BULETIN DE PRESĂ

Până astăzi, 5 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.786.036 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID - 19), dintre care 10.462 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.701.727 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 916 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19), dintre care 15 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distribuţia pe judeţe a cazurilor per total şi a celor noi o regăsiţi în tabelul de mai jos.

Nr.
44. Cazuri noi
nealocate pe judeţe 10871* -198

TOTAL 1.786.036 916

* Referitor la "cazurile noi nealocate pe judeţe", facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate şi centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică şi atribuite cazurile pozitive judeţului/localităţii de care aparţin persoanele infectate.

** În ceea ce priveşte cazurile din străinătate, acestea sunt cazuri ale unor cetăţeni care au venit în România fiind infectaţi în alte ţări. Aceste cazuri au fost cuprinse în totalul cazurilor noi nealocate pe judeţe.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcţiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului Bucureşti şi al judeţelor.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 117 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuţia pe judeţe a acestor cazuri o regăsiţi în tabelul de mai jos.
Nr.
41 Vaslui 2
42 Vrancea 0

Total 117

Până astăzi, 57.099 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS - CoV - 2 au decedat.

În intervalul 04.12.2021 (10:00) - 05.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 78 de decese (53 bărbaţi şi 25 femei), din care 5 anterioare intervalului de referinţă, ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Harghita, Ilfov, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Sălaj, Sibiu şi Vâlcea.

Dintre cele 78 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 la categoria de vârstă 70-79 ani şi 26 la categoria de vârstă peste 80 ani.

71 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 5 pacienţi decedaţi nu au înregistrat comorbidităţi, iar pentru 2 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

Au fost raportate 5 decese anterioare intervalului de referinţă, survenite în judeţele Arad, Mureş, Neamţ şi Vâlcea, 1 în luna septembrie 2021, 3 în luna octombrie 2021 şi 1 în luna noiembrie 2021. În intervalul de referinţă au fost raportate 73 de decese.

Din totalul de 78 de pacienţi decedaţi, 68 erau nevaccinaţi şi 10 vaccinaţi. Cei 10 pacienţi decedaţi vaccinaţi aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 30-39 ani şi peste 80 de ani. 9 dintre pacienţii vaccinaţi care au decedat prezentau comorbidităţi, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidităţi.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.684. Dintre acestea, 910 sunt internate la ATI. Dintre cei 910 pacienţi internaţi la ATI, 80 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienţilor internaţi, 107 sunt minori, 102 fiind internaţi în secţii şi 5 la ATI.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 10.773.807 teste RT-PCR şi 5.392.374 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.244 teste RT-PCR (3.578 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 4.666 la cerere) şi 10.840 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 26.559 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.857 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 48.256 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 45 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.224 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ziua de 4 decembrie, 2.422 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 528.825 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetăţenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaţionalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecţie sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, şi repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, 23.803 cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu SARS - CoV - 2 (coronavirus): 2.553 în Italia, 16.947 în Spania, 200 în Marea Britanie, 132 în Franţa, 3.125 în Germania, 97 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 11 în SUA, 8 în Suedia, 146 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 75 în Elveţia, 5 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Bulgaria, 28 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 9 în Emiratele Arabe Unite, 17 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 12 în Republica Coreea, 2 în Bosnia şi Herţegovina, 2 în Serbia, 8 în Croaţia, 6 în Portugalia, 6 în Polonia şi câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federaţia Rusă, Finlanda, Kuweit şi Nigeria. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 197 de cetăţeni români aflaţi în străinătate, 38 în Italia, 19 în Franţa, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveţia, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran unul în Polonia, unul în Bulgaria, unul în Nigeria şi unul în Turcia, au decedat.

Dintre cetăţenii români confirmaţi cu infecţie cu noul coronavirus, 798 au fost declaraţi vindecaţi: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franţa, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia şi unul în Argentina.

Notă: aceste date sunt obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autorităţile competente din statele de reşedinţă, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetăţenii români din străinătate.

Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor şi este valabilă pentru apelurile naţionale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 - 20.00. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situaţia privind infectarea cu virusul SARS - CoV - 2 la nivel european şi global:

În intervalul 25 noiembrie 2021 - 2 decembrie 2021, au fost raportate 47.185.126 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania şi Germania.

Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate şi numărul cetăţenilor decedaţi, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andorra, cât şi la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAŢI
Regatul Unit 10.845.492 (+301.423) 144.775 (+848)
Franţa 7.725.114 (+241.832) 119.227 (+522)
Spania 5.174.720 (+62.878) 88.080 (+176)
Italia 5.043.620 (+89.035) 133.931 (+516)
Germania 5.977.208 (+403.452) 102.178 (+2059)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAŢIE GLOBALĂ LA 2 DECEMBRIE 2021

CAZURI CONFIRMATE DECEDAŢI
261.812.322 (+3.907.307) 5.209.959 (+46.350)

* Datele referitoare la numărul persoanelor vindecate, raportate zilnic în mod defalcat pe state şi la nivel global, au încetat să fie prelucrate şi comunicate de către centrul specializat în agregarea datelor de acest tip, respectiv Johns Hopkins CSSE.

** Datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 25 noiembrie 2021 - 2 decembrie 2021.

*** CEPCB precizează că actualizările la nivel naţional sunt publicate pe coordonate diferite de timp şi procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanţe între datele zilnice publicate de state şi cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică