COD GALBEN: 28-11-2021 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Harghita;

Facultatea de Arte şi Design deschide două expoziţii în premieră, în România: Bienala Interfoto şi Facet of AGI

Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara îmbogăţeşte agenda culturală a timişorenilor cu o serie de evenimente dedicate artei digitale şi fotografiei.

Expoziţia Facet of AGI, realizată de Gupul Obvious, este o premieră naţională, bazată pe studiul unor măşti africane, ce poate fi văzută în Mansarda Facultăţii de Arte şi Design. Expoziţia a debutat cu o conferinţă în prezenţa membrilor grupului şi a directorului Institutului Cultural Francez din Timişoara, Tilla Rudel. Tot în această săptămână, Facultatea de Arte şi Design invită timişorenii la Infocentrul din Bastionul Theresia, la ediţia 2021 a evenimentului fotografic propus prin Bienala Interfoto.

Noile paradigme digitale sunt tot mai prezente în viaţa noastră cotidiană. Artele vizuale sau aplicate nu fac excepţie şi, prin anumiţi exponenţi, profită de aceste oportunităţi. Realitatea virtuală, augmentată sau inteligenţa artificială sunt instrumente futuriste, dar tot mai frecventate de creativitatea vizuală. În acest context, Grupul Obvious este lider în asamblajul inteligenţă artificială & artă vizuală, cu rezultate absolut impresionante. Confirmarea acestui demers rezultă din recunoaşterea la nivel internaţional: Muzeul Hermitage, Aiiiii Art Center Shanghai, Lebenson Gallery, Haus der Kunst Munich şi altele.

Considerată în 2012 drept cea mai amplă expoziţie de fotografie, având un caracter cu preponderenţă internaţional, INTERFOTO 2021 propune o nouă abordare. Cercetarea ştiinţifică din domeniul fotografiei este tema din acest an, astfel că imaginile din expoziţie vor reflecta parcursul academic al fiecărui participant, metamorfozele fotografiei de la disciplină, la metodologie, fotografia ca reflecţie asupra vieţii şi, nu în ultimul rând, arta fotografică. Ediţia din acest an a debutat cu un workshop de fotografie analogică, susţinut de Mădălin Mărienuţ şi Silvia Trion, lectori universitari în cadrul Facultăţii de Arte şi Design Timişoara (UVT), alături de Benjamin Bledea (Alumni UVT) şi Alexandra Costea (studentă anul III).

În perioada 22-30 noiembrie, la Centrul Multifuncţional Bastion are loc expoziţia studenţilor secţiei Fotografie, Videoprocesarea Computerizată a Imaginii de la Facultatea de Arte şi Design, iar în perioada 20-30 decembrie pe simeze vor expune cadrele didactice ale facultăţii, alături de profesori de la UAD Cluj Napoca, Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Oradea şi Facultatea de Design/UAV Arad.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea a declarat: Facultatea de Arte şi Design a fost în mijlocul comunităţii în ultimele luni cu nenumărate evenimente artistice dedicate timişorenilor. În această săptămână, oferta culturală a artelor vizuale din Timişoara este îmbogăţită considerabil cu două expoziţii consistente, inedite, ce sunt o premieră la noi în ţară. La UVT, Cultura este Capitală, iar artele vizuale sunt un reper în capitala noastră, a cărei ofertă culturală pune laolaltă, într-o manieră efervescentă şi originală, toate domeniile artistice. Îi aşteptăm pe timişoreni să viziteze cele două expoziţii.

INFO: alăturăm şi o galerie foto din cadrul evenimentelor de arte vizuale AICI.

Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timişoara