COD GALBEN: 02-12-2021 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăși 90...110 km/h, transport de zăpadă ce va determina scăderea vizibilității in Județul Suceava, Județul Neamţ; COD GALBEN: 02-12-2021 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala la altitudini de peste 1600 metri, intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 75...85 km/h in Județul Covasna; COD GALBEN: 02-12-2021 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului care la rafală vor atinge și depăși 90...100 km/h, transport de zăpadă care determină scăderea vizibilităţii in Județul Cluj; COD GALBEN: 02-12-2021 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala la altitudini de peste 1600 metri, intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 80...90 km/h in Județul Bacău, Județul Vrancea;

Comunicat de presă - Fundaţia Special Olympics România

Sportul adaptat virtual: Campionate de Fitness Unificat şi Alergare Individuală, soluţiile găsite de Fundaţia Special Olympics România pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale

- Peste 500 de tineri cu şi fără dizabilităţi intelectuale, implicaţi în activităţi sportive -

Bucureşti, 25 nov 2021 - Fundaţia Special Olympics România a dat startul, începând cu 22 noiembrie a.c., unui nou Campionat Virtual de Fitness Unificat, eveniment desfăşurat în cadrul proiectului şcoala Generaţiei Unificate. Acesta se desfăşoară în intervalul 22 noiembrie - 15 ianuarie, cu participarea elevilor din şcolile Generaţiei Unificate partenere ale proiectului din judeţele Bacău, Brăila, Galaţi. Participă, de asemenea, persoane cu dizabilităţi intelectuale de la şcolile Speciale sau Organizaţii Neguvernamentale din judeţele menţionate.

Campionate similare au avut loc anul trecut şi în primăvara anului 2021 în şcolile partenere din judeţele Hunedoara, Bucureşti, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Mureş şi Constanţa. Elevii din şcolile de masă fac echipe virtuale cu sportivi Special Olympics România şi execută, împreună (dar separat), acelaşi tip de exerciţii, arbitrate apoi de specialişti. Competiţiile se încheie cu ceremonii de premiere online, iar medaliile şi diplomele de participare le primesc prin curier.

Un alt tip de mişcare propus în cadrul acestui proiect educaţional, desfăşurat în 2020 în 18 şcoli unificate şi în 2021 în 79 de şcoli este cel de Alergare Individuală. Sub sloganul 'Alergăm pentru Incluziune!', evenimentul se desfăşoară în perioada 1 noiembrie - 19 Decembrie şi va beneficia, de asemenea, de o ceremonie de premiere online în luna ianuarie 2022. Cum se desfăşoară o astfel de competiţie? Fiecare elev aleargă (în ritmul potrivit pentru el, fără să se forţeze) în spaţiul ales de el: în parc, în zone din afara oraşului, pe piste de atletism, etc. Participanţii folosesc o aplicaţie de monitorizare a paşilor şi aleargă diverse distanţe, în funcţie de vârsta elevilor: 500 m, 1 km, 3 km, 5 km. Despre cum s-a desfăşurat proiectul anul trecut, detalii, aici.

'Ne-am dorit ca şi anul acesta să putem face sport şi să ne putem vedea VIRTUAL la un eveniment sportiv Special Olympics. Realitatea noastră a devenit într-un timp scurt foarte diferită, în condiţiile pandemiei globale; totuşi BRAVII cu dizabilităţi intelectuale îşi doresc să facă mişcare într-o formă sportivă. Ne-am adaptat la o realitate cu conexiune la Internet si vizibilitate online pe un ecran de laptop, tabletă sau telefon. întrecerea înseamnă acum executarea cât mai corectă a unor exerciţii individuale de fitness/gimnastică. Această competiţie reprezintă încercarea noastră, a tuturor, de a ne adapta la instrumente virtuale care să redea sportivilor Special Olympics dar şi elevilor din şcolile de masă entuziasmul întrecerii sportive şi bucuria câştigării unei medalii' - a declarat Viorel Mocanu, director sportiv Special Olympics România.

Cele două evenimente sportive au şi componentă educaţională şi de Incluziune, despre care Emilia Ispas, director de programe educaţionale al Fundaţiei Special Olympics România spune că:

'Pentru noi a fost crucială adaptarea la noile condiţii generate de pandemie şi să ne gândim la soluţii potrivite pentru comunitatea noastră. în acelaşi timp a fost nevoie să ne luăm răgazul de a ne gândi şi de a asculta nevoile oamenilor pentru care lucrăm. A fost foarte important să ne dăm seama de faptul că oamenii îşi doresc să aibă oportunităţi de a face mişcare, chiar dacă o fac cu ajutorul tehnologiei. Nu este mereu uşor dar pas cu pas ajungem la oameni, pentru că în spatele oricărui dispozitiv electronic este o persoană care îşi doreşte să facă mişcare şi care vrea să facă parte din lumea campionilor Special Olympics!'

Fundaţia Special Olympics România a început, din 24 noiembrie, o Competiţie Virtuală de Baschet şi Fotbal Unificat, BRAVI & LEO Mereu Prieteni, cu parteneri ai cluburilor LEO din Bucureşti (2 cluburi, peste şi sub 18 ani), Deva, Orăştie, Constanţa, Galaţi, Târgu - Mureş, Bistriţa, Vâlcea. Proiectul este finanţat în cadrul programului Special Olympics Unified Sports de către Special Olympics International prin intermediul Lions Clubs International Foundation.

O altă modalitate de adaptare a sportului şi evenimentelor, pe lângă cele virtuale, este cea de restrângere a competiţiilor şi desfăşurarea şi notarea lor la faţa locului, de către profesorii/antrenorii/kinetoterapeuţii implicaţi. Aşa au început să se desfăşoare, în această toamnă, competiţiile din proiectul 'Incluziunea prin sport a copiilor cu dizabilităţi intelectuale' (până acum au avut loc competiţii la Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă -CSEI- nr 2. Târgu Mureş şi la CSEI nr 3, Reghin). Proiectul este finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin fondurile EEA şi Norway Grants Fund for Regional Cooperation. Este implementat de Fundaţia Motivation România.

În parteneriat cu Fundaţia Globalworth se desfăşoară, din 17 noiembrie până în 3 decembrie, în şase centre rezidenţiale şi de plasament din ţară - 'Campionatul de Fitness şi Zâmbete', acolo unde tinerii se antrenează de cinci luni cu antrenorul virtual, prin soluţia digitală de sport la distanţă pusă la dispoziţie prin finanţarea Globalworth.

Acestea sunt doar câteva din soluţiile şi evenimentele sportive adaptate puse la dispoziţia persoanelor cu dizabilităţi intelectuale de Fundaţia Special Olympics România. Pandemia a determinat Fundaţia să se adapteze şi să continue într-o altă formă proiectele desfăşurate în mai multe oraşe ale ţării. Bucuria tinerilor şi a părinţilor ne arată că eforturile nu sunt în zadar.

Despre proiectul #ScoalaGeneratieiUNIFICATE
Fundaţia Special Olympics din România implementează proiectul educaţional Unified Champion Schools - şcoala Generaţiei Unificate în 240 de şcoli de masă, pe parcursul a patru ani (2020 - 2024). Proiectul promovează acceptarea, respectul şi toleranţa în şcoli, contribuind major la crearea un mediu şcolar inclusiv pentru elevii cu şi fără dizabilităţi aducând know-how şi o percepţie pozitivă asupra diversităţii. Despre cei trei piloni ai programului, detalii aici.

Proiectul #ScoalaGeneratieiUnificate este finanţat de Înălţimea Sa Şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Prinţul Moştenitor al Abu Dhabi prin Special Olympics International.

#GeneratiaUnificata #HaiBRAVII #UnifiedChampionSchools #CampioniiIncluziunii #PlayUnified #inclusionworks

Despre Fundaţia Special Olympics din România:
Fundaţia Special Olympics România îşi doreşte, încă de la înfiinţarea sa din 2003, să ajungă la cât mai multe dintre persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi familiile lor prin competiţii, cursuri, evaluări ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri şi prin soluţii sustenabile pentru creşterea angajabilităţii persoanelor adulte cu dizabilităţi intelectuale.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site şi pe canalele de comunicare Facebook, Instagram, Linkedin, Youtube.

Contact: Oana Grecea
PR & Comunicare