecut. După vernisajul expoziţiei, am organizat aici ateliere gastronomice, ateliere meşteşugăreşti, târguri tematice şi reconstituirea unor obiceiuri.", a declarat Diana Roman, Manager de proiect.

"ASTRA VR este într-adevăr o premieră absolută în România, într-un muzeu în aer liber. De cele mai multe ori vizitatorii nu au cum să ajungă la lucrurile pe care generaţii întregi de cercetători şi muzeografi le-au colecţionat. Este vorba despre detalii, impresii, poveşti de viaţă de la cei care le-au făurit şi utilizat până când au ajuns în muzeu. Noi am încercat să folosim toate acestea ca un canal nou de comunicare a acestor poveşti. ASTRA VR este o expoziţie caldă, umanizată. Un obiect expus aici devine un personaj real, care vorbeşte vizitatorilor prin tot bagajul, conţinutul cultural pe care îl are, pe voci diferite, pe culori diferite ca naraţiune. Realitatea virtuală oferă ocazia oricărui vizitator să fie o parte a trecutului şi să înţeleagă ce înseamnă pentru noi, specialiştii muzeului, aceste obiecte de patrimoniu.", a declarat Mirela Iancu, coordonator expoziţie.

"Am reuşit ca prin prezenţa antreprenorilor din Sibiu şi a actanţilor din comunitate, prezenţi în statisticile proiectului, să ne implicăm în dezvoltarea comunităţilor din judeţul Sibiu. Le-am adus aici şi le-am reconstituit în premieră obiceiurile. Am reuşit prin ASTRA VR să învăţăm, practic, meşteşugari şi practicanţi de îndeletniciri arhaice cum să înţeleagă spiritul antreprenorial. A fost o experienţă care a determinat şi implicarea mai multor tipuri de resurse, în momente de provocare, dar şi de mare bucurie. Acest tip de program poate genera abordări noi, viitoare.", a declarat Lucian Robu, Coordonator program cultural de valorificare a expoziţiei.

Rata de absorbţie a fondurilor a fost de 98,64%. Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde euro între 1994 şi 2014 şi 1,55 miliarde euro pentru perioada de finanţare 2014 - 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.