COD GALBEN: 08-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local, ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Buzău;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

My School Can Be Cool - design participativ de 6 ani în şcolile din România

25.11.2021

Iniţiat în 2015 sub forma unui proiect pilot de design participativ, programul educaţional "My School Can Be Cool" a crescut în ultimii 6 ani ajungând la un număr de 800 de elevi din peste 41 de şcoli, implicând peste 55 de voluntari arhitecţi îndrumători şi peste 45 de cadre didactice. În anul şcolar 2021-2022 programul este implementat în 11 şcoli din România.

Şcoala este locul în care modelăm viitorii cetăţeni responsabili ai oraşelor de mâine. Dezvoltarea unor abilităţi precum simţul de observaţie, gândirea critică, munca în echipă, centrarea pe rezolvarea problemelor, joacă un rol crucial în formarea unor cetăţeni conştienţi de calitatea mediului construit, implicaţi activ în creionarea lui, capabili să îşi argumenteze opiniile şi să ia decizii informate, în beneficiul lor, dar şi al comunităţii în care trăiesc. Modul în care este proiectată o instituţie publică de învăţământ, în care elevii petrec zilnic un timp însemnat, influenţează calitatea actului educaţional şi starea de bine a celor care o frecventează şi ar trebui să susţină dezideratele menţionate anterior.

Programul "My School Can Be Cool" încurajează calitatea arhitecturală în spaţiul educaţional în cadrul unui proces de design şi diagnostic participativ şi facilitează intervenţii adaptate nevoilor actuale. Într-o societate în care procesele decizionale se iau de sus în jos, în care utilizatorii şi beneficiarii direcţi ai mediului construit nu sunt consultaţi, în care spaţiul public e "no man's land" şi implicarea civică e la început de drum, programul De-a arhitectura e un concept inovator care implică o abordare participativă, la firul ierbii, centrată pe nevoile şi viziunea utilizatorilor.

Programul este gândit ca un proces colaborativ pe parcursul căruia elevii, sprijiniţi de profesori şi arhitecţii îndrumători, au posibilitatea să identifice, să analizeze şi să implementeze un set concret de obiective de intervenţie, consultând şi mobilizând comunitatea şcolii, atrăgând resurse şi parcurgând toate etapele unui proiect. "My School Can Be Cool" are ca ţintă transformarea spaţiilor şcolii în locuri mai plăcute, mai adecvate diferitelor tipuri de învăţare, mai potrivite pentru activităţile comunităţii şcolii. Programul se încheie, după un an şcolar sau mai mult, cu o amenajare cu impact asupra stării de bine la şcoală, însă mai important este procesul şi competenţele pe care le acumulează elevii parcurgând acest program.

Din acest an şcolar programul a debutat într-o formulă nouă, beneficiind de un ghid online ca resursă valoroasă pentru îndrumători, iar pe 2 octombrie 2021 arhitecţii celor 11 clase înscrise în program au beneficiat de un atelier de formare online, în care au avut bucuria să întâlnească profesori din diferite zone ale ţării: Bucureşti; Bohotin, Răducăneni şi Miroslava, jud. Iaşi; Buzău, jud. Buzău; Curtea de Argeş, jud. Argeş; Gorneşti şi Reghin, jud. Mureş; Deva, jud. Hunedoara; Reşita, jud. Caraş-Severin; Sânpetru, jud. Braşov; Slatina, jud. Olt.

"Aplaudăm iniţiativa arhitecţilor care, pe lângă îndatoririle profesionale, au decis să se implice în acest program educaţional cu mari provocări, participând chiar de la distanţă, unii dintre aceştia foşti absolvenţi ai acestor şcoli, care au decis să dea înapoi din cunoştinţele, experienţa şi timpul lor liber comunităţilor în care s-au format! Merită să le menţionăm numele: arh. Ioana Aldea, arh. Bianca Bărbieru, arh. Alexandra Berdan, arh. Diana Dona, arh. Cristina Dumitrescu, dr. arh. Brînduşa Havaşi, arh. Ioana Cristina Ion, arh. Simona Luzi, arh. Roxana Penişoara-Pîrvu, stud. arh. Oana Rădoi, arh. Ioana Rizea, arh. Alina Rudei, arh. Tedy Şopron, arh. Iarina Tava. Le dorim succes în promovarea schimbării în spaţiile de învăţare ale şcolilor din România, prin implicarea elevilor într-un proces de design participativ!" - transmite dr. arh. Brînduşa Havaşi, coordonator şi trainer atelier de formare "My School Can Be Cool".

Programul încurajează dezvoltarea unor parteneriate între diferiţi actori care au miză în dezvoltarea spaţiilor de învăţământ, astfel încât, pe viitor, acestea să beneficieze de participarea utilizatorilor în proiectarea spaţiilor de învăţare. Asociaţia De-a Arhitectura va avea posibilitatea să testeze o primă colaborare în 2021-2022 cu primăria Reşiţa, în cadrul proiectului pilot iniţiat în municipiu.

O altă veste importantă la debutul său în acest an şcolar este că "My School Can Be Cool" a fost ales printre cele 11 proiecte câştigătoare la Raiffeisen Comunităţi 2021 (din 129 proiecte participante la concurs) şi va fi finanţat cu până la 50 000 lei, care vor fi utilizaţi pentru derularea programului şi implementarea celor două proiecte câştigătoare ale concursului intern între şcoli.

" 'My School can be Cool' este un program ce captează interesul şi energia elevilor, a profesorilor şi a arhitecţilor, este un program care schimbă. Schimbă spaţiile şi mai ales pe cei ce le creează, conectează discipline diverse într-un proces de design thinking şi învăţare prin proiect. Şi mai ales eliberează potenţialul individual, al grupului şi al comunităţii şcolii. Îmbunătăţirea spaţiilor şcolii este un mijloc prin care trăim experienţe valoroase de învăţare, de înţelegere a complexităţii interdisciplinare a mediului construit, de valorificare a colaborării." - arh. urb. Claudia Pamfil, membru fondator De-a Arhitectura

Pentru orice alte detalii puteţi contacta asociaţia la: office@de-a-arhitectura.ro sau myschoolcanbecool@de-a-arhitectura.ro sau vă puteţi informa pe site-ul asociaţiei, aici: http://www.de-a-arhitectura.ro/, pe pagina de Facebook, aici: https://www.facebook.com/DeAArhitectura/ sau pe Instagram, aici: https://www.instagram.com/deaarhitectura/.

*

Asociaţia De-a Arhitectura este o comunitate de profesionişti ai mediul construit şi profesori care dezvoltă, implementează şi promovează educaţia de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în şcoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design.

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) finanţează o parte a programelor Asociaţiei De-a Arhitectura prin "Timbrul Arhitecturii". Programul cultural De-a arhitectura a fost iniţiat în 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program să devină program cultural prioritar deoarece răspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea şi calitatea.

Misiunea Asociaţiei De-a Arhitectura

Construim prin educaţie. Construcţia noastră creşte când:

- Copiii şi adulţii înţeleg şi iubesc valorile mediul construit şi sunt activi în comunităţile lor.

- Profesioniştii mediului construit se implică, prin educaţie, în societate.

- În educaţie, joaca, experimentul şi creativitatea sunt luate în serios.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.