COD PORTOCALIU: 17-01-2022 ora 10 Intre 17 ianuarie, ora 16 – 18 ianuarie, ora 08 COD GALBEN: 17-01-2022 ora 10 Intre 18 ianuarie, ora 08 – 18 ianuarie, ora 20 se va semnala intensificări susținute ale vântului COD ROSU: 18-01-2022 Intre 00:45 si 05:00 se va semnala intensificări puternice ale vântului cu rafale care vor depăși 150...170 km/h, zăpadă puternic spulberată și troienită, vizibilitate redusă spre 0 m in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara;

PSD este conştient de criza care se prefigurează în urma scumpirii energiei drept pentru care consideră că "bulgărele" facturilor mari nu trebuie lăsat să se transforme într-o avalanşă care să măture tot. De aceea trebuie luate măsuri excepţionale pentru a apăra confortul economic al românilor, iar partidul nostru nu ezită să ofere soluţii în vederea obţinerii acestui deziderat.

În acest sens considerăm că măsurile anunţate de guvern - reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh şi compensarea certificatului verde şi a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic faţă de gravitatea situaţiei.

În opinia noastră, credem că măsurile amintite ar avea impactul scontat dacă aplicarea lor s-ar face de la 1 februarie şi totodată, trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor. De asemenea, trebuie introduse sancţiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării şi compensării.

În altă ordine de idei, este imperios necesar ca măsurile de susţinere cât şi cele de eliminare a birocraţiei inutile să se extindă şi asupra IMM-urilor şi companiilor. Acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri, ateliere, depozite, hale de producţie etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare.

Ideea esenţială pentru care insistă PSD este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocraţie stupidă, iar efectele să se vadă rapid pentru ca povara facturilor majorate să devină suportabilă.

Pe de altă parte PSD atrage atenţia că România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauze liberalizării haotice a pieţei, decisă de guvernele de dreapta. Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD nu s-ar fi ajuns la actuala situaţie limită.

În aceste condiţii apostolii şi artizanii liberalizării cu orice chip, precum domnii Florin Cîţu sau Virgil Popescu, care propovăduiau că libera concurenţă va duce la scăderea preţurilor, cel mult la menţinerea lor, ar trebui măcar să tacă, dacă ar avea puţină decenţă. Să se uite la ce drame au provocat, să plece capul, să recunoască cât de mult s-au înşelat şi să tacă! Românii n-au nevoie de tupeu şi de noi lecţii de la cei care s-au dovedit rupţi complet de realitate. Au nevoie de soluţii!

Senator, Ioan Stan