COD PORTOCALIU: 17-01-2022 ora 10 Intre 17 ianuarie, ora 16 – 18 ianuarie, ora 08 COD GALBEN: 17-01-2022 ora 10 Intre 18 ianuarie, ora 08 – 18 ianuarie, ora 20 se va semnala intensificări susținute ale vântului COD ROSU: 18-01-2022 Intre 00:45 si 05:00 se va semnala intensificări puternice ale vântului cu rafale care vor depăși 150...170 km/h, zăpadă puternic spulberată și troienită, vizibilitate redusă spre 0 m in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în Benelux printr-o Expoziţie de carte-obiect găzduită de Galeria ICR Bruxelles, în perioada 14 ianuarie - 15 februarie 2022, un proiect organizat cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi promovat în parteneriat cu misiunile diplomatice ale României în Benelux.

Expoziţia cuprinde "Manuscrisele Mihai Eminescu", serie editată de Academia Română şi coordonată de academicianul Eugen Simion, alături de volume din Colecţia Opere Fundamentale - Nicolae Iorga, I.L. Caragiale, Şerban Cioculescu, precum şi cărţi bilingve (română - franceză), albume Eli Lotar, Genica Athanasiou, Mihai Eminescu - Poemes, Tudor Arghezi - Entre deux Nuits - Poemes choisis, alături de lucrări de artă vizuală semnate de artişti români precum Lada de zestre - Gabriela Naftanailă Levenţu, Periplu II - Mădălina Stan, Cartea rădăcinilor - Ana Maria Rugescu, Cartea familiei reunite - artist Victoria Ţăroi, Acces to the past - artist Claudiu Cojocaru.

Curatorul proiectului este prof. univ. dr. Ioan Cristescu, manager MNLR, filolog, scriitor, critic de teatru, autor al numeroase lucrări şi studii ştiinţifice, un experimentat creator de evenimente literare şi un promotor al culturii scrise, al dramaturgiei şi plasticii româneşti, expert atestat în domeniile manuscriselor de valoare, cărţii vechi şi timbrelor. Ioan Cristescu a căutat să dezvolte o relaţie interactivă cu publicul MNLR prin lansarea platformei online "culturaindirect" şi prin proiecte de implicare socială şi deschiderea muzeului spre zone defavorizate.

În contextul organizării în parteneriat a expoziţiei de la Galeria ICR Bruxelles, Ioan Cristescu a precizat: "Apropierea dintre arta plastică şi arta scrisului, sau a lecturii, pe care o reprezintă cartea, nu constituie o noutate şi nici o ciudăţenie. E mai degrabă o formă superioară de transmitere a unui mesaj, acela că produsul carte-obiect poate fi citit şi recitit nu neapărat într-un limbaj univoc, şi, cu siguranţă, nu poate fi ignorat. Cartea-obiect se priveşte, se contemplă, se admiră şi, totodată, privitorul poate descifra în ea un mesaj subtil: citeşte, păstrează şi nu ignoră cărţile.

"ŤToate-s vechi şi nouă-s toateť, citim într-unul din manuscrisele lui Mihai Eminescu publicate de Academia Română şi expuse în aceste zile la Galeria ICR Bruxelles. Unul dintre cele mai frumoase şi mai citate versuri din limba română, un mesaj pe care ni-l trimite peste timp marele poet, înainte de a ne preveni că ŤViitorul şi trecutul/Sunt a filei două feţeť. În contextul Glossei, din care fac parte, sunt cuvinte care par să ne îndemne la o detaşare emoţională faţă de provocările prezentului, faţă de tribulaţiile sau fervorile zilei, orei sau clipei. Dar, ca orice operă de artă, nici aceste stihuri, nici Glossa în ansamblul ei nu impun o desluşire Ťfără restť: dualităţile pe care le evocă lasă loc şi pentru o interpretare în cheie pozitivă. După cum Ťce e val, ca valul treceť, nimic statornic nu se sprijină pe aer. Pentru orice ridicăm, pornim întotdeauna de la ceva ce deja avem: un sol, materiale, o cunoaştere a principiilor şi parametrilor construcţiei. Este spiritul pe care-l regăsim evidenţiat, într-o perioadă în care organizarea evenimentelor culturale cu public este încă incertă în capitala Belgiei, de o iniţiativă precum Expoziţia de carte-obiect găzduită de Galeria ICR Bruxelles, un proiect ce a căpătat contur prin suportul necondiţionat primit din partea Muzeului Naţional al Literaturii Române, un partener de drum lung către care merge întreaga noastră gratitudine." - Conf. Univ. Dr. Liliana Ţuroiu, Director ICR Bruxelles

Muzeul Naţional al Literaturii Române, un autentic tezaur literar, deţine peste 300.000 de piese, organizate în 300 de colecţii (sec. XV-XX), cuprinzând manuscrise ale scriitorilor români, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu şi mulţi alţii. De asemenea, muzeul deţine manuscrise valoroase ale unor scriitori străini: M. Proust, Th. Mann, Paul Valery, G. Papini, G. Ungaretti, etc. Colecţiile sunt completate de cărţi vechi şi rare, documente istorico-literare, lucrări de artă plastică (grafică, pictură, sculptură), periodice, obiecte şi mobilier memorial, fotografii, înregistrări audio-video.

Expoziţia de carte-obiect găzduită de Galeria ICR Bruxelles este prezentată online, în data de 14 ianuarie, pe canalele de comunicare ale ICR Bruxelles, ale Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos şi Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului.

Întâlnirile de lucru cu reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ai partenerilor de proiecte din Benelux vor fi întregite, prin vizitarea expoziţiei. În timpul desfăşurării proiectului (ianuarie - februarie a.c.), ICR Bruxelles va invita o serie de personalităţi marcante din Benelux să viziteze expoziţia ce are loc la sediul ICR Bruxelles din Rue Gabrielle 107, Bruxelles, din cadrul Galeriei ICR Bruxelles, în vederea continuării promovării creaţiei literare şi a patrimoniului cultural românesc.

Într-o perioadă ce rămâne incertă în privinţa posibilităţii organizării de evenimente cu public în galerii de artă sau muzee, acest proiect asigură o continuitate a prezenţei creatorilor români în capitala Belgiei, oferind un cadru adecvat dialogului în plan cultural şi un spaţiu propice pentru o serie de evenimente conexe, online sau fizice, la sediul reprezentanţei.

Proiectul se încadrează în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Român de la Bruxelles pentru a sărbători Ziua Culturii Naţionale şi este menit să pună în valoare contribuţia şi rolul oamenilor de artă şi al instituţiilor de profil din România la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii europene şi universale. De asemenea, evenimentele contribuie la menţinerea vizibilităţii şi prestigiului reprezentanţei ICR Bruxelles şi ale partenerilor săi, pe scena culturală din spaţiul de referinţă.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.