COD GALBEN: 28-11-2021 Intre 08:00 si 10:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Dolj; COD GALBEN: 28-11-2021 Intre 08:00 si 10:00 se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Harghita;

Sancţiuni - amenzi: 100.000 de lei - Naşul TV; 5.000 de lei - România TV

Întrunit în şedinţele publice din 23, 24 şi 25.11.2021, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a autosesizării şi a sesizărilor primite pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri în cadrul cărora au fost abordate teme legate de pandemia de Covid-19. Au fost monitorizate emisiuni din perioada 01 - 19.10.2021, difuzate de 10 posturi de televiziune: Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea Plus, România TV, Naşul TV, Metropola TV, eStrada TV, Inedit TV şi Aleph News.

În şedinţa publică din data de 25.11.2021, constatând încălcări ale legislaţiei audiovizuale de către doi dintre radiodifuzori, CNA a decis aplicarea următoarelor sancţiuni:

* amendă de 100.000 de lei postului Naşul TV pentru încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi a prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b), art. 40 alin. (5) şi ale art. 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. La stabilirea cuantumului sancţiunii, membrii Consiliului au ţinut cont de gravitatea faptei şi de efectele acesteia, precum şi de sancţiunile primite anterior pe o perioadă de un an de şi de modul în care postul Naşul TV s-a raportat la acestea. Printre titlurile afişate pe ecran: "Credeţi că oamenii nevaccinaţi vor rămâne fără niciun drept în societate?"; "Medicii care au alte păreri decât cele oficiale, daţi afară din sistem!"; "De ce credeţi că se fac vaccinuri fără testări înainte?";

* amendă de 5.000 de lei postului România TV, deoarece nu a respectat prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunilor: "România Exclusiv" din 09.10.2021, "România de Poveste" din 10.10.2021, "Ediţie Specială" din 12.10.2021, precum şi "Ştirile România TV de la ora 14.00" şi "Breaking News, ora 16.00" din data de 14.10.2021. Dintre titlurile afişate pe ecran menţionăm: "Creşte furia populară în momentul critic al pandemiei"; "Cum vrea Cioloş vaccinarea obligatorie a românilor"; "Resetarea pregătită de Cioloş şi neomarxişti în România".

În aceeaşi şedinţă, în urma analizării raportului întocmit de Direcţia Control, Consiliul a constatat nerespectarea dispoziţiilor art. 17 alin. (1) din Decizia CNA nr. 277 / 2013 şi a sancţionat societatea Estrada TV SRL (Bucureşti) cu somaţie publică (termen de intrare în legalitate 17.12.2021).

Biroul Informare şi Relaţii Publice

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002

Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare

Art. 30 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Art. 40 - (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: () b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă"

Decizia CNA nr. 277 /2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

ART.17 (1) Radiodifuzorii au obligaţia să aducă la cunoştinţa CNA, în scris, orice modificare apărută în datele cuprinse în licenţa audiovizuală şi în decizia de autorizare audiovizuală.