COD PORTOCALIU: 17-01-2022 ora 10 Intre 17 ianuarie, ora 16 – 18 ianuarie, ora 08 COD GALBEN: 17-01-2022 ora 10 Intre 18 ianuarie, ora 08 – 18 ianuarie, ora 20 se va semnala intensificări susținute ale vântului COD ROSU: 18-01-2022 Intre 00:45 si 05:00 se va semnala intensificări puternice ale vântului cu rafale care vor depăși 150...170 km/h, zăpadă puternic spulberată și troienită, vizibilitate redusă spre 0 m in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara;

Senatorul Angel Tîlvăr: "Guvernul trebuie să găsească urgent soluţii pentru creşterea puterii de cumpărare."

În condiţiile creşterii aberante a facturilor la energie electrică şi gaze naturale, dar şi ca urmare a inflaţiei galopante din anul 2021, puterea de cumpărare a românilor scade susţinut, cu efecte dramatice asupra nivelului de trai şi al calităţii vieţii.

Cu câteva luni în urmă, Oficiul European de Statistică, Eurostat, constata că, în România, riscul de sărăcie şi excluziune socială era de 35,8%. Un procent uriaş, care va creşte exponenţial, dacă nu vom adopta urgent măsuri ferme pentru protejarea populaţiei în faţa scumpirilor, atât la energie, cât şi la alimente, medicamente şi carburanţi.

Nu ne putem mulţumi cu sfaturi deconectate de realitate, precum îndemnuri la neplata facturilor, acţiuni care ar avea efecte negative tot asupra consumatorilor finali. Nu aşa face un stat responsabil. E nevoie de măsuri ferme şi sustenabile, şi de reforme structurale bazate pe realităţile economice şi sociale, care să rezolve cauzele acestei crize uriaşe care afectează însăşi funcţionarea societăţii, în ansamblu.

Îngrijorător este că rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,19% în luna decembrie, peste proiecţia BNR de 7,5%. În contextul în care Banca Naţională avertizează că inflaţia îşi va continua trendul ascendent în 2022, specialiştii PSD fac evaluări asupra impactului economic şi social al măsurilor propuse de alte state, analizează toate tipurile de măsuri care pot opri inflaţia şi creşterea preţurilor, luând în considerare modele din mai multe state europene.

Asta pentru că este important ca măsurile să aibă efect direct pentru populaţia afectată de scumpiri, pentru IMM-uri şi marile companii, dar şi pentru fermieri şi industria alimentară - cei care produc alimentele şi care se confruntă acum cu mari dificultăţi din cauza creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale.

Pachetul social impus de PSD odată cu intrarea la Guvernare nu îşi poate atinge obiectivul creşterii nivelului de trai în lipsa unei viziuni mai ample, care să ţină în frâu scumpirile, concomitent cu un control riguros, bazat pe lege, asupra mecanismelor de stabilire a preţurilor de către producătorii şi furnizorii de energie.

Acţiunile şi, mai ales, inacţiunea, au dus ţara într-o situaţie de criză, care reclamă acum abordări şi soluţii extraordinare, pe care PSD nu va ezita să le ia. Reducerea TVA la 5% pentru energia electrică pentru consumatorii casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh şi compensarea certificatului verde ,cogenerarea, reprezintă paşi posibili şi necesari, dar nu suficienţi, faţă de gravitatea situaţiei. Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, poate de la 1 februarie şi trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor, care doar ar frâna rezolvarea situaţiei.

Angel Tîlvăr
Senator PSD de Vrancea