COD GALBEN: 08-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local, ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Buzău;

UBB rămâne prima universitate din ţară şi în 2021

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) îşi menţine poziţia, rămânând prima universitate a ţării pentru al şaselea an consecutiv în Metarankingul Universitar-2021, dat publicităţii joi, 25 noiembrie 2021, de Asociaţia Ad Astra a Cercetătorilor din România
(https://ad-astra.ro/2021/11/24/a-fost-finalizat-exercitiul-national-de-metaranking-universitar-2021/).

Metarankingul Universitar reuneşte rezultatele din mai multe rankinguri internaţionale ale universităţilor, în această analiză fiind analizate şi combinate 11 rankinguri internaţionale acreditate de IREG Observatory (https://ireg-observatory.org/en/), în care universităţile româneşti ocupă poziţii diferite de la un ranking la altul, în funcţie de nuanţele din indicatorii folosiţi în clasificare, Metarankingul Universitar având rolul de a identifica paternuri relativ stabile în poziţionare. Detaliile complete pot fi consultate accesând linkul https://ad-astra.ro/wp-content/uploads/2021/11/Metarankingul-Universitar-2021-Final-2.pdf.

"Evident, mă bucur că am reuşit să rămânem prima universitate a ţării - iată, şase ani la rând, deşi cu fluctuaţii, e drept minimale -, dar observ o dinamică mare a multor universităţi din România, dinamică care generează o competiţie sănătoasă între universităţile româneşti. De asemenea, mă bucur să văd progrese ale universităţilor româneşti, deşi, cine le ştie citi trebuie să rămână îngrijorat (alţii, din afară, cresc mai repede şi mai mult ca noi, iar noi ne adunăm într-o zonă tot mai omogenă, dar nepoziţionată încă foarte competitiv). Pentru mine rankingurile sunt importante nu în primul rând pentru mesajul public, deşi şi acesta contează într-o anumită măsură rezonabilă, ci mai ales pentru analizele interne pe care le putem face prin raportare la benchmark-uri internaţionale, susţinând astfel politici academice bazate pe dovezi (evidence-based). Iar la UBB am făcut şi facem mereu astfel de analize, pentru a ne realiza cât mai bine misiunea academică", declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

***

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani - 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şase ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor.

În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate "world-class" (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene "world-class/research-intensive", iar din 2021 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB