Ziua Culturii Naţionale 2022, sărbătorită la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu

Vineri, 14 ianuarie 2022, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu a găzduit seria de evenimente şi activităţi prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale, organizate de bibliotecarii astrişti. La deschiderea activităţilor au luat cuvântul Ioan Mihail Cruciat, manager interimar şi Ana Coca, bibliotecar la Compartimentul Carte pentru Copii şi Tineret.

Anul acesta, iubitorii de carte au avut parte de o sesiune de lectură publică, pe parcursul căreia au fost citite fragmente din opere ale unor scriitori români. În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naţionale şi omagierii poetului Mihai Eminescu, au avut ocazia să participe tinerii creativi cu nevoi speciale Alexandra Calboreanu, Adrian Iagăru şi George Paraschiv, din cadrul Centrului de Cercetare "Mai Uman Sibiu", împreună cu elevii Ana-Maria Ciuştea şi Petru Lungu Maniu, ai trupei "Art Attack", din cadrul Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu". Tinerii creativi au fost coordonaţi de Aleksandra Vonica, cercetător şi membru fondator al Centrului, iar elevii actori au fost îndrumaţi de Johanna Adam, actriţă. O parte din momentul dedicat lecturii publice a avut şi o secţiune în care tinerii creativi cu nevoi speciale au recitat poezii din operele lui Mihai Eminescu şi Ion Minulescu, împreună cu elevii actori, reuşind astfel să creeze un spaţiu artistic de incluziune socială.

Bibliotecarele Delia Berar şi Ana Coca au lecturat poezii semnate de Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Radu Stanca şi fragmente din aforismele lui Constantin Brâncuşi. A urmat apoi, un moment susţinut de elevi ai Colegiului Naţional "Octavian Goga" Sibiu, care au citit din opera celui mai mare poet român, Mihai Eminescu.

Irina Racoviţan, bibliotecar la Compartimentul Informare Bibliografică şi Documentare a prezentat lucrarea "Calendar Cultural Sibian 2022", una dintre cele mai longevive publicaţii ale Bibliotecii ASTRA. Autoarea a descris amănunţit metodele de cercetare şi etapele parcurse în vederea alcătuirii acesteia, evidenţiind date istorice şi personalităţi culturale care sunt în centrul atenţiei anul acesta: Eugene van Itterbeek, profesor şi scriitor, memorandiştii Nicolae Cristea, Iuliu Coroianu, Patriciu Barbu, Vasile Lucaciu, dr. Ion Raţiu, fiind, de asemenea, menţionaţi Augustin Bunea, Francisc Hossu Longin, Alexandru Vaida-Voevod, dar şi cunoscuţii intelectuali astrişti Andrei Bârseanu, Ioan Hannia, istoricul Andrei Oţetea, Octavian Codru Tăslăuanu, Vasile Goldiş, Aurel C. Popovici, Iacob Bologa, Gheorghe Mocioni, Horia Petra Petrescu. Au fost evidenţiate sursele de informare utilizate pentru realizarea volumului şi câteva evenimente semnificative din istoria oraşului Sibiu aniversate în anul 2022: deschiderea primului spital atestat în 1292, deschiderea primului muzeu din România, Muzeul Naţional Brukenthal (1817), înfiinţarea Colegiului iezuiţilor (1692) şi deschiderea Băncii Albina din Sibiu (1872).

Vernisajul expoziţiei "Viaţă culturală sibiană în perioada interbelică", realizată de dr. Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecţii Speciale, a avut loc în prezenţa unui public interesat să descopere mărturii ale efervescenţei culturale din perioada cuprinsă între 1924 şi 1935, în oraşul Sibiu. Materialele prezentate făceau parte din strategia de promovare a spectacolelor şi evenimentelor de la acea vreme: reprezentaţii teatrale, concerte simfonice, spectacole folclorice, şezători culturale şi reuniuni literare care au avut loc la Teatrul Orăşenesc Sibiu, Sala Unicum, Sala Thalia şi Sala Mare a Prefecturii Sibiu. Artiştii prezenţi pe scena sibiană veneau din teatre de stat sau companii private. Sunt expuse, de asemenea, periodicele "Cuvântul Poporului" (1932), "Telegraful Român"(1929, 1933) şi "Tribuna" (1934) care cuprind cronici ale evenimentelor prezentate în expoziţie, acestea reflectând preocupările locuitorilor oraşului Sibiu pentru cultură şi educaţie în perioada interbelică.

În egală măsură, pasionaţii de lectură au prilejul de a admira expoziţia "Autori români contemporani, apreciaţi de publicul sibian", în care sunt cuprinse volume din colecţia Compartimentului Împrumut Carte pentru Adulţi. Ambele expoziţii rămân deschise publicului larg până la sfârşitul lunii ianuarie a anului în curs.

A urmat apoi prezentarea cărţilor "Povestiri din suflet de copil" şi "O călătorie în Lumea Calităţilor şi a Defectelor" de Ruxandra Orga-Dumitriu, elevă în clasa a VII-a, la Şcoala Gimnazială "Regina Maria" Sibiu. Întâlnirea a fost moderată de Ana Coca, bibliotecară la Compartimentul Carte pentru Copii şi Tineret. Susţinută cu entuziasm de părinţi şi elevi ai şcolii la care învaţă, tânăra şi înzestrata autoare a citit fragmente din aceste volume, bucurându-se de atenţia şi aprecierea numerosului public prezent. Cei mai mici dintre spectatori au fost impresionaţi de întâmplările prezentate în povestea "Alexandru cel cu suflet bun". Pentru a aduce valorile în care crede şi pasiunea pentru lectură mai aproape de copii, Ruxandra a ales, împreună cu familia sa, să doneze zece dintre cărţile sale Bibliotecii ASTRA Sibiu.

În ultima parte a evenimentului, actorul şi muzicianul Lucian Dragotă şi tinerii care participă la Atelierele de dezvoltare personală prin actorie, organizate de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, au oferit publicului un moment teatral viu şi dinamic. Aceştia au interpretat cu talent şi exuberanţă fragmente din piesele lui Ion Luca Caragiale, "O noapte furtunoasă" şi "O scrisoare pierdută", şi poeme de Mihai Eminescu. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de muzică susţinut de Lucian Dragotă care a interpretat piese de muzică folk, pe versuri de Adrian Păunescu şi Mircea Micu.

Mulţumim tuturor celor care au făcut posibilă desfăşurarea activităţilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale: colaboratori şi participanţi, utilizatori ai bibliotecii publice sibiene, susţinători ai participanţilor la eveniment.

Proiectele şi activităţile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu se desfăşoară cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.